Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Pilonidal Cleft Lift operatie bij een haarnestcyste

Pilonidal Cleft Lift operatie bij een haarnestcyste

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) bij u geconstateerd waarvoor de chirurg in overleg met u een Pilonidal Cleft Lift operatie heeft afgesproken. Hier vind u informatie over deze aandoening en de behandeling.


Wat is een haarnestcyste?

Sinus Pilonidalis of haarnestcyste is een aandoening (ziekte) waarbij een ontstoken holte onder de huid ontstaat in de bilnaad, met 1 of meer openingen naar buiten. Klachten zijn: pijn, jeuk en de uitvloed van bloed of pus. In de holte zitten vaak haren die de ontsteking veroorzaken. Deze haren komen onderhuids te liggen door kleine openingen in de huid in het midden van de bilnaad. Risicofactoren voor het ontstaan van een sinus pilonidalis zijn: overmatige lichaamsbeharing, een diepe bilnaad, zittend werk en slechte hygiëne van de bilnaad. Het komt veel bij jonge mannen voor.

De operatie

Een rustige haarnestcyste heeft geen behandeling nodig. Wanneer regelmatig ontstekingen optreden is een operatie zinvol. Als de arts besluit te opereren verwijdert deze de haarnestcyste. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose) of een ruggenprik. Bij de Cleft Lift operatie wordt de ontstoken huid en de onderhuidse haren verwijderd, en wordt de bilnaad minder diep gemaakt. Dit laatste gebeurt door een deel van de huid van de bilnaad te verwijderen, waarbij de (ongezonde) huid in het midden van de bilnaad ook wordt weggehaald. Het litteken na deze operatie ligt iets naast het midden van de bilnaad omdat wonden daar beter genezen dan midden in de bilnaad. Uw bilnaad blijft gewoon bestaan maar dan iets minder diep. Deze operatie vindt meestal plaats in dagbehandeling. Voor de operatie zal de arts de raakvlakken van de billen bij u aftekenen. Dit is belangrijk om te weten hoeveel huid er weggehaald moet worden. De operatie vindt meestal plaats onder narcose en altijd in buikligging (u gaat slapen en wordt voorzichtig op de buik gedraaid). De wond wordt gesloten met oplosbare huidhechtingen en u krijgt ook drain(s). Als het blijkt dat de sinus pilonidalis erg ontstoken is tijdens de ingreep, dan krijgt u een recept voor een week antibiotica. Als de arts antibiotica voorschrijft zorg dan dat u de kuur volgens het voorschrift helemaal afmaakt. U krijgt na de operatie een afspraak voor een controle op de polikliniek en het eventueel verwijderen van de huidhechtingen. De hechtingen lossen vanzelf op.

De Cleft Lift operatie

• A: De raakvlakken van de bil worden afgetekend.
• B & C: Het deel van de huid dat wordt weggehaald.
• D & E: Het sluiten van de wond net naast het midden en het achterlaten van een drain.


Wondzorginstructies

  1. U kunt verwachten dat er gedurende een aantal dagen pijn en zwelling in het gebied van uw wond aanwezig is. Dit is normaal en zal verdwijnen met de tijd. U kunt een stevige richel ontwikkelen onder de incisie in de komende tijd. Dit is een normaal onderdeel van het genezingsproces.
  2. Verwijder eventuele gaasjes/verband de dag na de operatie en douche (zelfs als je een drain hebt). Er zijn witte stukjes tape die op de wond zijn aangebracht; deze worden Steri-Strips genoemd. Laat Steri-Strips zitten, ze ondersteunen de incisie. Dep je incisie droog na het douchen. Gebruik een föhn op een lage temperatuurinstelling om ervoor te zorgen dat uw wond droog is.
  3. Verwissel het verband ten minste 2-3 keer per dag. Plaats een gaasje over de wond als het gebied droog is en houd hem op zijn plaats met de meegeleverde gaas ondergoed of slip (geen tape aub, het kan je huid beschadigen).
  4. Tijdens de operatie werden twee drains geplaatst. Twee keer per dag, kan iemand met een opgerolde handdoek zachte druk uit oefenen op de huid. Druk in een deegroller beweging richting de opening van de drains. Dit zal de eerste paar dagen bloederig zijn, dit is normaal. De hoeveelheid drainage zal afnemen in de loop van de week.
  5. De eerste 2 weken na de operatie, reinigt u zich zorgvuldig met baby doekjes na elke stoelgang, douch en droog u af zoals hierboven beschreven (zie punt 2).
  6. Activiteit: Doe een aantal dagen rustig aan. Zitten (zelfs op de incisie) en wandelen worden aangemoedigd. Doe de eerste paar weken geen activiteiten die druk geven op de wond, bijvoorbeeld fietsen. Totdat de arts zegt dat dit weer kan.

Na de operatie

Vanwege de plaats van de wond kunt u de eerste dagen na de operatie problemen verwachten, zoals pijnklachten, vooral bij zitten en op de rug liggen. Milde pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) kunnen de pijn verlichten. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist. Het is raadzaam deze pijnstillers voor de ingreep alvast in huis te hebben.

Controle

Eén week na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een controle afspraak bij de behandelend arts.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig zoals trombose, longontsteking, nabloeding of wondinfectie.

Neem bij de volgende complicaties contact op:
Bovendien kan het voorkomen dat na verloop van tijd bij een klein aantal van de geopereerde patiënten op dezelfde plaats opnieuw een haarnestcyste ontstaat (een recidief). De specialist bespreekt in dat geval met u hoe hij een recidief kan herstellen.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer de wond van de operatie volledig genezen is blijft er een risico op terugkeer. Wij raden u dan ook aan om toch aandacht te blijven besteden aan uw bilnaad. Het is raadzaam om de bilnaad schoon (en droog) te blijven houden. Het ontharen van de bilnaad kan overwogen worden, maar niet door de bilnaad te scheren. Zorg ervoor dat er geen losse haren in de bilnaad terecht komen na scheren van lichaams- of hoofdhaar of na kappersbezoek. Waarschijnlijk zorgt een goede hygiëne al voor een vermindering van de kans op terugkomst van deze (soms hardnekkige) aandoening.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden bij het secretariaat chirurgie
T 0187 60 71 04

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: H33
Laatst bijgewerkt op: 09-04-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien