Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Pilonidal Cleft Lift operatie bij een haarnestcyste

Pilonidal Cleft Lift operatie bij een haarnestcyste

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) bij u geconstateerd waarvoor de chirurg in overleg met u een Pilonidal Cleft Lift operatie heeft afgesproken. Hier vind u informatie over deze aandoening en de behandeling.


Wat is een haarnestcyste?

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) zit meestal in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren. Er kan gemakkelijk een ontsteking in de cyste ontstaan. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden. De opening naar buiten ontstaat doordat de haren door de huid heen prikken waarna dit 'valse haarkanaal' een blijvende opening naar buiten wordt. Lokale druk op de huid heeft waarschijnlijk een rol in het ontstaan van de afwijking. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening eigenlijk niet meer voor. Afhankelijk van de klachten kan worden aangeraden de cyste chirurgisch te laten verwijderen.

De operatie

Een rustige haarnestcyste heeft geen behandeling nodig. Wanneer regelmatig ontstekingen optreden is een operatie zinvol. Als de arts besluit te opereren verwijdert deze de haarnestcyste. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose). Tijdens deze operatie worden twee drains achtergelaten, die u na de operatie zelf verzorgt volgens onderstaande instructies.

Wondzorginstructies

 1. U kunt verwachten dat er gedurende een aantal dagen pijn en zwelling in het gebied van uw wond aanwezig is. Dit is normaal en zal verdwijnen met de tijd. U kunt een stevige richel ontwikkelen onder de incisie in de komende tijd. Dit is een normaal onderdeel van het genezingsproces.
 2. Verwijder eventuele gaasjes/verband de dag na de operatie en douche (zelfs als je een drain hebt). Er zijn witte stukjes tape die op de wond zijn aangebracht; deze worden Steri-Strips genoemd. Laat Steri-Strips zitten, ze ondersteunen de incisie. Dep je incisie droog na het douchen. Gebruik een föhn op een lage temperatuurinstelling om ervoor te zorgen dat uw wond droog is.
 3. Verwissel het verband ten minste 2-3 keer per dag. Plaats een gaasje over de wond als het gebied droog is en houd hem op zijn plaats met de meegeleverde gaas ondergoed of slip (geen tape aub, het kan je huid beschadigen).
 4. Tijdens de operatie werden twee drains geplaatst. Twee keer per dag, kan iemand met een opgerolde handdoek zachte druk uit oefenen op de huid. Druk in een deegroller beweging richting de opening van de drains. Dit zal de eerste paar dagen bloederig zijn, dit is normaal. De hoeveelheid drainage zal afnemen in de loop van de week.
 5. De eerste 2 weken na de operatie, reinigt u zich zorgvuldig met baby doekjes na elke stoelgang, douch en droog u af zoals hierboven beschreven (zie punt 2).
 6. Activiteit: Doe een aantal dagen rustig aan. Zitten (zelfs op de incisie) en wandelen worden aangemoedigd. Doe de eerste paar weken geen activiteiten die druk geven op de wond, bijvoorbeeld fietsen. Totdat de arts zegt dat dit weer kan.

Na de operatie

Vanwege de plaats van de wond kunt u de eerste dagen na de operatie problemen verwachten, zoals pijnklachten, vooral bij zitten en op de rug liggen. Milde pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) kunnen de pijn verlichten. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist. Het is raadzaam deze pijnstillers voor de ingreep alvast in huis te hebben.

Controle

Eén week na ontslag uit het ziekenhuis heeft u een controle afspraak bij de behandelend arts.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig zoals trombose, longontsteking, nabloeding of wondinfectie.

Neem bij de volgende complicaties contact op:
 • Een temperatuur van meer dan 38,5 graden Celsius.
 • Aanhoudende misselijkheid of braken.
 • Een nabloeding
 • Extreme pijn niet verlicht door de voorgeschreven medicatie.
 • Onvermogen om te urineren gedurende 8 uur na de operatie of het passeren van zeer kleine frequente hoeveelheden urine.
 • Een wond die open gaat.
Bovendien kan het voorkomen dat na verloop van tijd bij een klein aantal van de geopereerde patiënten op dezelfde plaats opnieuw een haarnestcyste ontstaat (een recidief). De specialist bespreekt in dat geval met u hoe hij een recidief kan herstellen.

Wat kunt u zelf doen?

Aan een eenmaal ontstane haarnestcyste kunt u niets doen. Om herhaling (recidief) te voorkomen kan het helpen het gebied tussen de billen regelmatig te ontharen, in combinatie met een goede hygiëne.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op de poli chirurgie.
T 0187 60 71 00

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: H33
Laatst bijgewerkt op: 23-05-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien