Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie
Fysiotherapie

Beweegadvies na een hartinfarct

Beweegadvies na een hartinfarct

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Deze informatie geeft u advies over bewegen na een hartinfarct en het opbouwen van uw conditie. Ook staan er een aantal leefregels beschreven om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen.


Algemene adviezen na uw hartinfarct

Het herstel en genezen van de hartspier en vaten duurt ongeveer zes weken. U moet uw lichaam hiervoor gelegenheid geven en daarom rustig aan doen. Ga de eerste week na ontslag uit het ziekenhuis zuinig om met uw energie, ga niet tot het uiterste. Bij vermoeidheid kan een middagdutje veel goed doen. U mag gerust de trap oplopen, maar het is niet de bedoeling dat u de trap op rent. Maak iedere dag een wandeling en probeer langzaam de afstand uit te breiden of maak meerdere malen per dag een korte wandeling. Naast wandelen is fietsen ook een goede manier om op krachten te komen. Wanneer u moe wordt moet u stoppen, zodat u niet uw grenzen overschrijdt. Door iedere dag meer in te spannen merkt u dat u sterker wordt en krijgt u meer vertrouwen in uw lichaam. Ook geestelijk kunt u zich beter gaan voelen.

Leefregels

  • Luister naar uw lichaam (vermoeidheid, klachten).
  • Tijdens inspanning mag u dieper gaan inademen, u mag niet buiten adem raken of benauwd worden. Uw hartslag zal oplopen, dit is normaal. Tijdens inspanning moet u een gesprek kunnen blijven voeren (Borgschaal 10-12, zie kopje ‘uitleg borgschaal’).
  • Moeheid na lopen moet ruim binnen het uur verdwenen zijn. Is dit het geval dan kan het rondje lopen iets worden uitgebreid. Zo niet, ga dan iets minder ver.
  • Stel zware (huishoudelijke) activiteiten de eerste 2-4 weken uit (bijvoorbeeld tuin spitten, stofzuigen, ramen lappen, zware boodschappen tillen).
  • Verdeel uw activiteiten over de dag.
  • Neem tijdig rust.
  • Overleg met uw cardioloog wanneer u weer mag autorijden en vliegen.
  • Start werkhervatting in overleg met uw bedrijfsarts.

Seksuele activiteiten

Uw seksuele activiteiten hoeft u niet te beperken. Hierbij zal ook de hartfrequentie toenemen, dit is normaal en de kans op een hartinfarct wordt niet groter.

Uitleg Borgschaal

Na een hartinfarct of hartoperatie kan het lastig zijn om weer te gaan bewegen. De Borgschaal is een hulpmiddel om u op een prettige en verstandige manier in te spannen. Met de Borgschaal kunt u de zwaarte van een lichamelijke inspanning en de mate van vermoeidheid inschatten. De zwaarte die u ervaart hangt voornamelijk af van de mate van inspanning en vermoeidheid in de spieren en het gevoel van buiten adem zijn.

Gebruik van de Borgschaal:

Bij het gebruik van de Borgschaal geeft u, op een schaal van 6 tot 20, aan hoe zwaar u de inspanning ervaart: 6 betekent: geen enkele inspanning, 20 betekent: maximale inspanning. Probeer uw gevoelens zo eerlijk mogelijk te beschrijven, over of - onderschat uzelf niet. Alleen uw eigen gevoel is belangrijk, niet wat andere mensen aangeven.Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: H30
Laatst bijgewerkt op: 20-02-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien