Deze informatie geeft u advies over bewegen na een hartoperatie en het opbouwen van uw conditie. Ook staan er een aantal leefregels beschreven om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen.
Algemene adviezen voor de eerste zes weken na uw hartoperatie
Houd u er rekening mee dat u bij thuiskomst niet meteen alles weer kunt gaan doen. Eerst moet uw borstbeen nog genezen, dit duurt minimaal zes weken. Na thuiskomst kunt u wel al rustig aan in beweging komen. Probeer de activiteiten goed te verdelen over de dag zodat rust en inspanning elkaar afwisselen. U mag lichte huishoudelijke taken doen zoals afwassen, koken of stoffen. Ook mag u gaan starten met korte wandelingen maken. De eerste keren is het aan te raden om dit niet alleen te doen, maar gezamenlijk met iemand. Wandelen mag u zelfstandig uitbreiden door langere afstanden te gaan lopen en/of meerdere keren op een dag te gaan wandelen (Borgschaal 10-12, zie uitleg borgschaal). Luister hierbij goed naar uw lichaam en neem voldoende rust op een dag. Veel patiënten vinden het prettig om ’s middags een uurtje te rusten of te slapen. Wanneer u een bypassoperatie heeft ondergaan en er één of meerdere vaten uit uw been zijn gebruikt, dan moet u in de eerste zes weken overdag altijd uw witte steunkous dragen en zo nu en dan het been hoog leggen om verdere zwelling tegen te gaan.
Leefregels eerste zes weken
- Verdeel uw activiteiten over de dag.
- Neem tijdig rust.
- Luister naar uw lichaam (vermoeidheid, klachten).
- Tijdens inspanning mag u dieper gaan inademen, u mag niet buiten adem raken of benauwd worden. Uw hartslag zal oplopen, dit is normaal. Tijdens inspanning moet u een gesprek kunnen blijven voeren (Borgschaal 10-12, zie uitleg borgschaal).
- Niet zelf autorijden en fietsen.
- Geen zwaar huishoudelijk werk doen zoals stofzuigen, ramen lappen, zware boodschappen tillen en dweilen.
- Geen kinderen optillen.
- Bij het optillen van lichte voorwerpen beide armen gebruiken om verschuiving van het borstbeen te verminderen/voorkomen.
- Geen hond aan de lijn uitlaten.
- Moeheid na lopen moet ruim binnen het uur verdwenen zijn. Is dit het geval dan kan het rondje lopen iets worden uitgebreid, zo niet ga dan iets minder ver.
- Niet sporten.
- Werken wordt afgeraden (start werkhervatting in overleg met uw bedrijfsarts).
- Overleg met uw cardioloog wanneer u weer mag vliegen.
- Wanneer u het poliklinische hartrevalidatieprogramma gaat volgen, zal er na ongeveer zes weken worden gestart met de fysieke trainingen. Uw fysiotherapeut zal u hier meer over vertellen en zal afspraken met u inplannen.
Seksuele activiteiten
Uw seksuele activiteiten hoeft u niet te beperken. De hartfrequentie zal toenemen, dit is normaal en de kans op een hartinfarct wordt niet groter.
Uitleg Borgschaal
Na een hartinfarct of hartoperatie kan het lastig zijn om weer te gaan bewegen. De Borgschaal is een hulpmiddel om u op een prettige en verstandige manier in te spannen. Met de Borgschaal kunt u de zwaarte van een lichamelijke inspanning en de mate van vermoeidheid inschatten. De zwaarte die u ervaart hangt voornamelijk af van de mate van inspanning en vermoeidheid in de spieren en het gevoel van buiten adem zijn.
Gebruik van de Borgschaal:
Bij het gebruik van de Borgschaal geeft u, op een schaal van 6 tot 20, aan hoe zwaar u de inspanning ervaart: 6 betekent: geen enkele inspanning, 20 betekent: maximale inspanning. Probeer uw gevoelens zo eerlijk mogelijk te beschrijven, over- of onderschat uzelf niet. Alleen uw eigen gevoel is belangrijk, niet wat andere mensen aangeven.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.