Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Orthopedie & traumatologie
Revalidatie
Fysiotherapie

Rapid Recovery, met een nieuwe heup naar huis, spierbesparende methode

Rapid Recovery, met een nieuwe heup naar huis, spierbesparende methode

(DAA)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft een nieuwe heup gekregen met de operatietechniek Direct Voorste Benadering (Direct Anterior Approach (DAA)). Met deze techniek is het niet nodig om de spieren door te snijden. De operatie is achter de rug en u mag naar huis. De meeste mensen kunnen de volgende dag al naar huis. Regelmatig fysiotherapie, een gezond eetpatroon en de bereidheid om alle instructies van uw orthopeed te volgen, dragen bij aan een succesvol herstel. Deze informatie is het vervolg op Nieuwe heup, Rapid Recovery (deel 1) en biedt ondersteuning tijdens uw herstel.


Zorg na een heupoperatie

Wondverzorging

Na ontslag moet u zelf de wondpleister verzorgen. De verpleegkundige verwisselt de pleister voor ontslag op de afdeling. Met deze pleister mag u onder de douche. De 5e dag dat u thuis bent moet u de pleister vervangen. Deze pleister krijgt u mee naar huis. Als u dit niet zelfstandig kan, is er misschien iemand die het voor u kan doen. Als u wondzorg van de thuiszorg nodig zou hebben, kan de verpleegkundige van de afdeling dit aanvragen. Mocht de wond gaan lekken, rood worden of heeft u het gevoel dat de wondpleister eerder verzorgd moet worden dan moet u direct contact opnemen met de polikliniek Orthopedie.

Poliklinische afspraak

Vijf à zes weken na de operatie is de eerste poliklinische controle bij de Physician Assistant (PA). Hierna blijft u nog regelmatig onder controle. De huisarts ontvangt een brief met medische informatie over uw ingreep.

Fysiotherapie

Op de dag dat u met ontslag gaat, oefent u met de fysiotherapeut het traplopen, en het in en uit een zittende positie komen. In het hoofdstuk ‘Oefeningen en tips’ staan de oefeningen die u heeft geleerd beschreven. De fysiotherapeutische behandeling thuis gebeurt door een fysiotherapeut in uw woonomgeving. Hiervoor krijgt u een overdrachtsbrief mee. De vergoeding van de fysiotherapie is afhankelijk van uw verzekering. Als u daar vragen over heeft kunt u contact opnemen met de fysiotherapeut die u thuis gaat behandelen of met uw zorgverzekering.

Instructies voor thuis

Toedienen van antistollingsmiddel

Als u bekend bent bij de trombosedienst hoeft u over het algemeen maar een korte periode injecties thuis te spuiten. De arts/trombosedienst beoordeelt dit aan de hand van uw INR.

Van uw arts heeft u het advies gekregen om een antistollingsmiddel Fragmin te gebruiken. U kunt dit middel bij uzelf toedienen. Een verpleegkundige heeft u al informatie gegeven over het zelf toedienen van de injecties. Bent u bekend bij de trombosedienst dan spuit u slechts een paar dagen Fragmin. Dit hoofdstuk zet alles nog eens op een rijtje en geeft u meer uitleg over een antistollingsmiddel.

Waarom een behandeling met een antistollingsmiddel?

Tijdens de herstelperiode bent u minder mobiel dan anders. Hierdoor neemt de kans toe dat er in het bloed stolsels worden gevormd (trombose). Het antistollingsmiddel vertraagt de bloedstolling en helpt zo te voorkomen dat een bloedstolsel een bloedvat verstopt. De dosering wordt door de arts voorgeschreven en is afhankelijk van uw gewicht.

Werkwijze

Let op: spuit niet in uw geopereerde been;
  1. Houd altijd 3 vingers afstand rond de navel;
  2. Wissel van prikplaats;
  3. Prik niet in een blauwe plek, wond, zweer of andere onregelmatigheid;
  4. Na het injecteren niet over de injectieplaats wrijven om blauwe plekken te voorkomen.
Tip: Het is handig om in een schema bij te houden wanneer u hebt geprikt.

Medicatie

Toekomstige ingrepen/operaties

Wanneer u in de toekomst een (kleine) ingreep moet ondergaan, moet u altijd aangeven dat u een heupprothese heeft. U krijgt dan preventief antibiotica om infectie van de prothese te voorkomen. Dit geldt voor:

Wanneer waarschuwt u een arts

Het is belangrijk dat u in de volgende gevallen contact opneemt met de polikliniek Orthopedie:

Wat kunt u zelf nog doen?

Eenmaal thuis gaat het herstelproces door. Langzaam maar zeker kunt u steeds meer dingen weer zelf doen. Hier vind u tips om dit proces te vergemakkelijken. Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht en daardoor kwetsbaar. Zware lichamelijke inspanning en sport kunnen de levensduur van het nieuwe gewricht beperken. De verpleegkundigen, fysiotherapeut en arts geven u regels mee en vertellen u duidelijk waarom iets niet of juist wel mag. Hiermee bedoelen we dat u moet vermijden om uw been naar buiten te draaien terwijl u hem naar achter brengt. Bijv. bij het opstappen op de herenfiets. Deze aanwijzingen zijn van belang om ontwrichting (luxatie) van de heup na de operatie te voorkomen. Voor een aantal handelingen heeft u in het begin soms hulp nodig. Bespreek met uw fysiotherapeut welke bewegingen u zeker moet mijden.

Wat mag u niet

heupbeweging omhoog komen uit bed


Wat zijn de vooruitzichten

Met uw nieuwe heup zullen de pijnklachten die u voor de operatie had, grotendeels verdwenen zijn. De eerste maanden is uw nieuwe heup nog een beetje gevoelig, maar daar krijgt u geleidelijk aan steeds minder last van. Toch zult u, ook met een nieuwe heup, altijd wat last houden van stijfheid. De spieren rond de heup zijn namelijk door de langdurige pijnklachten die u tevoren had, wat korter geworden. Een operatie verhelpt dat niet.

Leefregels voor de eerste drie maanden

Hieronder vindt u tips voor zowel in het ziekenhuis als thuis voor de eerste drie maanden. Extreme bewegingen en zware belasting dienen echter ook na deze tijd nog vermeden te worden. Beweeg uw geopereerde been niet naar achter in combinatie met naar buiten draaien. De fysiotherapeut legt u dat uit.

Zitten


Liggen

Slaap de eerste 5 dagen op uw rug, hierna mag u op uw niet geopereerde zijde liggen. Hierbij is het belangrijk dat u het geopereerde been gebogen op bed neer zet en draai dan rustig op de niet geopereerde zijde.

Lopen

U kunt gerust een wandeling op straat maken. Bij het lopen kunt u het beste een stevige instapschoen dragen. Enkele malen een klein stukje lopen is beter dan in één keer een grote afstand.

Traplopen

Als u goed kunt lopen met krukken is het niet moeilijk om traplopen te leren. Zelfs een draaitrap hoeft geen enkel probleem op te leveren. Een stevige trapleuning is een handig hulpmiddel, en vergemakkelijkt het traplopen aanzienlijk.
Doe als volgt:
Onthoud: het beste been blijft boven!

Douchen

Voorkom uitglijden, haal daarom losse kleedjes weg en gebruik in de douche een douchemat en een douchestoel of bijvoorbeeld een tuinstoel.

Fietsen

Wacht met fietsen totdat u zich weer zeker voelt. Vooral bij op- en afstappen moet u uw been goed onder controle hebben. Advies: ga eerst eens fietsen op een hometrainer.

Autorijden

Zelf autorijden is toegestaan, maar pas als u zonder krukken kunt lopen én voldoende behendig bent. Doorgaans is autorijden dan vanaf zes tot acht weken na de operatie mogelijk. Het is verstandig om de autoverzekering te bellen om na te vragen of autorijden weer mag.
Wanneer het draaien op de autostoel stroef gaat, kunt u dit vereenvoudigen door te gaan zitten op een plastic tasje waardoor het draaien makkelijk gaat.

Geslachtsgemeenschap

Tot enkele maanden na de operatie raden wij u aan om enige voorzichtigheid te betrachten. Uw arts kan u hierover verder adviseren.

Sporten

De meeste bewegingen kunt u na ongeveer drie maanden weer gewoon uitvoeren. Dit betekent dat staan, lopen, zitten, wandelen, fietsen en zwemmen geen probleem meer mogen zijn. Sporten en activiteiten waarbij zware belasting van de heupen plaatsvindt, dient u te vermijden of eventueel aan te passen. Contactsporten zoals voetbal en hockey worden sterk afgeraden. Ook valgevaarlijke sporten als skiën, schaatsen en tennissen kunt u beter niet meer doen met een kunstheup.

Detectiepoortjes

Op luchthavens reageert het detectiepoortje op uw heupprothese. Op dat moment vertelt u dat u een heupprothese heeft. Dat geeft verder geen problemen.

Oefeningen en tips

U doet de oefeningen die de fysiotherapeut met u heeft doorgenomen. Het is niet de bedoeling dat u op eigen initiatief met nieuwe oefeningen begint. In het algemeen geldt: oefen 3x per dag en doe elke oefening 10 keer. Bij het oefenen mag u enige rek voelen en er mag gerust wat vermoeidheid optreden.


Oefeningen liggend


1
Voeten optrekken en wegduwen. Alleen de voeten bewegen, de benen blijven stil liggen.
2Uw been gestrekt neerleggen waarbij u de knieholte naar beneden drukt en zo de bovenbeenspieren aanspant.
3De billen samenknijpen.
4Uw knie rustig optrekken in de richting van de borst. niet verder dan 90 graden buigen in de heup (haaks).
5De benen één voor één gestrekt zijwaarts bewegen, schuivend over de onderlaag.
6Één voor één de benen gestrekt een stukje op tillen.



Oefeningen zittend


1Zit goed achterin de stoel. Nu de knie strekken. Houd het been zo recht mogelijk. Niet naar voren buigen.
2Hef uw been een klein stukje op. De knie blijft gebogen. De voet los van de grond laten komen.



Oefeningen staand


1In lichte spreidstand gewicht verplaatsten van linker op het rechter been en omgekeerd.
2Op de tenen staan.
3Het geopereerde been optrekken; de knie in de richting van de borst.
4In stand het geopereerde been naar achteren optillen; strek in de heup, beweeg de romp niet naar voren.
5Het geopereerde been zijwaarts optillen met de voet recht naar voren en hierbij goed rechtop blijven staan.


Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.





Foldernummer: H28
Laatst bijgewerkt op: 22-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien