U heeft vandaag een hartkatheterisatie via de lies gehad. De medische term is een coronair angiogram (CAG). Hier vindt u leefregels en instructies voor thuis.
Zo voorkomt u een nabloeding
De cardioloog heeft een heel dun slangetje, katheter, via de slagader in uw lies ingebracht. De kans is klein, maar er kan soms een nabloeding ontstaan. U moet daarom de eerste week voorzichtig zijn met uw lies en het wondje in uw lies.
Na de ingreep
Direct na de ingreep
De cardioloog haalt het slangetje uit de lies en u krijgt een drukverband. De verpleegkundige controleert regelmatig de bloeddruk en het drukverband. Het drukverband mag er na ongeveer 4 uur af. De verpleegkundige controleert daarna uw lies. Als alles goed gaat, mag u na ongeveer 6 uur voorzichtig uit bed. De verpleegkundig specialist controleert uw lies voordat u met ontslag gaat. Op de dag van ontslag mag u nog niet autorijden
De eerste twee dagen na de ingreep
- U kunt beter zo min mogelijk traplopen.
- Geef uw lies rust en beweeg niet te veel. U kunt beter niet fietsen.
- U mag niet zwaarder tillen dan 5 kg.
- U mag weer douchen.
Vanaf de derde dag na de ingreep
- U mag weer beginnen met uw gewone dagelijkse bezigheden.
- Wacht nog een week met sporten en/of zwaar lichamelijk werk.
- U mag weer gewoon seksueel contact hebben.
Normale verschijnselen na de ingreep
Het kan zijn dat:
- Uw lies dik en blauw is.
- Uw lies en/of bovenbeen een paar dagen wat pijnlijk of gevoelig is.
- Er een paar druppels bloed uit het wondje lekken.
Dit zijn normale verschijnselen. U hoeft zich niet ongerust te maken.
Wanneer waarschuwt u een arts
Neem onmiddellijk contact op met uw huisarts, of bel in nood 112, wanneer:
- Het wondje van de punctie in uw lies pomp- of golfsgewijs gaat bloeden. Dit kan namelijk duiden op een slagaderlijke bloeding. Raak niet in paniek, maar druk tot er hulp arriveert met uw vingers de slagader dicht, of laat dit doen door een huisgenoot.
- Er een plotselinge toenemende zwelling in uw lies optreedt. Dit kan namelijk duiden op een (inwendige) nabloeding. Druk tot er hulp arriveert stevig op de bobbel, of laat dit doen door een huisgenoot.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.