Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een haarnestcyste (sinus pilonidalis) bij u geconstateerd. Hier vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.


Wat is een haarnestcyste?

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) zit meestal in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren.
Er kan gemakkelijk een ontsteking in de cyste ontstaan. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden. De opening naar buiten ontstaat doordat de haren door de huid heen prikken waarna dit 'valse haarkanaal' een blijvende opening naar buiten wordt. Lokale druk op de huid heeft waarschijnlijk een rol in het ontstaan van de afwijking. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening eigenlijk niet meer voor. Afhankelijk van de klachten kan worden aangeraden de cyste chirurgisch te laten verwijderen.

De operatie

Een rustige haarnestcyste hoeft niet behandeld te worden. Wanneer regelmatig ontstekingen optreden is een operatie zinvol. Als de arts besluit te opereren verwijdert deze de haarnestcyste. De operatie vindt meestal plaats onder algehele anesthesie (narcose). Bij een kleine haarnestcyste kan de ingreep gebeuren onder plaatselijke verdoving. Meestal wordt de ingreep in dagbehandeling uitgevoerd.
Er kan worden besloten de wond open te laten, of deze gedeeltelijk en soms geheel te sluiten. In elk geval zal de wondgenezing poliklinisch worden gecontroleerd op de wond poli.

Na de operatie

Vanwege de plaats van de wond kunt u de eerste dagen na de operatie problemen verwachten, zoals pijnklachten, vooral bij zitten en op de rug liggen. Milde pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) kunnen de pijn verlichten. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist. Het is raadzaam deze pijnstillers voor de ingreep alvast in huis te hebben. De dag na de operatie mag u de wond onder de douche uitspoelen, waarna u de wond met een gaasje kunt deppen/afdrogen. Vervolgens bedekt u de wond met absorberend verband. De verpleegkundige zal u vertellen hoe u dit het beste zelf kunt doen. Zo nodig krijgt u verband materiaal thuis bezorgd via de wond poli. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor controle op de wond poli.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico's op complicaties van een operatie, zoals trombose, nabloeding, longontsteking en wondinfectie. Bovendien kan het voorkomen dat na verloop van tijd bij een klein aantal van de geopereerde patiënten op dezelfde plaats opnieuw een haarnestcyste ontstaat (een recidief). Op welke manier zo'n recidief hersteld moet worden, zal in dat geval door de specialist nader besproken worden.

Wat kunt u zelf doen?

Aan een eenmaal ontstane haarnestcyste kunt u niets doen. Om herhaling (recidief) te voorkomen kan het helpen het gebied tussen de billen regelmatig te ontharen, in combinatie met een goede hygiëne.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op de poli chirurgie.
T 0187 60 71 00

Uw afspraak

Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.

Annuleren

Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan minimaal 24 uur van tevoren.

Digitaal voorbereiden op uw afspraak

In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: H12
Laatst bijgewerkt op: 23-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien