Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

Histamine provocatietest

Histamine provocatietest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een histamine provocatietest te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u deze informatie ruim van tevoren zorgvuldig door te lezen.


Plaats van het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de Longfunctieafdeling.

Histamine provocatietest

Dit is een onderzoek waarbij gemeten wordt of uw luchtwegen gevoelig zijn voor bepaalde prikkels van buitenaf. De uitslag geeft belangrijke informatie over de toestand van uw longen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint, komt u daarom op tijd. Verricht tenminste 30 minuten voor de test geen zware inspanning. Voor het goed slagen van de test dient u te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen. De doktersassistente zal bij de medicijninstructies noteren welke medicijnen voor het onderzoek gestaakt moeten worden. Andere medicatie kunt u gewoon innemen. Verder zijn er geen speciale voorbereidingen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zit u in een stoel. U krijgt een klem op de neus en ademt via een mondstuk dat is verbonden met een meetapparaat. Bij het begin van de test zal de longfunctieanalist u vragen een paar keer diep in te ademen en zo krachtig mogelijk uit te ademen. De best geblazen waarde nemen we als uitgangswaarde voor de test. Daarna gaat u met tussenpozen verschillende waterige histamineoplossingen inhaleren in een zeer lage dosering. Na iedere oplossing wordt na een bepaalde tijd de blaasoefening herhaald. Aan de hand van de meetresultaten kan worden vastgesteld of astmatische klachten (hoesten en/of benauwdheid) kunnen worden opgewekt. Dreigt een benauwdheidreactie te hevig te worden, dan wordt bijtijds gestopt. U krijgt dan een luchtwegverwijder toegediend, waarmee de reactie in het algemeen direct ongedaan wordt gemaakt. Mocht het zo zijn dat u totaal niet reageert op de histamine, dan krijgt u aan het eind van het onderzoek altijd nog de medicatie om te inhaleren om ook een latere reactie uit te sluiten. Het onderzoek wordt beëindigd als de longfunctie weer op uw uitgangswaarde terug is.

Na het onderzoek

Het onderzoek wordt vaak uitgevoerd door de longfunctieanalist zonder de aanwezigheid van de longarts. De resultaten van de verschillende onderdelen van het longfunctieonderzoek worden door de longfunctieanalist verzameld en na uw bezoek beoordeeld. De longarts bespreekt met u de resultaten van het onderzoek.

Complicaties

Een histamine provocatietest staat bekend als een veilige test.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de longpoli op T 0187 60 71 96.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: H10
Laatst bijgewerkt op: 04-05-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien