Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Handeczeem

Handeczeem

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft handeczeem bij u geconstateerd. Hier vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.


Wat is handeczeem?

Eczeem is een ontsteking van de huid. Deze ontsteking wordt niet veroorzaakt door bacteriën. Net zoals eczeem in het algemeen, is handeczeem dan ook niet besmettelijk. Sommige vormen kunnen heel moeilijk te behandelen zijn en langdurig blijven bestaan. Bij de meeste vormen van handeczeem spelen verschillende factoren een rol. Deze factoren kunnen zowel van buitenaf op de huid inwerken als van binnenuit komen.

Hoe ontstaat handeczeem?

Voor handeczeem zijn verschillende oorzaken aan te wijzen:

Irritatie van de huid

Een belangrijke oorzaak bij het ontstaan of verergeren van handeczeem is regelmatige en/of langdurige blootstelling aan huidirriterende stoffen (irritatie-contacteczeem). Hiertoe behoren:
  • Water. Contact hiermee treedt met name op in de ‘natte beroepen’: huishoudelijk werk, kappersvak, verzorgende sector (ziekenverzorging, verpleging, bejaardenhulp), schoonmaak, horeca, bakkerij, voedingsindustrie, detailhandel (groentewinkel, viswinkel en slager), tuinderij en veeteelt, bloemisterij, metaalindustrie enz.
  • Zeep, schoonmaakmiddelen, (af)wasmiddelen en reinigingsmiddelen. Met deze middelen wordt evengoed het vet van vuile borden als het natuurlijke talg en vetlaagje op de huid verwijderd.
  • Sappen van groente (o.a. ui, prei, witlof, andijvie en aardappels), van fruit (vooral sinaasappel, grapefruit, verse ananas en kiwi) en van vlees, vis en schaaldieren, (vooral garnalen).
  • Organische oplosmiddelen zoals ‘thinner’ voor het verdunnen of verwijderen van verf, wasbenzine, vlekkenwater, remolie enz.
  • Ook te droge, te warme of juist te koude lucht kan de huid irriteren. Tenslotte kunnen ook mechanische factoren de huid beschadigen zoals wrijving en schuren (bv. bij sleutelen aan auto’s en motoren, of in de tuin werken).

Allergisch contacteczeem

Een tweede belangrijke oorzaak is dat men allergisch geworden is voor stoffen waarmee men in contact komt (allergisch contacteczeem).

Meestal gaat het om beroepsstoffen zoals chromaat, cement, epoxyhars (tweecomponentenlijm), natuurlijke stoffen in snijbloemen (chrysant en alstroemeria), haarverf en permanentvloeistof (kapper), rubber/latex (gezondheidszorg) enz. Allergie voor deze stoffen kan worden aangetoond met plakproeven. Een eenmaal opgebouwde allergie kan niet meer ongedaan gemaakt worden en zorgvuldige vermijding van allergeen is de enige oplossing.

Atopisch eczeem

Ook kan er een samenhang zijn met atopisch eczeem. Dit eczeem komt vooral op de kinderleeftijd voor. Mensen met deze aangeboren aanleg voor het krijgen van eczeem kunnen gemakkelijker op latere leeftijd een handeczeem ontwikkelen. Deze vorm van handeczeem is ook gevoelig voor stressfactoren.

Blaasjeseczeem ofwel dyshidrotisch of acrovesiculeus eczeem

Een bijzondere vorm van handeczeem is het eczeem dat gekenmerkt wordt door heldere blaasjes en soms zelfs grote blaren in de handpalmen en/of tussen de vingers. Deze vorm van eczeem kan het gevolg zijn van een schimmelinfectie aan de voeten. Ook spanning (stress in werk of privésituatie) kan een oorzaak zijn. Heel vaak wordt geen duidelijke oorzaak gevonden.

Wat zijn de verschijnselen?

Handeczeem kan acuut optreden of chronisch aanwezig zijn. Acuut eczeem kenmerkt zich door roodheid, zwelling, bultjes, blaasjes en soms natte afscheiding. De blaasjes drogen uiteindelijk in tot schilfers en korstjes; de huid vervelt en de roodheid neemt af. Bij een chronisch eczeem is de roodheid niet ernstig, staat de schilfering op de voorgrond en is de huid wat verdikt. De huidlijnen worden grover dan normaal. In de stugge en/of droge huid kunnen kloven ontstaan, wat aanleiding geeft tot pijnklachten. Aangezien handeczeem gewoonlijk jeukt, zijn er zowel in de acute- als in de chronische fase vaak sporen van wrijven en krabben. Een ander kenmerk van handeczeem is verder dat vele van de hierboven genoemde verschijnselen naast en na elkaar kunnen optreden.

Bij wie komen de verschillende vormen van handeczeem voor?

Handeczeem komt vooral voor bij mensen die door hun beroep blootgesteld worden aan irriterende stoffen en /of stoffen die allergie veroorzaken (allergenen). Het gaat hierbij vooral om de ‘natte beroepen’.
Verzorgen en verschonen van zuigelingen en peuters kan gemakkelijk handeczeem bij de ouders/verzorgers veroorzaken door regelmatig contact met water en zeep.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Handeczeem zal door de dermatoloog gemakkelijk herkend worden aan de typische, uiterlijke kenmerken. Er zal uitgebreid gevraagd worden naar huidbelastende factoren in het beroep, in het huishoudelijk werk en in eventuele hobby’s (waarmee komt u allemaal in contact?). Soms is overleg met de bedrijfsarts noodzakelijk. Ook is het van belang te weten of men zelf of anderen in de familie eczeem in de elleboog- en knieholtes (constitutioneel eczeem) heeft, of in het verleden heeft gehad.

Vooral als het handeczeem samenhangt met het beroep zal men onderzoek (zogenaamde plakproeven), doen naar een eventuele contactallergie. De te testen stoffen worden met pleisters op de rug geplakt en twee dagen later weer verwijderd. Op die dag en één of twee dagen daarna wordt de test afgelezen. Als het opgebrachte materiaal ter plaatse een eczeemreactie veroorzaakt, bent u overgevoelig voor de desbetreffende stof.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit twee gedeeltes:

Behandeling met medicijnen

Meestal gaat het hierbij om zalven die corticosteroïden bevatten: bijnierschorshormonen die de ontsteking in de huid remmen. Soms zal gebruik gemaakt worden van teerzalven. Recent zijn enkele nieuwe locaal werkende geneesmiddelen op de markt gekomen (tacrolimus en pimecrolimus) met een positieve werking op eczeem. Over de effecten bij langdurig gebruik valt nog niets te zeggen. Ook locale behandeling met licht (UVB of PUVA) is mogelijk. Bij zeer ernstige of hardnekkige handeczeem kan een korte kuur met corticosteroïden in tabletvorm ‘prednison, prednisolon of betamethason’ uitkomst bieden.
Wanneer het handeczeem bacterieel geïnfecteerd is (veel pus), is soms een antibioticumkuur gewenst. Naast bovengenoemde behandelingen zal meestal ook een neutrale zalf (emolliens) worden voorgeschreven om de huid vettig en soepel te houden. Het is van belang dat deze neutrale zalf regelmatig zowel op het werk als thuis op de handen smeren, in ieder geval steeds na het handenwassen. Deze neutrale zalven mag men onbeperkt smeren.

Het zoveel mogelijk vermijden van contact met zowel huidirriterende stoffen als ook de stoffen waarvoor men allergisch is.
Dit geldt niet alleen voor het werk, maar evenzeer voor de privésituatie.

Indien contact met water, zeep en sap onvermijdelijk is, moet men zoveel mogelijk plastic (vinyl of PVC) handschoenen dragen. Het meest aantrekkelijke zijn vinylhandschoenen met een katoenen binnenkleding om transpiratie tegen te gaan. Bij contact met chemicaliën hebben nitrile handschoenen de voorkeur, aangezien deze handschoenen geen chemicaliën doorlaten. Wanneer het eczeem door het werk veroorzaakt wordt, dan zal er overleg plaats moeten vinden met bedrijfsarts en bedrijfsleiding om na te gaan hoe contact met irriterende of allergie veroorzakende stoffen vermeden kan worden. Soms zal de werknemer in het bedrijf ander werk moeten gaan doen; een enkele keer is beroepsverandering (omscholing) de enige oplossing. Voor jonge mensen met handeczeem of atopisch eczeem in het verleden is het van groot belang een goede beroepskeuze te maken en bij voorkeur geen nat beroep te kiezen om zo handeczeem te voorkomen.

Wat kunt u zelf nog doen?

Het is zaak uw huid met zachtheid te behandelen. Wassen met water en zeep is niet te vermijden, maar doe het met mate en gebruik zoveel mogelijk huidvriendelijke zeep. Gebruik geen zeep met een schuurmiddel er in. Probeer bij het wassen zoveel mogelijk alleen de binnenkant van de handen in te zepen. Spoel de handen goed af en dep ze droog, bij voorkeur met een droge schone handdoek. Maak bij het afwassen bij voorkeur gebruik van handschoenen of een afwasmachine.

Ook wrijven en krabben kunnen het eczeem verergeren of opnieuw doen ontstaan. Vanwege de jeuk is het vermijden ervan bij handeczeem niet altijd even eenvoudig. Probeer de nagels zo kort mogelijk te houden. Het is verstandig geen ringen te dragen. Hierdoor wordt irritatie vermeden van stoffen die zich onder de ring ophopen. Bij schraal weer (koud, droog en winderig) kan het eczeem verergeren. Gebruik dus tijdig warme handschoenen en neutrale zalf om de huid vet te houden. Daarnaast is het belangrijk de eczeemhuid zoveel mogelijk rust te geven. Ook al lijkt het dat de huid er normaal uitziet, in de meeste gevallen is de beschermende functie van de huid nog niet hersteld en duurt de genezing nog maanden. In die periode kan iedere willekeurige prikkel voldoende zijn om het eczeem opnieuw uit te lokken.

Wat zijn de vooruitzichten?

Handeczeem heeft de naam hardnekkig en langdurig, zo niet levenslang te zijn. Wanneer men evenwel in staat is contact met huidirriterende stoffen en eventueel allergenen consequent te vermijden, zal het eczeem dikwijls sterk afnemen of verdwijnen. Het zal duidelijk zijn dat dit een geweldige inspanning en gedragsverandering van de patiënt vraagt. De kans dat het handeczeem terugkomt, blijft altijd aanwezig. Zelfs een door de dermatoloog geadviseerde beroepsverandering geeft geen volledige garantie dat het handeczeem volledig en voor altijd zal verdwijnen. Het dyshidrotisch eczeem (blaasjeseczeem) verdwijnt soms als men in het leven in wat rustiger vaarwater is terecht gekomen. Bij ouders van jonge kinderen ziet men het eczeem (irritatie contact eczeem) afnemen met het ouder worden van de kinderen.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 72 15

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: H07
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien