Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie

Hysterosalpingografie (H.S.G.)

Hysterosalpingografie (H.S.G.)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wij adviseren u deze informatie ruim van tevoren zorgvuldig door te lezen!


Het onderzoek

Uw behandelende gynaecoloog heeft voorgesteld om bij u een onderzoek te laten doen van de baarmoeder en de eileiders. Dit is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling. Daarom wordt het onderzoek in een spontane menstruatiecyclus gepland na de menstruatie en vóór de te verwachten eisprong. In deze periode hebben de röntgenstralen nog geen schadelijk effect. Als u de pil nog gebruikt is deze planning minder van belang.

Doel van het onderzoek

Door middel van dit onderzoek kunnen vooral afwijkingen aan de eileiders worden opgespoord. Dit kunnen afwijkingen in de anatomie zijn, maar ook een afsluiting van één of beide eileiders.

Duur van het onderzoek

Gemiddeld duurt het onderzoek 15 minuten.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig.
Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts in blijven nemen.

Kleding

Het is voor u en ons gemakkelijk dat u eenvoudige kleding draagt. Het te onderzoeken deel van het lichaam (onderlichaam) dient tijdens het onderzoek ontbloot te zijn. Laat sieraden zoveel mogelijk thuis.

Hoe gaat het onderzoek

Nadat u zich op de afgesproken tijd op de röntgenafdeling bij de balie heeft gemeld, wordt u daar opgehaald en naar een kleedkamer gebracht, alwaar u het onderlichaam moet ontbloten. De laborant(e) zal u dan een en ander over het onderzoek vertellen. De gynaecoloog verricht zelf het onderzoek op de röntgenafdeling. Na het inbrengen van het speculum, het instrument dat de gynaecoloog gebruikt bij inwendig onderzoek, wordt een katheter met daaraan een spuitje gevuld met röntgencontrastmiddel in de baarmoeder geplaatst. Onder röntgendoorlichting wordt dan het contrastmiddel in de baarmoeder en in de eileiders gespoten. Tijdens dit inspuiten kunt u wat buikkramp krijgen, vergelijkbaar met menstruatiepijn. De gynaecoloog vraagt de radioloog foto’s van baarmoeder en eileiders te maken. Vervolgens worden alle instrumenten weer verwijderd. Soms wordt een half uur nadien nog een foto van de onderbuik gemaakt. Daarvoor hoeft u alleen maar even op de röntgentafel te gaan liggen, er worden dan geen handelingen meer verricht.

Na het onderzoek

Na het onderzoek krijgt u van de laborant(e) een maandverband, omdat u wat van de ingebrachte contrastvloeistof kan verliezen; het is ook mogelijk dat u na afloop van het onderzoek nog wat gaat vloeien. Afhankelijk van wat de gynaecoloog met u afspreekt kunt u nu naar huis.

De uitslag

Na het onderzoek zal de radioloog de foto’s bekijken en beoordelen. De uitkomst daarvan krijgt u te horen van de arts die voor u het onderzoek heeft aangevraagd. Deze bespreekt ook met u welke gevolgen de uitslagen van het onderzoek voor u hebben.

Opmerkingen

Mocht u zwanger zijn of denken het te kunnen zijn, dan kan het röntgenonderzoek geen doorgang vinden!

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op T 0187 60 71 20.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: H01
Laatst bijgewerkt op: 09-02-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien