Een ziekenhuisopname haalt u uit uw vertrouwde omgeving. In korte tijd verandert er veel voor u en komt er veel op u af. Dit maakt gedachten en gevoelens los en kan vragen oproepen. Hierover praten kan fijn zijn en ruimte geven voor acceptatie en aanvaarding. De geestelijk verzorger is er daarom voor u.
De geestelijk verzorger voor u en uw naaste(n)
Het ziekenhuis heeft een team geestelijke verzorging. Een geestelijk verzorger luistert naar u, en ondersteunt en begeleidt u in uw situatie. We helpen u bij het omgaan met uw aandoening en ondersteunen u waar mogelijk om meer zicht en regie te krijgen op het leven. Bij deze herstel-ondersteunende zorg zijn familie en mantelzorgers onmisbaar, daarom is de geestelijk verzorger er ook voor uw familie en mantelzorger.
Een gesprek met een geestelijk verzorger is een vrijplaats voor wat u bezig houdt; een plek waar levensvragen en zingevingsvragen zonder oordeel gesteld kunnen worden. Er is ruimte voor alle emoties, gedachten en vragen. U kunt bijvoorbeeld met ons spreken over:
- wat u is overkomen
- uw zorgen
- (ethische) vragen of keuzes die u moet maken
- uw levensbeschouwing en/of geloofsovertuiging
- de zin van uw leven
- angst voor de toekomst
Voorop staat dat een gesprek met een geestelijk verzorger gaat over wat ú bezighoudt, wij zijn er voor iedereen, ongeacht uw achtergrond of levensbeschouwing. De geestelijk verzorger werkt samen met betrokken zorgverleners, medisch specialisten, psychologen, verzorgend en verplegend personeel en het consultatief
palliatief team.
Ziekenhuisopname
U kunt direct bij opname of later op de afdeling bij een verpleegkundige of arts aangeven, wanneer u een geestelijk verzorger wilt spreken. Schroom niet om dat gewoon te doen. Een geestelijk verzorger kan ook spontaan bij u langs komen met de vraag hoe het met u gaat. U bent vrij hier al dan niet op in te gaan. Ook een vertegenwoordiger van uw eigen levensbeschouwing/geloofsovertuiging of kerkelijke gemeente is van harte welkom. U kunt zelf aan hen doorgeven dat u in ons ziekenhuis bent opgenomen of aan een geestelijke verzorger vragen dit voor u te doen.
Poliklinisch
Soms begint het terugblikken en verwerken van datgene wat u heeft meegemaakt pas later bij thuiskomst. De geestelijk verzorgers zijn daarom ook poliklinisch beschikbaar, wanneer u het ziekenhuis hebt verlaten en nog behoefte hebt aan ondersteuning. Deze ondersteuning vindt dan telefonisch plaats of doormiddel van een afspraak in het ziekenhuis, bijvoorbeeld in combinatie met uw bezoek aan een poli.
Zondag in het ziekenhuis
Verblijft u op zondag in ons ziekenhuis dan bent u van harte welkom bij de protestants christelijke kerkdienst in het restaurant. Als er geen kerkdienst is wordt er muziek gemaakt in het trappenhuis. De kerkdienst wordt geleid door een predikant uit de omgeving of een geestelijk verzorger en is van 14.30 tot 15.15 uur. Wilt u hierbij aanwezig zijn, geef dit dan door aan een verpleegkundige, u wordt dan op tijd opgehaald door een vrijwilliger. De kerkdienst is ook te bezoeken in een rolstoel of bed, uw eventuele bezoek is ook van harte welkom.
Meeluisteren met een kerkdienst
Via het televisiescherm boven uw bed kunt u meeluisteren met verschillende kerkdiensten uit de omgeving. De kerkdiensten van het ziekenhuis kunt u meeluisteren op radiokanaal 220 of meekijken op televisiekanaal 62.
Stiltecentrum
In het stiltecentrum vindt u rust om na te denken over wat u in een tijd van ziekte en zorg bezighoudt. Hier is ruimte om u terug te trekken uit ons altijd drukke ziekenhuis. Tijd om stil te staan bij het leven en de kwetsbaarheid ervan of tijd om na te denken over te nemen beslissingen. Het stiltecentrum is ook een ruimte voor gebed. Het stiltecentrum is dag en nacht open en bevindt zich op de begane grond, vlakbij de
hoofdingang.
Contactgegevens geestelijk verzorgers
Karen Koppenaal - Van Velde
Bereikbaar op maandag, dinsdag en woensdag via
k.koppenaal@vanweelbethesda.nl of 06 829 08 609
Gert Jan Vogel
Bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag via
g.vogel@vanweelbethesda.nl of 06 100 32 398