Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Gastro- en coloscopie

Gastro- en coloscopie

Gecombineerd onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw arts heeft voor u een gastro- en coloscopie aangevraagd. Er is u uitgelegd wat de onderzoeken inhouden. Via deze weg worden de procedures en alle praktische zaken daaromheen beschreven, zodat u alles nog eens na kunt lezen.


Voorbereiding

Laxeren

Voor het darmonderzoek is het noodzakelijk dat de darm goed schoon is. Resten van ontlasting kunnen namelijk het beeld vertroebelen en de scoop verstoppen. Om die reden krijgt u een dieetadvies en een laxeervoorschrift. Hoe het laxeren in zijn werk gaat staat hier beschreven. Na de toiletgang kunt u het beste babylotion doekjes gebruiken (deppen), dit voorkomt een schraal en branderig gevoel. Gebruikt u alstublieft geen vaseline of zalf, dit beschadigt de camera van de scoop. Het is belangrijk dat u tijdens het laxeren veel blijft bewegen, dit houdt de darmperistaltiek op gang.

Nuchter

Voor de onderzoeken is het noodzakelijk dat u lang genoeg nuchter bent. Lees de informatie over de voorbereiding met het laxeermiddel hier zorgvuldig door, hierin staat beschreven hoe laat u moet laxeren en vanaf wanneer u nuchter moet zijn. Het is belangrijk u hier goed aan te houden. Nuchter zijn betekent niet eten én niet drinken.
Op de dag van het onderzoek mag u geen alcoholhoudende dranken gebruiken. Dit in verband met verhoogde kans op een nabloeding. Daarnaast valt dit niet goed in combinatie met de medicatie die u krijgt tijdens het onderzoek.

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u gebruikt. Dit geldt vooral voor het gebruik van bloedverdunnende middelen en diabetes medicatie. De endoscopie verpleegkundige zal telefonisch doorgeven wat u met deze medicatie moet doen voorafgaand aan de coloscopie. Wanneer u staaltabletten gebruikt dient u deze tabletten 14 dagen van tevoren te staken, omdat deze een zwarte aanslag op de darmwand achterlaten.

Kleding

Tijdens het onderzoek vragen wij u:

Vervoer en begeleiding

Vanwege de sedatie mag u op de dag van de onderzoeken niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen (autorijden/fietsen/wandelen), of belangrijke beslissingen nemen. Als u na deze behandeling zelf in de auto stapt en een ongeluk veroorzaakt bent u niet verzekerd. Wij vragen u om vooraf vervoer en begeleiding voor uw thuisreis te regelen. Als u géén begeleiding en vervoer kunt regelen kunnen wij u helaas géén sedatiemiddel/roesje geven.

Zwanger

Als u zwanger bent, kunnen de onderzoeken alleen plaatsvinden in overleg met de internist of Maag- Darm- Leverarts. Meld dit tijdig aan uw behandelend arts.

Sedatie

Het doel van de sedatie, of met andere woorden; het roesje, is dat u wat slaperig wordt. Deze slaperigheid treedt direct na toediening op. Hoe slaperig u bent is niet te voorspellen, ook als u niet slaapt zult u het onderzoek meer ontspannen ondergaan. Een roesje is dus geen narcose en is geen garantie dat u diep in slaap bent. De meeste mensen kunnen zich nadien echter weinig tot niets meer herinneren van de onderzoeken.

Bij de coloscopie wordt in principe standaard sedatie gegeven. Bij de gastroscopie is dit niet noodzakelijk, maar het kan eventueel wel na overleg met en goedkeuring van de arts die het onderzoek uitvoert. Meestal wordt bij het roesje meteen een pijnstiller toegediend, soms alleen indien noodzakelijk.

Voorafgaand aan de onderzoeken sluiten wij u aan op de monitor, zodat we uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in de gaten kunnen houden. Het kan zijn dat u wat minder gevoelig bent voor het slaapmiddel. Regelmatig gebruik van slaapmedicatie, drugs of alcoholische dranken kan de werking van het medicijn verminderen.
Verder reageren sommige mensen wat ontremd door de toediening van het medicijn.

In sommige gevallen, zoals bij een slechte hart- en/of longfunctie, kan de arts die het onderzoek uitvoert besluiten af te zien van de toediening van sedatie vanwege het risico op complicaties.

De dag van het pre-sedatie spreekuur

Er wordt in principe altijd telefonisch contact met u opgenomen om een intake te doen. De endoscopie verpleegkundige zal dan een vragenlijst met u doornemen en nog wat uitleg en tips geven met betrekking tot beide onderzoeken.

De dag van het onderzoek

Nadat u zich 30 minuten voorafgaand aan de onderzoeken heeft aangemeld bij één van de aanmeldzuilen, kunt u plaats nemen in de wachtkamer van de Interne Geneeskunde (route E01-40). De endoscopie verpleegkundige haalt u daar op. Nadat u bent omgekleed neemt u plaats op het onderzoeksbed. Er worden u wat voorbereidende vragen gesteld en er wordt een infuusnaald geprikt waarover het roesje gegeven kan worden.

De onderzoeken

Gastroscopie

We starten met het maagonderzoek. U krijgt vooraf een drankje dat eventuele schuimvorming in de maag helpt voorkomen. Als u een gebitsprothese heeft, moet deze voor het onderzoek worden uitgedaan. U wordt aangesloten aan de bewakingsmonitor om zo uw bloeddruk, hartslag en zuurstofwaarde in het bloed in de gaten te houden. Tijdens het onderzoek ligt op uw linkerzijde op het onderzoeksbed. Een verpleegkundige plaatst een bijtring tussen uw kaken om zowel uw gebit als de endoscoop te beschermen. Door dit ringetje wordt de scoop ingebracht. Achterin de keel geeft dit wat kokhalzen, meestal wordt dit minder als we de slokdarm bereikt hebben. Slokdarm, maag en twaalfvingerige darm worden geïnspecteerd. Soms geeft dit voor u een wat drukkend gevoel in de buik/op de borst. Tijdens het onderzoek kunnen zo nodig kleine verrichtingen worden gedaan, zoals het nemen van biopten voor nader onderzoek. Het maagonderzoek duurt ongeveer 5 - 15 minuten. De endoscopie verpleegkundige die u bijstaat tijdens het onderzoek, zal het gehele onderzoek tegen u blijven praten en evt. instructies aan u geven.

Coloscopie

Na het maagonderzoek wordt een andere scoop aangehangen en wordt uw bed omgedraaid voor we met het darmonderzoek kunnen starten. U blijft op de linkerzijde liggen. U wordt gevraagd om de knieën goed op te trekken. U krijgt het roesje toegediend en er wordt wat koude gel tussen de billen en aan de scoop aangebracht, waardoor het inbrengen van de scoop soepel zal verlopen. De scoop wordt via de anus ingebracht en door de dikke darm opgeschoven, dit kan soms wat krampen in de buik geven. Door het roesje is dit over het algemeen goed te verdragen. Tijdens het terugtrekken van de scoop bekijkt de arts het slijmvlies nauwkeurig op afwijkingen. Aanwezige poliepen worden indien mogelijk verwijderd en van afwijkend weefsel worden biopten genomen. Dit weefsel wordt voor nader onderzoek naar het laboratorium opgestuurd. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

De uitslag

Na afloop van de onderzoeken worden de bevindingen aan u doorgegeven. Vanwege het roesje dat u heeft gehad is de kans groot dat u dit (grotendeels) weer vergeet. Wij schrijven het daarom voor u op een ‘nazorgformulier’, dat u mee naar huis krijgt.
De bevindingen worden ook doorgegeven aan de afdeling Dagbehandeling, waar wij u na de onderzoeken brengen. Wanneer u daar toestemming voor geeft lichten wij ook degene in die u naar huis begeleidt.
Het resultaat van weefselonderzoek moet worden afgewacht. Dit duurt ongeveer 10 tot 14 dagen.

Na de onderzoeken

Na de onderzoeken wordt u naar de afdeling Dagbehandeling gebracht. Hier kunt u even bijkomen en wat eten en drinken. Wij zijn verplicht u na het toedienen van het roesje één uur ter controle in het ziekenhuis te houden. Het kan dus zijn dat u vrij snel naar huis mag vanaf de Dagbehandeling. Houd hier a.u.b. rekening mee met betrekking tot de reistijd van uw begeleiding naar huis.
De eerste dag kunt u wat slijmerig bloedverlies opmerken. Daarnaast heeft u nog enkele uren last van een wat opgeblazen gevoel. Meestal neemt dit gevoel snel af als u de lucht laat ontsnappen. Het kan ook enkele dagen duren voordat u weer ontlasting krijgt.

Complicaties

Hoewel een gastro- en coloscopie over het algemeen veilige onderzoeken zijn, kunnen er in enkele gevallen complicaties optreden:

Gastroscopie:


Coloscopie:

Na de onderzoeken

Na de onderzoeken wordt u naar de afdeling Dagbehandeling gebracht. Wij zijn verplicht u na het toedienen van het roesje één uur ter controle in het ziekenhuis te houden. Het kan dus zijn dat u vrij snel naar huis mag vanaf de Dagbehandeling. Houd hier a.u.b. rekening mee met betrekking tot de reistijd van uw begeleiding naar huis. Wanneer u goed wakker bent en wat gegeten en gedronken heeft, mag u naar huis (mits u daarbij begeleid wordt en u niet zelf naar huis rijdt).

Belangrijk om te weten:

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van 9:00-12:00. Indien uw (spoed)vraag niet kan wachten tot de volgende morgen, kan uw spoedvraag worden doorverbonden.
T 0187 60 71 38

Bij spoed buiten kantooruren:

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, mag u contact opnemen met de Spoedeinde Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: G28
Laatst bijgewerkt op: 01-07-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien