Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Behandeling met galantamine

Behandeling met galantamine

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

De neuroloog heeft bij u een vorm van dementie vastgesteld. Voor deze hersenziekte kan de arts u medicatie voorschrijven. In uw geval betreft het galantamine (Reminyl®). Deze informatie gaat over de behandeling met galantamine.


Waarvoor wordt galantamine gebruikt?

Galantamine is medicatie tegen dementie en wordt gebruikt voor de behandeling van milde tot matig ernstige Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Bij de ziekte van Alzheimer functioneren cellen in bepaalde delen van de hersenen niet meer. Kenmerkend is een geleidelijke achteruitgang in het denkvermogen, en geheugenstoornissen. De symptomen zijn toenemend geheugenverlies, verwardheid en gedragsveranderingen. Hierdoor wordt het uitvoeren van dagelijkse bezigheden steeds moeilijker.

Onze hersenen hebben een sturende taak, waarbij het nodig is dat al onze hersencellen met elkaar in contact staan. Voor dit contact zijn bepaalde boodschapperstoffen nodig (neurotransmitters). Als er een tekort of een teveel aan deze boodschapperstoffen is, ontstaan problemen met de cognitieve functies. Dit zijn functies om te kunnen denken, begrijpen, lezen, herinneren en onthouden.
Eén van deze boodschapperstoffen is acetylcholine. Vermoed wordt dat de symptomen bij de ziekte van Alzheimer onder andere een gevolg zijn van een tekort aan acetylcholine. Acetylcholine is verantwoordelijk voor de communicatie tussen hersencellen.

Momenteel is de ziekte van Alzheimer niet te genezen of stop te zetten. Galantamine verhoogt de hoeveelheid acetylcholine in de hersenen en zou op deze manier de symptomen van de ziekte kunnen verbeteren. Hierdoor zou de achteruitgang vertraagd kunnen worden en mogelijk iets verbeteren. Ook is het mogelijk dat uw zelfredzaamheid langer behouden blijft. Bovendien kan behandeling met medicijnen vervelende symptomen, zoals een eventuele depressie en/of angst, verminderen.

Mogelijke bijwerkingen

Behalve het gewenste effect, kan galantamine ook bijwerkingen geven:
  • Maag- of darmklachten, zoals braken (overgeven), misselijkheid of diarree.
  • Gewichtsverlies.
  • Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of stoel. Deze bijwerking gaat over het algemeen over als uw lichaam aan het medicijn gewend is.
  • Slaperigheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Deze bijwerkingen gaan over het algemeen over als uw lichaam aan het medicijn gewend is.
  • (Verergering van) klachten van urine-incontinentie.
  • Allergische reactie (huiduitslag, galbulten, jeuk).
Bijwerkingen treden met name op bij het starten van de medicatie, bij het ophogen van de medicatie en wanneer een dubbele dosis is ingenomen. Of wanneer de medicatie niet bij de maaltijd wordt ingenomen. Over het algemeen zijn de bijwerkingen na 3 dagen over.

Hoe gebruikt u dit middel?

Galantamine is verkrijgbaar in capsules van 8mg,16mg en 24mg.
De medicatie neemt u in tijdens het ontbijt. De capsule dient in zijn geheel doorgeslikt te worden. U mag niet op de capsule kauwen en deze ook niet malen.

De dosering van de galantamine gaat via een opbouwschema, meestal wordt onderstaand schema gehanteerd:
  • Week 1 t/m 4: 1x daags 8 mg.
  • Week 5 t/m 8: 1x daags 16 mg.
  • Vanaf week 9: 1x daags 24 mg.

Medicatie gestart en dan?

Na het starten van de medicatie volgt in week 3, week 7 en week 11 een telefonische afspraak bij de geheugenverpleegkundige. Afhankelijk van hoe het gaat, wordt de medicatie eventueel opgehoogd.
Ongeveer 2 maanden voor het consult op de polikliniek wordt u nogmaals gebeld.
Na 6 maanden komt u op de polikliniek bij de geheugenverpleegkundige. Het effect van de medicatie wordt geëvalueerd, een cognitieve test wordt afgenomen. Daarna volgt een poliklinisch consult bij uw neuroloog.

Dosering vergeten?

Het is belangrijk om de medicatie consequent in te nemen. Indien u de medicatie vergeten bent in te nemen, neem deze dan binnen 4 uur alsnog in. Zit er meer dan 4 uur tussen sla dan de gift over.

Bijwerkingen

Indien bijwerkingen van de medicatie meer dan drie dagen aanhouden en/of voor u erg vervelend zijn, contact opnemen met de geheugenverpleegkundige.
Bij braken en/of een allergische reactie direct contact opnemen.

Controle gewicht

Eén keer per week wegen, bij meer dan 2 kg gewichtsverlies contact opnemen met de geheugenverpleegkundige.

Alcohol en voeding

Beperk het gebruik van Alcohol. Alcohol versterkt het versuffende effect van galantamine.
U mag alles eten, hier zijn geen beperkingen voor.
Drink voldoende, minimaal 1.5 liter per dag.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: G24
Laatst bijgewerkt op: 26-07-2022




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien