Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Plastische chirurgie

Ganglion

Ganglion

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een ganglion bij u geconstateerd. Hier vind u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.


Wat is een ganglion?

Een ganglion ziet er uit als een bultje, bobbeltje of hard knobbeltje. Een ganglion is een omkapselde holte, gevuld met een geleiachtige vloeistof. Een ganglion ontstaat vanuit een gewrichtskapsel, de pees of peesschede, meestal zonder duidelijke oorzaak. Het doet zich het meest voor aan de handen (de pols, vooral aan de bovenkant), de voeten en de enkels. Een ganglion is een onschuldige afwijking, die op zich geen last geeft. Klachten van pijn en krachtsverlies ontstaan meestal door druk van de zwelling op aangrenzende pezen of zenuwen. De zwelling kan ook ontsierend zijn.

Behandeling

Een ganglion gaat zelden uit zichzelf weg, maar wordt door rust wel kleiner. Soms heeft het leegzuigen van het ganglion en inspuiten met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) succes. Soms moet het ganglion operatief worden verwijderd.

De operatie

Het doel van de operatie is het wegnemen van de bron van het ganglion. Soms is het nodig om een deel van het gewrichtskapsel of het peesomhulsel, van waaruit het ganglion is ontstaan, weg te nemen. De ingreep bij een klein ganglion vindt meestal poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving. Bij een groot ganglion wordt de ingreep meestal op de operatiekamer uitgevoerd onder lokale verdoving of algehele anesthesie. Vindt de operatie onder algehele anesthesie plaats dan wordt u vooraf uitgenodigd voor het Preoperatief Spreekuur. U ontvangt daar informatie over de anesthesie en de voorbereiding op de operatie. Al deze informatie staat beschreven in “Preoperatieve Screening en Anesthesie”.

Na de operatie

Na de operatie wordt een drukverband aangelegd. Dit verband blijft twee dagen zitten en wordt daarna vervangen door een pleister. De controle afspraak heeft de doktersassistente voor u gemaakt en wordt naar u gemaild of u ontvangt een brief. De hechtingen worden meestal na zeven à tien dagen verwijderd. Soms worden oplosbare hechtingen gebruikt. U mag uw hand de eerste vier weken niet zwaar belasten. Ondanks zorgvuldige behandeling kan een ganglion terugkomen.

Complicaties

Complicaties als nabloeden, infecties, gevoelsveranderingen, extreme littekenvorming etc. kunnen voorkomen maar zijn uiterst zeldzaam. Bij extreme pijnklachten die niet reageren op pijnstilling, bij bloedingen, bij koorts en/of bij ontstekingen is het verstandig contact met ons op te nemen.

Vragen over uw operatie

Heeft u vragen over de planning van uw operatie? Neem dan contact op met de OK planners via 0187 - 607 627 op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de poli Chirurgie te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:30-16:30 uur via 0187 60 71 00.

In de avonden en weekenden kunt u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp via 0187 60 72 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: G10
Laatst bijgewerkt op: 04-06-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien