Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Laboratorium

Glucose tolerantie test

Glucose tolerantie test

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een glucose tolerantietest te laten doen. Hier kunt u nalezen wat deze test inhoudt. Wij adviseren u de informatie van tevoren door te nemen. De test vindt plaats op de bloedafname van het laboratorium te Dirksland, Brielle of Hellevoetsluis.


Waarom deze test?

Met deze test kan worden vastgesteld of er bij u sprake is van een stoornis in de stofwisseling van koolhydraten (zwangerschapsdiabetes en/of een gestoorde glucose tolerantie).

Voorbereiding

U maakt telefonisch een afspraak met de bloedafname van het laboratorium, op de locatie van uw keuze. De telefoonnummers zijn:
 • Dirksland 0187 60 71 77
 • Brielle 0181 89 33 40
 • Hellevoetsluis 0181 33 01 21
Drie dagen voor de test “normale” voeding nuttigen en voor de test geen grote fysieke inspanning leveren. Geen (koolhydraatarm) dieet volgen.

Vanaf 22.00 uur op de avond vóór het onderzoek dient u nuchter te blijven. Dat wil zeggen dat u:
 • niets meer mag eten of drinken;
 • niet mag roken.
U mag wel water drinken; als u medicijnen gebruikt dan mag u deze met wat water innemen.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

 • Op de dag van uitvoering wordt u om 08.30 uur op de bloedafname van het laboratorium verwacht.
 • U krijgt een vingerprik om uw nuchtere glucose vast te stellen. Is deze te hoog dan wordt het onderzoek niet verder uitgevoerd.
 • Wanneer de nuchtere glucose niet te hoog is, krijgt je een glucose oplossing te drinken die je in circa 5 minuten moet hebben opgedronken.
 • Na 120 minuten krijgt u weer een vingerprik.
 • Na de laatste prik mag u weer normaal eten en drinken.
 • Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur.

Algemeen

Tijdens de test mag u niet roken, eten of snoepen en moet u zoveel mogelijk blijven zitten. Breng eventueel iets te lezen en voor kinderen wat speelgoed mee. Tussendoor mag u wat water drinken.
Omdat je gedurende de test niets mag eten of drinken kun je je wat flauw gaan voelen. Neem eventueel een boterham mee om na het onderzoek wat te kunnen eten.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij je dit zo spoedig mogelijk te melden op:
T 0187 60 71 77.

Heb je nog vragen?
Mocht je naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met het laboratorium:
T 0187 60 71 77 (werkdagen van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur).

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: G07
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien