Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Geheugenonderzoek

Geheugenonderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort krijgt u in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland een geheugenonderzoek. Deze afspraak is telefonisch of schriftelijk met u gemaakt. Uw behandelaar heeft u informatie gegeven over het onderzoek. Hier kunt u het nog eens nalezen. Wij adviseren u de informatie goed door te lezen. Het is van belang dat u op de dag van de onderzoeken door iemand begeleid wordt. Deze begeleider kan bijvoorbeeld uw partner, zoon/dochter of vertrouwenspersoon zijn.


Een geheugenonderzoek

Het centrum voor het geheugen zit in onze hersenen. Hierdoor kunnen wij informatie opnemen, bewaren en opdiepen. Bij geheugenproblemen gaat er iets mis in minimaal een van deze drie stappen. Als geheugenproblemen onszelf of anderen gaan opvallen en daardoor problemen ontstaan in het functioneren, is het nodig om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is om vast te stellen of er sprake is van geheugenproblemen en of er behandelingsmogelijkheden zijn.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit meerdere onderdelen en vindt tijdens een dagopname plaats.

Voorbereiding

Voor het onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig. Wel dient u eventueel uw leesbril of gehoorapparaat mee te nemen, alsmede uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

De onderzoeken

U meldt u op het afgesproken tijdstip bij de receptie aan de hoofdingang van het ziekenhuis waarna u naar het opnamebureau gaat. Tijdens deze dag vinden meerdere gesprekken en testonderzoeken plaats. Deze worden afgenomen door de psychologisch medewerkster in samenwerking met de gz-psycholoog. Tevens kan er deze dag bloed afgenomen worden voor laboratoriumonderzoek, en indien mogelijk worden er foto’s van uw hoofd gemaakt op de röntgenafdeling (CT scan of MRI). Tussen de onderzoeken door moet u rekening houden met wachttijden. Het psychologisch testonderzoek wordt met patiënt alleen afgenomen.

Na de onderzoeken

Als alle onderdelen van het onderzoek doorlopen zijn gaat u weer naar huis. U krijgt een afspraak mee voor een polikliniek bezoek bij de neuroloog.

Uitslag

De neuroloog en gz-psycholoog bespreken met u de resultaten van het onderzoek. Mocht er sprake zijn van geheugenproblemen dan zal er gekeken worden of u hiervoor medicatie kunt krijgen. Een speciaal daartoe opgeleide verpleegkundige of de neuroloog zullen u hierbij begeleiden. Soms volgt ook nog een gesprek met de sociaal psychiatrisch verpleegkundige in de thuissituatie. Ook kan het voorkomen dat u verwezen wordt naar een instantie die u verder kan helpen. Als er geen behandeling mogelijk is, wordt u verwezen naar uw huisarts.

Mogelijke complicaties

Een geheugenonderzoek is een veilige onderzoeksmethode waar geen risico’s aan verbonden zijn.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de coördinator van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 en 11.00 uur.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: G03
Laatst bijgewerkt op: 04-11-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien