Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Gastroscopie/duodenoscopie

Gastroscopie/duodenoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw arts heeft voor u een maag- en slokdarmonderzoek; een ‘gastroscopie’ aangevraagd. Er is u uitgelegd wat het onderzoek inhoudt. Hier wordt de procedure en alle praktische zaken daaromheen beschreven, zodat u alles nog eens na kunt lezen.


Het onderzoek

Bij een gastroscopie worden met behulp van een flexibele endoscoop met daarin een camera, de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken. Op deze manier kunnen eventuele ontstekingen, zweren, bloedingen en andere afwijkingen opgespoord worden. Verder kunnen we via de endoscoop kleine ingrepen doen, zoals bijvoorbeeld biopten afnemen.

Voorbereiding


Nuchter

Om het onderzoek goed en veilig uit te kunnen voeren moeten uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm leeg zijn:
  • Als u het onderzoek voor 12.30 uur heeft mag u vanaf middernacht niets meer eten. U mag tot 4 uur voor het onderzoek nog wat water drinken.
  • Als u het onderzoek na 13.30 uur heeft dan mag u om 8 uur een licht ontbijt, bijvoorbeeld een beschuit of een boterham met thee/koffie, daarna mag u niets meer eten. U mag tot 4 uur voor het onderzoek nog wat water drinken.
  • Als u het onderzoek na 15.00 uur heeft dan mag u om 8 uur een licht ontbijt, bijvoorbeeld een beschuit of een boterham met thee/koffie. U mag tot 4 uur voor het onderzoek nog wat water drinken.

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat de arts die het onderzoek voor u aanvraagt weet welke medicijnen u gebruikt. Wij raden u aan, met name wanneer u diabetes medicatie of bloed verdunnende medicijnen gebruikt, dit vooraf met de arts die het onderzoek voor u aanvraagt te bespreken. Dit is belangrijk omdat u voor dit onderzoek nuchter dient te zijn. Medicatie mag u tot 4 uur voor het onderzoek innemen. Wanneer u vroeg in de ochtend aan de beurt bent, kunt u ze soms beter na het onderzoek innemen.

De dag van het onderzoek

Nadat u zich 15 minuten voorafgaand aan het onderzoek heeft aangemeld bij één van de aanmeldzuilen, kunt u plaats nemen in de wachtkamer van de Interne Geneeskunde (route E01-40). De endoscopie verpleegkundige haalt u daar op. U neemt plaats op het onderzoeksbed en er worden u wat voorbereidende vragen gesteld en zo nodig nog wat uitleg gegeven over het onderzoek.

U krijgt vooraf een drankje dat eventuele schuimvorming in de maag helpt voorkomen. Als u een gebitsprothese heeft, moet deze voor het onderzoek worden uitgedaan. Tijdens het onderzoek ligt op uw linkerzijde op het onderzoeksbed. Een verpleegkundige plaatst een bijtring tussen uw kaken om zowel uw gebit als de endoscoop te beschermen. Door dit ringetje wordt de scoop ingebracht. Achterin de keel geeft dit wat kokhalzen, meestal wordt dit minder als we de slokdarm bereikt hebben. Gedurende het onderzoek zult u soms nog wat kokhalzen en boeren en kunt u een wat drukkend gevoel ervaren in de buik/op de borst. Dit is heel normaal en hoort bij het onderzoek. Slokdarm, maag en twaalfvingerige darm worden geïnspecteerd. Het onderzoek duurt ongeveer 5 - 15 minuten. De arts en endoscopieverpleegkundigen die u bijstaan tijdens het onderzoek, zullen het gehele onderzoek tegen u blijven praten en evt. instructies aan u geven.

Uitslag

Na afloop van de onderzoeken worden de bevindingen aan u doorgegeven.
Het resultaat van eventueel weefselonderzoek moet worden afgewacht, dit duurt ongeveer 10 tot 14 dagen. U krijgt de uitslag van de arts in het ziekenhuis waar u een afspraak heeft of via de huisarts, afhankelijk van wie u heeft doorverwezen voor het onderzoek. Voor de uitslag via de huisarts moet u meestal zelf de assistente even bellen.

Complicaties

Hoewel een gastroscopie een veilig onderzoek is, kunnen er in enkele gevallen toch klachten/complicaties optreden:
  • Wanneer er nog voedsel(resten) in uw maag aanwezig zijn kunt u zich hierin verslikken wanneer dit door opboeren omhoogkomt. Het gevolg hiervan kan zijn dat u een longontsteking krijgt omdat voedselresten in de longen terecht komen. De kans op verslikken is iets groter wanneer u een roesje krijgt bij het onderzoek.
  • Na het onderzoek kunt u wat keelpijn bemerken, meestal is dit binnen een dag verdwenen.
  • Hoe meer ingrepen er tijdens het onderzoek worden verricht, hoe groter de kans op complicaties, maar deze komen ook dan slechts zelden voor.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van
9.00-12.00 uur.
T 0187 60 71 38

Bij spoed buiten kantooruren

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, met de Spoed Eisende Hulp (SEH). Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: G01
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien