Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Behandeling van ijzertekort met Ferinject®

Behandeling van ijzertekort met Ferinject®

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw specialist heeft u vanwege een ijzertekort een infuus met het medicijn Ferinject voorgeschreven. Voor deze behandeling wordt u een dagdeel opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Hier vindt u informatie over de behandeling en de gang van zaken in het ziekenhuis.


Ijzer en ijzertekort

Het belang van ijzer voor uw lichaam

Rode bloedcellen hebben hun rode kleur te danken aan het eiwit hemoglobine. De belangrijkste functie van hemoglobine is het transport van zuurstof van de longen naar het weefsel in het lichaam.

Net zoals zuurstof is ijzer een noodzakelijke stof in het lichaam. Deze stof zorgt ervoor dat zuurstof zich kan binden aan hemoglobine. Bij een ijzertekort ontstaat een bloedarmoede en kan er dus minder zuurstof worden getransporteerd. Daarnaast is ijzer een essentieel element van myoglobine. Myoglobine is het zuurstofbindende eiwit dat in grote hoeveelheden voorkomt in de spieren. IJzer is betrokken bij veel andere functies die noodzakelijk zijn voor het in stand houden van uw lichaamsfuncties. Kortom: ijzer is belangrijk voor een goede conditie, bevordert de concentratie en het houdt uw huid, haar en nagels gezond. Ook versterkt het de afweer tegen ziektes.

Zo komt ijzer in uw lichaam

Uw lichaam maakt zelf geen ijzer aan. Daarom moet u dagelijks genoeg ijzer via uw voeding binnen krijgen. Ongeveer 10% van het ijzer dat u via uw voeding binnenkrijgt, komt via de darm in het bloed terecht. Daar bindt het zich aan transferrine. Dit is een stof in uw lichaam die ervoor zorgt dat het ijzer op die plaatsen in het lichaam komt waar het nodig is. Het ijzer dat het lichaam niet direct nodig heeft, wordt in de lever en de milt opgeslagen.

Een ijzertekort

Als u via uw voeding onvoldoende ijzer binnenkrijgt, of als uw lichaam onvoldoende ijzer opneemt, of als u ijzer verliest, zal het de ijzervoorraad in de lever en milt aanspreken. Als die voorraad op is, ontstaat een ijzertekort en kan bloedarmoede ontstaan.

Behandeling met Ferinject®

Ferinject® is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor het behandelen van bloedarmoede. Het doel van de behandeling is het aanvullen van de ijzervoorraden in het lichaam. Ferinject® wordt gebruikt als andere ijzerpreparaten niet werken of niet gebruikt kunnen worden. Ferinject® wordt toegediend via een infuus en heeft een bruine kleur. Uw arts bepaalt de juiste dosis, frequentie en duur van uw behandeling.

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis

Voor de behandeling met het medicijn Ferinject® hoeft u geen bepaalde voorbereidingen te treffen.

Meenemen naar het ziekenhuis

De behandeling duurt 1 à 2 uur. U kunt desgewenst een boek, tijdschrift of I-pad/ Smartphone meenemen. In het ziekenhuis is Wifi beschikbaar.

Op de dag van de behandeling haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij één van de ingangen van het ziekenhuis of bij de receptie. Op de dagticket staat uw afspraak (of opname) vermeld en hoe laat en waar u wordt verwacht. Eventueel kunt u aan een gastvrouw/heer voor de juiste route vragen.

Verhinderd

Bent u verhinderd? Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de opname) op telefoonnummer 0181-607495. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Gang van zaken in het ziekenhuis

Op de afdeling neemt u plaats op een stoel of een bed. Een verpleegkundige brengt een infuus in. Via dit infuus krijgt u vervolgens het medicijn toegediend. Na een half uur spoelen wordt het infuus verwijderd.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u op eigen gelegenheid naar huis. Het is toegestaan om na de behandeling met het medicijn Ferinject® auto te rijden. U zult na ongeveer acht dagen het resultaat van de behandeling gaan merken. De klachten die u door het ijzertekort had, zullen langzaam verminderen en/of verdwijnen.

Bijwerkingen

Het medicijn Ferinject® kan tijdens het toedienen of als u weer thuis bent bijwerkingen veroorzaken. Hieronder staan bijwerkingen die vaak voorkomen en bijwerkingen die soms of zelden voorkomen.
De volgende klachten komen vaak voor:
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Verstopping
  • Diarree
  • Uitslag
  • Reacties op de plaats waar het infuus in uw arm heeft gezeten (branderig pijnlijk gevoel, roodheid, zwelling en een blauwe plek)
Soms kunt u last hebben van de volgende bijwerkingen: Kriebel, jeuk of tintelingen zonder dat daar aanleiding voor is (paresthesie), lage bloeddruk, roodheid, smaakstoornissen, verstoorde spijsvertering met als verschijnselen vol gevoel in bovenbuik, pijn in de maagstreek, boeren, misselijkheid, braken en zuurbranden, winderigheid, huiduitslag met hevige jeuk en vorming van bultjes, spierpijn, rugpijn, gewrichtspijn, koorts, vermoeidheid, pijn in de borstkast, stijfheid, ongemak, vochtophoping, overgevoeligheid en ernstige allergische reacties.

Zelden kan kortademigheid als bijwerking ontstaan. De klachten gaan doorgaans vanzelf over. Als u het niet vertrouwt of als u zich zorgen maakt, meld dit dan bij de verpleegkundige van de afdeling.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: F34
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien