Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Urologie

Frenulumplastiek

Frenulumplastiek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over een frenulumplastiek (doorsnijden van het voorhuidriempje). Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is een frenulumplastiek?

Een frenulumplastiek is het operatief verlengen van het voorhuidriempje (frenulum). Het frenulum is het riempje dat de voorkant van de eikel verbindt met de voorhuid.

Wanneer dit riempje te kort is, kan de uroloog dit operatief verlengen. De oorzaak van een te kort voorhuidriempje is niet duidelijk. Soms is het riempje bij geboorte al te kort. Het kan hierdoor makkelijker inscheuren en daarmee zorgen voor littekenvorming. Een te kort voorhuidriempje of littekenvorming kan hygiënische en seksuele problemen geven.

Voorbereiding

De ingreep vindt plaats op de polikliniek urologie en is onder plaatselijke verdoving. U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan zal deze medicatie in overleg met uw arts voor de ingreep worden gestopt. U mag niet met eigen vervoer komen. Laat u halen en brengen of ga met het openbaar vervoer.

Indien u een recept met Emla zalf meekrijgt wordt er van u verwacht dat u dit 30-60 minuten voor de ingreep op de plaats van het voorhuidriempje ruim aanbrengt. Zorg ervoor dat u vaseline in huis heeft voor de verzorging van de penis.

Advies: trek een strakke onderbroek aan.

De ingreep

De ingreep gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving. Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Nadat u zich heeft aangemeld bij de polikliniek urologie op het afgesproken tijdstip, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. De verpleegkundige haalt u daar op en brengt u naar de behandelkamer.


Hoe verloopt de ingreep?

Na de plaatselijke verdoving, snijdt of knipt de uroloog het voorhuidriempje in de breedte en hecht het in de lengte zodat er een verlenging optreedt, deze hechtingen lossen vanzelf op na 10-14 dagen. Het is een eenvoudige ingreep met weinig ongemak. De ingreep duurt, inclusief verdoving, ongeveer vijftien minuten. Er is meestal geen nacontrole nodig.

Complicaties

Na de ingreep is er een kleine kans op complicaties, zoals een infectie of een nabloeding. Deze komen gelukkig zelden voor.

Na de ingreep

  • Wij adviseren u de eerste dagen na de ingreep rustig aan te doen, u voelt zelf wat u wel of niet kunt;
  • De dag na de ingreep mag u weer douchen (niet in bad), schuif de voorhuid goed naar achteren en spoel de wond af. Daarna de wond droogdeppen en de eerste paar dagen wat vaseline aanbrengen. Hierna schuift u de voorhuid weer terug.
  • U vermindert de kans op zwelling als u de penis omhoog draagt;
  • Een (ochtend-)erectie kan pijnlijk zijn. Door de zwelling kan de wond wat gaan bloeden. U kunt de wond dan het beste stevig dichtdrukken met een gaasje. Na ongeveer vijf minuten is het bloeden meestal gestopt;
  • Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken: tot maximaal 4 x daags 2 tabletten van 500 mg;
  • Zwemmen en sporten kunt u weer doen als de wond goed genezen is, vaak is dit na één of twee weken;
  • Het is raadzaam om gedurende drie à vier weken geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de polikliniek urologie als de pijn erger wordt, er pus uit de wond komt, als u meer dan 38.5 graden koorts krijgt of als u pijnklachten heeft die niet verdwijnen na het innemen van pijnstilling.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op het secretariaat urologie T 0187 60 71 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: F26
Laatst bijgewerkt op: 15-11-2022




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien