Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fysiotherapie
Longgeneeskunde

Fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapie bij COPD

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U bent doorverwezen door uw longarts in verband met (exacerbatie/verergering) COPD. Hier krijgt u oefenadviezen en informatie hoe u het beste met uw klachten kunt omgaan.


Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Als u COPD heeft, kan het zijn dat u moeilijker ademt, omdat uw longen beschadigd zijn. U kan daardoor minder lucht hebben. Hierdoor kunnen normale dingen lastig zijn, zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms fluitende, piepende ademhaling. Ook spelen vaak vermoeidheid en een verminderde belastbaarheid mee.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Fysiotherapie kan u helpen uw conditie te verbeteren door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen. De fysiotherapeut van het ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met COPD.

Ademhalingsoefeningen

Oefening 1: Ontspannen ademhaling

  1. Adem rustig door de neus in.
  2. Laat de buik, borst en flanken mee naar buiten komen.
  3. Adem rustig alles uit via de mond, zonder extra kracht.

Oefening 2: Maximale inademing gevolgd door uitblazen door geperste lippen

  1. Adem langzaam door de neus in.
  2. Laat de buik, borst en flanken mee naar buiten komen.
  3. Houdt de adem 1-3 tellen vast.
  4. Adem door licht geperste lippen zo ver mogelijk uit. Voel hierbij de buikspieren aanspannen. Het idee dat u een kaarsje uitblaast.

Oefening 3: Huffen; inademen via de neus en met open mond krachtig uitademen

  1. Adem diep door de neus in.
  2. Open de mond en houdt deze tijdens de krachtige uitademing wijd open.
  3. Adem uit door uw mond alsof u een spiegel/bril wilt laten beslaan.
  4. Indien er slijm wordt opgehoest kunt u dit uitspugen of doorslikken.
Als het slijm/sputum erg taai is kan er nog gewerkt worden met een triflo, aerobika of flutter. Samen met de fysiotherapeut kan dit worden ingezet om het sputum te mobiliseren of om uw longconditie te verbeteren.

Houding om kortademigheid te verminderen

Zitten, met de armen voor u gesteund op uw knieën of op de tafel. Hierdoor helpen uw hulpademhalingsspieren mee om zo snel mogelijk weer op adem te komen. Ook steunen met de armen op een railing of op een stoelleuning kan helpen.

Bewegen

Probeer in een zo goed mogelijke conditie te blijven. Voldoende bewegen is voor iedereen goed, maar voor mensen met COPD noodzakelijk. Elke dag een stevige wandeling, of zover u kunt, fietsen of zwemmen is genoeg om uw conditie op peil te houden. Door beweging raken uw spieren getraind en hebben ze geleidelijk minder zuurstof nodig. Dit zorgt er voor dat u minder benauwd wordt. Bovendien is beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen die kunnen leiden tot zwakke spieren en botontkalking, zoals corticosteroïden. De norm gezond bewegen is 30 minuten per dag. Matig intensief bewegen betekent dat u een iets verhoogde hartslag heeft en een snellere ademhaling dan wanneer u normaal beweegt, ook kunt u licht transpireren. Als 30 minuten niet gaat, kunt u ook drie keer tien minuten bewegen.

Intensiteit van de lichamelijke activiteit

Om de intensiviteit van de lichamelijke activiteit te bepalen wordt er gebruik gemaakt van de “Borgschaal voor ervaren inspanning”. Hierop geeft u aan hoe u zich voelt tijdens de lichamelijke activiteit. Als u de training begint is 12-13 een goede waarde. Probeer dit langzaam te verhogen tot 14. Een hoger niveau is niet nodig. Als u merkt dat de lichamelijke activiteit een beetje zwaar is dan beweegt u op waarde 13.
Hiernaast ziet het schema dat bruikbaar is tijdens het bewegen/trainen.

Leefregels

Om zo goed mogelijk met uw klachten van COPD om te gaan, is het belangrijk om uw leefstijl aan te passen. Vooral regelmatig ademhalingsoefeningen doen kan uw kortademigheid sterk verminderen en het aantal aanvallen van kortademigheid verminderen. Daarnaast kunnen onderstaande punten helpen beter met COPD om te gaan:

Kosten

Als fysiotherapie onderdeel is van uw ziekenhuisopname, zijn de kosten opgenomen in de totaalprijs van de behandeling

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: F24
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien