Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fysiotherapie
Revalidatie
Orthopedie & traumatologie

Fysiotherapie na schouderprothese

Fysiotherapie na schouderprothese

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft een schouderoperatie achter de rug waarbij de schouder is vervangen. Natuurlijk wilt u het dagelijks leven snel weer oppakken. Hier krijgt u instructies en oefenadviezen.


Belasten

De orthopedisch chirurg heeft tijdens de operatie spieren losgemaakt en na plaatsing van de prothese weer vastgehecht. Hierdoor mag de arm gedurende 6 weken niet naar buiten en/of naar binnen gedraaid worden. Daarnaast mag u de eerste 6 weken geen kracht zetten met de schouderspieren. Hierna gaat u met de fysiotherapeut dit opbouwen.

Leefregels

  • De brace draagt u de eerste 6 weken dag en nacht (24 uur). De brace mag even af tijdens het wassen, aankleden en het oefenen.
  • Probeer de eerste dagen ieder uur zo’n vijf minuten te bewegen met de arm in de brace. De oefeningen buiten de brace oefent u 5x per dag.
  • Let op: bij aankleden eerst de geopereerde arm door de mouw steken. Bij uitkleden de geopereerde kant als laatste. Draag ruime kleding waardoor er niet aan de arm getrokken hoeft te worden. Voor dames: maak niet zelf uw BH-bandje op uw rug vast.
  • De eerste 6 weken niet autorijden.
  • De eerste 8 weken niet op de geopereerde schouder slapen.
  • Zwaar werk bovenhands en intensief sporten worden afgeraden tot verder beleid van de arts bekend is.

Oefenen

Week 1-6:

Passief oefenen; dat betekent dat u de schouder beweegt zonder uw spieren aan te spannen. U doet de oefeningen zelf en onder begeleiding van de fysiotherapeut.
130Maak een stevige vuist en strek daarna de vingers. Dit om zwelling van de arm tegen te gaan
230Strek de elle boog. Dit om te voorkomen dast het strekken van de arm beperkt wordt
330
Ondersteun met de goede arm de geopereerde arm. Zorg dat u de gehele onderarm ondersteunt. Breng de armen samen naar voren en ga hierbij niet verder dan 90 graden. Als het te zwaar is mag u hierbij iets naar voren buigen
430Ondersteun met de goede arm de geopereerde arm. Zorg dat u de gehele onderarm ondersteunt. Breng de armen samen naar opzij en ge hierbij niet verder dan 90 graden

Week 6-12:

(Geleid) Actief oefenen; dat betekent dat u de spieren van de schouder aanspant tijdens het oefenen. U doet de oefeningen zelf en onder begeleiding van de fysiotherapeut. Alle daagse activiteiten oefenen onder begeleiding van uw therapeut. Brace afbouwen op geleide van de pijn, ook ’s nachts.

De oefeningen van week 1-6 mag u blijven herhalen, met uitbreiding van de onderstaande oefening.
130
Steun met de goede hand op tafel en sta iets voorover gebogen. Laat de geopereerde arm hangen en slinger rustig rondjes naar voren en achteren. Ga niet voorbij de 90 graden

Week 12-18: Kracht oefenen

Revalidatie onder begeleiding van uw fysiotherapeut voortzetten, gericht op optimaliseren van de kracht, coördinatie en stabiliteit van de schouder/schoudergordel. De fysiotherapeut geeft u hierbij gerichte oefeningen mee.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: F20
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien