Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Fysiotherapie
Revalidatie

Fysiotherapie na voorste kruisband plastiek

Fysiotherapie na voorste kruisband plastiek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft een operatie achter de rug waarbij de voorste kruisband is vervangen. Natuurlijk wilt u het dagelijks leven snel weer oppakken. Hier krijgt u daarvoor instructies en oefenadviezen.


Belasten

U mag gedurende 2 weken aantippend belasten, daarna in 4 weken opbouwend naar volledig belasten. Dit betekent dat u met krukken moet lopen en het geopereerde been maar licht op de grond mag zetten. Na deze zes weken mag u met de fysiotherapeut uw been meer gaan belasten. Dit na goedkeuring van de orthopedisch chirurg.

Oefenen

Het oefenen van de knie is nodig om kapselverklevingen tegen te gaan en kracht en stabiliteit terug te krijgen. U krijgt een aanvraag voor fysiotherapie mee. Zoek zelf contact met een therapeut met wie u verder wilt oefenen, het liefst iemand die over oefenapparatuur beschikt.

Probeer zeker in het begin vijf keer per dag te oefenen (twee keer ’s morgens, twee keer ’s middags en één keer ’s avonds) en voer het aantal herhalingen op tot twintig keer.
1
30
Met gestrekt en ondersteund been de knieholte krachtig naar beneden drukken, waarbij de bovenbeenspieren aanspannen.

2
30
De knie buigen. Probeer zo snel mogelijk de 90° te halen, maar blijf echter binnen de pijngrens. Soms duurt het drie à vier weken voor u deze stand haalt.

3
30
De knie buigen. Probeer zo snel mogelijk de 90° te halen, maar blijf echter binnen de pijngrens. Soms duurt het drie à vier weken voor u deze stand haalt.


In en uit bed komen:

Als u uit of in bed wilt gaan ondersteun dan het geopereerde been bij de enkel met het andere been. De fysiotherapeut in het ziekenhuis zal dit de eerste keer met u doornemen.

Lopen met krukken

Trap op:

Trap af:

Slapen

De eerste vier weken op de rug met gestrekte knie slapen. Leg geen kussen onder de knie tijdens het slapen. Leg het been de eerste weken vaak hoog om het vocht zoveel mogelijk af te laten voeren.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: F12
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien