Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Fluorescentie-onderzoek

Fluorescentie-onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft met u gesproken over een fluorescentieonderzoek. Hier kunt u nalezen wat dit onderzoek inhoudt en treft u nadere informatie hierover aan.


Wat is een fluorescentieonderzoek?

Tijdens het fluorescentieonderzoek worden de bloedvaten van het netvlies en het vaatvlies van het oog met een contrastvloeistof beter zichtbaar gemaakt. Doel hiervan is het stellen van de diagnose en/of het mogelijk maken van een eventuele behandeling. Bij het fluorescentieonderzoek wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistoffen die oplichten wanneer zij met licht van een bepaalde kleur worden beschenen. De in de oogheelkunde gebruikte contrastvloeistoffen zijn natriumfluoresceïne. De vloeistof krijgt u door middel van een injectie/prik in een ader in uw arm toegediend.

Voor het onderzoek

U krijgt van de assistente van de oogarts pupilverwijdende druppels en een druppelschema mee. U begint dus thuis met het druppelen van beide ogen. Het netvlies en het vaatvlies van het oog kunnen zo beter bekeken worden. Een kleine hoeveelheid contrastvloeistof wordt in een ader van de arm gespoten. De vaten van het netvlies en het vaatvlies lichten hierdoor op en met een speciale camera worden foto’s gemaakt. Om de verschillende ‘vullingsfasen’ in de netvliesvaten goed te fotograferen worden de opnamen snel na elkaar gemaakt.

Wat voor u belangrijk is

  • Het contrastonderzoek brengt zeer kleine risico's met zich mee. Om deze nog verder te verkleinen verzoeken wij u de bijgevoegde vragenlijst die betrekking heeft op uw gezondheid, in te vullen. Deze lijst levert u in tijdens uw bezoek aan de polikliniek Oogheelkunde.
  • Door de verwijde pupillen en de felle verlichting tijdens het onderzoek kan het zicht enkele uren wat wazig zijn. Het is daardoor sterk af te raden om zelf auto te rijden.
  • In verband met een goede doorstroming van de vloeistof in de aderen is het raadzaam om geen strakke kleding te dragen.
  • De huid kan na afloop korte tijd wat geel van kleur zijn, dit verdwijnt snel.
  • Een enkele keer kan er sprake zijn van voorbijgaande misselijkheid.
  • De kleurstof wordt door de nieren uitgescheiden, zodat de urine wat anders van kleur is. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken.
  • Het onderzoek gebeurt niet met röntgenstralen, maar met gewoon licht. De gebruikte contrastvloeistoffen zijn niet radioactief.

Complicaties

Complicaties doen zich zelden voor. Om deze te voorkomen is het van belang dat u de vragenlijst die u ontvangt zo volledig mogelijk invult.

Afspraak

Uw afspraak voor de contrastfoto’s is in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland, poli Oogheelkunde.
Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route.

Belangrijk

De werking van de druppels is één tot twee uur. U kunt dus gewoon thuis druppelen. Drie maal één druppel in beide ogen.

Om …….……….uur

Om…....………...uur

Om…...…..……..uur

Heeft u nog vragen?

Binnen 30 dagen na de behandeling neemt u contact op met de poli oogheelkunde, te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30-16.30 uur,
T 0187 60 71 60.

Buiten kantooruren met de Spoed Eisende Hulp (SEH),
T 0187 60 79 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: F06
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien