Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Photodynamische therapie

Photodynamische therapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U heeft een afspraak gemaakt voor Photodynamische Therapie (PDT). Hier kunt u nalezen wat deze behandeling inhoudt. Wij adviseren u de informatie van tevoren door te lezen.


Wanneer PDT?

Er zijn verschillende methodes om oppervlakkige huidafwijkingen zoals kwaadaardige plekken, voorstadia hiervan en bepaalde meer zeldzame ziekten te behandelen. De keuze van de behandeling wordt bepaald door de aard van de aandoening, grootte van de letsels, uitgebreidheid, en algemene conditie van de patiënt.

PDT wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van:
Andere methodes om deze aandoeningen te behandelen zijn chirurgische wegname, cryotherapie (bevriezen) of curettage en electrodessicatie (wegkrabben en verbranden).

Wat is PDT?

Bij photodynamische therapie worden de kwaadaardige huidcellen (de tumor) met een crème (Metvix, methylaminolevulinaat) extreem gevoelig gemaakt voor zichtbaar licht. Daarna worden de kwaadaardige cellen belicht, waardoor ze afsterven. Na enkele weken worden ze vervangen door nieuwe en gezonde huidcellen.
Photodynamische therapie is een effectieve behandeling omdat het alleen invloed heeft op de kwaadaardige cellen. De gezonde huid wordt dus niet beschadigd. Verder geeft de behandeling een snelle genezing met weinig neveneffecten en een goed cosmetisch resultaat.

Voor de behandeling

Paracetamol mag de avond voor de belichting, de ochtend voor de belichting en na de belichting worden ingenomen. Dit om de pijn te onderdrukken.

De behandeling

De behandeling gebeurt in twee stappen, die op dezelfde dag gebeuren, met een tussenpauze van 3-4 uur, en wordt na 1 week herhaald.

Stap 1: Aanbrengen van de crème

Het te behandelen letsel of de te behandelen zone wordt eerst voorbereid. De korstjes en schilfering worden zachtjes weggekrabd en de plek wordt grondig gereinigd. Dan wordt de speciale zalf in een dunne laag op het letsel en 1 cm rondom aangebracht. Het te behandelen gebied wordt met plastiek kleefpleisters afgedekt, zodat de zalf goed kan indringen. Hierover komt een licht afschermend gaasverband. U mag het verband niet losmaken. Hierna heeft u 3-4 uur pauze. In verband met een verzekeringskwestie is het van belang dat u tijdens de behandeling in het ziekenhuis blijft. U wordt opgehaald om naar de dagbehandeling te gaan en na deze tijd ook weer terug gebracht naar de polikliniek. Het is niet mogelijk dat uw naaste mee gaat, tenzij dit noodzakelijk is. Dit graag aangeven bij de doktersassistente. Bij de dagbehandeling krijgt u koffie/thee aangeboden.

Tip: Neem iets mee om u te vermaken. Denk hierbij aan een boek, tijdschrift, werk of een puzzelboekje.

Stap 2: De belichting

Drie tot vier uur na het aanbrengen van de zalf en het verband komt u bij dermatologie terug. Zalf en verband worden dan verwijderd en de te behandelen zone wordt weer schoongemaakt. U gaat op een bed liggen en de te behandelen zone wordt beschenen met rood licht gedurende 8 minuten. Er kan de eerste minuten een pijnlijk en/of branderig gevoel waargenomen worden. Tijdens de belichting draagt u een beschermende bril, om uw ogen tegen het intensieve licht te beschermen. Als de belichting klaar is, wordt de behandelde plek afgeplakt met verband/aluminium folie. Dit verband moet 24 uur blijven zitten. Na 24 uur mag u de plek schoonmaken met water.

Photodynamische therapie met daglicht

De PDT behandeling met daglicht is geschikt op dagen dat de temperatuur minimaal 10 graden is. De behandeling wordt niet aanbevolen op dagen dat het veel regent of als er veel regen verwacht wordt.

Stap 1:

De behandelaar brengt de zonnebrandcrème aan op alle gebieden die gedurende de behandeling aan het daglicht worden blootgesteld. Uw behandelaar zal een, voor de behandeling geschikte, zonnebrandcrème ter beschikking stellen. De zonnebrandcrème dient even in te trekken.

Stap 2:

Het oppervlakkige deel van de aangedane huidcellen wordt verwijderd door deze voorzichtig weg te schaven. Dit is vrijwel pijnloos. Direct daarna wordt de Metvix crème aangebracht. De crème wordt niet afgedekt.

Stap 3:

Belangrijk is dat u binnen 30 minuten na het aanbrengen van de crème de daglicht PDT start. Dit betekent dat u dus binnen 30 minuten buiten moet zijn om de ingesmeerde huid aan het daglicht bloot te stellen. Deze 30 minuten kunnen worden benut om bijvoorbeeld naar huis te gaan. Dit kan per fiets of auto. Indien u met het openbaar vervoer reist, houdt dan rekening met een tijdspanne van 30 minuten.

Stap 4:

De daglicht PDT behandeling duurt 2 uur. Uiterlijk 30 minuten na het aanbrengen van de creme dient u naar buiten te gaan en uzelf continu gedurende deze 2 uur aan daglicht bloot te stellen. Indien dit op enig moment belastend is, kunt u in lichte schaduw gaan staan of zitten, bijvoorbeeld een bladerdak van een boom. Bij motregen kan een afdakje van dienst zijn om te schuilen. Een niet al te diep balkon is ook geschikt. U dient in deze gevallen goed contact te houden met het daglicht, ga derhalve niet te ver onder het afdak of diep in het balkon staan of zitten. U kan zitten, lopen of staan en kunt dit gerust afwisselen.

Stap 5:

Verwijder met een gaasje de resterende Metvix crème en was zo nodig het restant crème van uw huid. Na de behandeling dient u de rest van de dag binnen te blijven. Vermijd de rest van de dag fel binnenlicht (bijv. badkamers).

Na de behandeling

Roodheid en zwelling

Na de behandeling kan er roodheid en zwelling ontstaan op de behandelde zone. Soms ontstaan er korstjes. Normaal gezien geneest dit spontaan na één tot twee weken.

Kleurveranderingen

Soms ontstaan er kleurveranderingen van de huid. Belangrijk is dat u de behandelde zone nog twee dagen volledig afschermt van de zon.

Pijn

Een PDT behandeling kan pijnlijk zijn. Het is raadzaam om paracetamol op regelmatige momenten in te nemen en tijdig te starten. Op deze wijze ontstaat er een gelijkmatige bloedspiegel van het geneesmiddel, wat effectiever werkt bij pijn. Meestal verdwijnt de pijn binnen een dag. U kunt de behandelde huid ook koelen. Belangrijk is dat u zich voldoende beschermd tegen de zon.

Volg daarom onderstaand schema:
Om uw klachten te verminderen, raden we u het volgende aan:

Vervolg

Meestal is er een tweede behandeling nodig na één week. Eventueel bijkomende behandelingen verschillen per persoon en worden door de dermatoloog bepaald.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip
verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 72 15

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: F03
Laatst bijgewerkt op: 16-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien