Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longgeneeskunde

EBUS

EBUS

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Via deze weg wil het van Weel Bethesda Ziekenhuis u informeren over het onderzoek en de nazorg. Het is belangrijk dat u deze informatie goed doorleest. Het kan zijn dat niet alles gaat zoals staat beschreven. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Doel van het onderzoek

Bij een EBUS-onderzoek wordt een flexibele slang (endoscoop) via de mond in de luchtpijp ingebracht. Aan het uiteinde van de scoop bevindt zich een klein echoapparaat dat onhoorbare geluidsgolven uitzendt. Deze geluidsgolven worden door diverse weefselstructuren (zoals lymfeklieren) die achter de wand van de luchtpijp liggen weerkaatst en weergegeven op een beeldscherm. Zo kan de arts zien of lymfeklieren of weefselstructuren afwijkend zijn. Met behulp van een dunne naald kan via de endoscoop uit de lymfeklier en/ of afwijkende structuur weefsel gehaald worden. Het via een endo-echoscopie verkregen weefsel wordt onderzocht op afwijkingen. Met de uitslag van dit onderzoek kan meestal een diagnose worden gesteld en daarmee een behandeling worden gekozen.

Voorbereiding op het onderzoek

Ter voorbereiding op het onderzoek krijgt u een telefonische afspraak voor het pre-sedatie spreekuur bij de intakeverpleegkundige.
Als voorbereiding op het onderzoek moet u zich houden aan het volgende:

Informeer uw arts op tijd als u: Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Vanaf middernacht voor het onderzoek mag u niets meer eten (geen kauwgom), drinken en niet roken. Medicatie die niet uitgesteld kan worden mag met een klein slokje water worden ingenomen. Als u diabetes heeft en hiervoor tabletten en/of insuline gebruikt, dan mag u deze op de ochtend van het onderzoek niet innemen/ spuiten. U krijgt hiervoor nog aparte instructies tijdens het intakegesprek. De waarde van de bloedsuiker wordt voor en na het onderzoek bij u gemeten. Na het onderzoek mag u, afhankelijk van de bloedsuiker, de tabletten en/of insuline weer nemen zoals gebruikelijk. Het is verstandig om makkelijk zittende (niet knellende) kleding te dragen. Als het onderzoek tijdens een dag opname plaatsvindt, moet u zorgen dat er iemand is die u op kan komen halen.

Op de scopie kamer voor EBUS-onderzoek via de luchtpijp

De uitslag

De uitslag van het onderzoek wordt door uw behandelend arts op de polikliniek met u besproken. U krijgt hiervoor een afspraak.

U mag niet zonder begeleiding naar huis en u mag in geen geval een voertuig besturen tot 24 uur na de toediening van de verdoving. Het effect van de verdoving (Midazolam) kan tot 24 uur na toediening aanhouden, ook als daarna het ‘anti-slaapmiddel’ (Flumazenil) is toegediend.

Vragen

Heeft u nog vragen over dit onderzoek, of mocht u na het onderzoek en/of ingreep klachten krijgen die misschien te maken kunnen hebben met het onderzoek en/of ingreep dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde.

U kunt de polikliniek Longgeneeskunde van maandag tot en met vrijdag bereiken van 08.30-16.30 uur op 0187-607196.



Foldernummer: E38
Laatst bijgewerkt op: 20-01-2025


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien