Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

EBUS

EBUS

Echo-bronchoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort wordt er bij u een echo-bronchosocpie verricht; we noemen dit een Endobronchial Ultrasound (EBUS). Uw longarts heeft u uitgelegd waarom we dit gaan doen en wat het inhoudt. In deze folder worden de procedure en alle praktische zaken daaromheen beschreven, zodat u alles nog eens na kunt lezen.


Wat is een echo-bronchscopie?

Bij een echo-bronchoscopie onderzoeken we de luchtwegen en de omliggende lymfeklieren. Aan het uiteinde van deze speciale scoop zit een klein echo-apparaatje. Uit dit apparaatje komen geluidsgolven, waarmee we de wand van de luchtwegen en de lymfeklieren kunnen zien. Ook kunnen we via deze scoop stukjes weefsel weghalen uit de lymfeklieren, dit noemen we een punctie. Het doel van het onderzoek is het onderzoeken van de longen en de lymfeklieren. Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.

Voorbereiding

Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moeten uw slokdarm en maag leeg zijn.
Hiervoor moet u nuchter zijn:

Medicatie

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie of diabetes medicatie? Geef dit dan tijdig aan bij uw longarts. We zullen u dan vertellen of u de medicatie aan moet passen/moet stoppen voor het onderzoek. Verder bellen wij u voorafgaand aan het onderzoek om een gezondheidsvragenlijst met u door te nemen en zo nodig uitleg te geven en vragen te beantwoorden.

Kleding

Wij willen u vragen om:

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op de rug. Heeft u een kunstgebit? Dan vragen wij u om deze uit te doen. Om het onderzoek makkelijker te maken verdoven we uw keel uitgebreid met een spray. Daarna krijgt u een bijtring tussen uw tanden. U kunt een kokhalsreflex krijgen als we de scoop inbrengen. Dit gevoel neemt weer af als de scoop in de long zit. Probeer te ontspannen en rustig te ademen. De scoop wordt opgeschoven naar het gebied dat moet worden onderzocht. Als het nodig is, nemen we met een naald wat materiaal af voor onderzoek. Om het onderzoek makkelijker voor u te maken, krijgt u van ons een roesje. Wij dienen dit toe vlak voor we met het onderzoek beginnen.

Wat is sedatie?

Het doel van het roesje is u wat te laten ontspannen, deze ontspanning treedt direct na toediening op. U krijgt een rustgevend medicijn en een pijnstiller toegediend, deze soorten medicatie versterken elkaar waardoor het onderzoek minder belastend is.

Voordelen

Er wordt gestreefd naar een vorm van zogenaamde “bewuste sedatie”. Daarbij bent u ontspannen, maar kunnen de artsen en verpleegkundigen tijdens het onderzoek nog wel met u communiceren. Na het onderzoek bent u vaak vergeten wat er gebeurd is.

Nadelen


Vervoer

Vanwege het roesje mag u de gehele dag niet zelf aan het verkeer deelnemen (autorijden, fietsen, wandelen) of belangrijke beslissingen nemen. Het is onverantwoord om zelf in de auto te stappen nadat u een roesje heeft gehad, aangezien uw reactievermogen (net als bij alcohol) hierdoor beïnvloed is. Naast het risico voor uzelf en anderen op de weg, bent u ook niet verzekerd wanneer u een ongeluk veroorzaakt. Wij vragen u daarom om vooraf vervoer en begeleiding voor de terugreis te regelen. Als u géén begeleiding en vervoer kunt regelen kunnen wij u helaas géén sedatiemiddel/roesje geven.

Na het onderzoek

Na het onderzoek brengen wij u naar de dagbehandeling, waar u even bij kunt komen. U mag vanaf 1,5 uur na het onderzoek weer beginnen met wat te drinken en eten, dit wordt op de dagbehandeling voor u verzorgd. Vervolgens mag u, mits alle controles goed zijn, met uw begeleiding mee naar huis.

Uitslag

Uw behandelend arts krijgt de uitslag van het onderzoek. Op de dag van het onderzoek krijgt u al een voorlopige uitslag te horen, maar aangezien er meestal weefsel wordt afgenomen moet de uitslag daarvan eerst afgewacht worden. Mogelijk lopen er ook nog meer onderzoeken. Uw eigen arts zal daarom op de vervolgafspraak de uitslag en mogelijke vervolgstappen bespreken.

Klachten na het onderzoek

Complicaties

Een EBUS is een onderzoek waar over het algemeen weinig risico's aan verbonden zijn. Heeft u toch last van de volgende klachten:
Neemt u dan contact op via onderstaande contactgegevens:

Poli Longgeneeskunde, van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00:

T 0187 60 71 96.

Bij spoed buiten kantooruren:

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, mag u contact opnemen met de Spoedeinde Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.





Foldernummer: E33
Laatst bijgewerkt op: 26-06-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien