Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spatadercentrum
Chirurgie
WondExpertiseCentrum
Dermatologie

Endo Vasculaire Laser Ablatie/EVLA

Endo Vasculaire Laser Ablatie/EVLA

Flebologisch Centrum 'De Zuid-Hollandse Eilanden'

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Naar aanleiding van de resultaten van het duplexonderzoek en het intakegesprek is in overleg met u besloten tot de EVLA behandeling. De specialist voert de behandeling uit. 1 à 2 weken voor de ingreep nemen wij telefonisch contact met u op om de laatste vragen te stellen en eventuele vragen van u te beantwoorden. Wij adviseren u om een uur voor de behandeling 2 stuks paracetamol van 500 mg in te nemen. Bent u in het bezit van lange steunkousen kunt u die altijd meebrengen naar de polikliniek. Na alleen een EVLA behandeling zijn steunkousen niet meer nodig. Indien u voor een combinatiebehandeling met (foam)sclerotherapie komt, zijn de steunkousen wel nodig.


Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

De behandeling is poliklinisch en u hoeft niet nuchter te zijn, na de behandeling mag u direct naar huis. In het te behandelen gedeelte wordt een katheter geplaatst. Met een echoapparaat wordt vervolgens de juiste positie van de katheter bepaald. Daarna wordt het te behandelen gedeelte van de spatader lokaal verdoofd met kleine prikken. De tip van de katheter bij de EVLA behandeling geeft laserenergie(warmte) af. De katheter in de ader wordt langzaam teruggetrokken.

Tijdens het terugtrekken van de katheter wordt de wand van het bloedvat verhit en sluit deze direct en vervolgens wordt het bloedvat afgebroken door het lichaam.

Na de ingreep

Patiënten die de behandeling ondergingen, konden meestal hun dagelijkse activiteiten na 1 dag hervatten, tenzij zij een beroep hebben waarbij zij veel moeten staan of zitten of zwaar moeten tillen. Dan is het raadzaam om de 1e week rustig aan te doen.

De prik plaatsen worden met lange pleisters afgeplakt om de verdovingsvloeistof die voor de behandeling is ingebracht op te vangen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een tubigrip om de pleisters op zijn plaats te houden. De pleisters mogen voor het eerste douchemoment dezelfde avond of anders de volgende morgen worden verwijderd. Ga nog niet zwemmen totdat de prikplekken dicht zijn. Ga regelmatig lopen en/of fietsen, en vermijd langdurig staan en zware lichamelijke inspanning zo veel mogelijk. Vermijd de eerste weken direct zonlicht.

Nb. Indien er aanvullend een Foamsclerotherapie heeft plaats gevonden, dan moet de aangemeten steunkous klasse II twee weken worden gebruikt.

Zijn er bijwerkingen?

Direct na de behandeling gaat de ader krimpen. Dit kunt u voelen. In het behandelde traject kunnen bloeduitstortingen ontstaan. Verder kan het behandelde traject er rood uitzien en warm aanvoelen. Bij hevige klachten en bij koorts neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie. De dichtgemaakte ader kan donker gekleurd zijn. Soms voelt het als een harde streng met harde stukjes. Neem als het nodig is paracetamol/ibuprofen. 2 à 3 maanden na de ingreep komt u terug voor nacontrole. Over het algemeen nemen de zichtbare spataderen binnen 3 maanden af. Resterende spataderen kunnen later behandeld worden.

Aanvullende behandelingen

Voor het beste cosmetische resultaat kunt u in overleg met de arts besluiten om na de procedure een aanvullende behandeling uit te laten voeren. Zoals scleroseren of cosmetische huidlasertherapie. Het resultaat is mooiere benen en minder klachten. Dit is meestal niet vergoede zorg.

Een behandeling die werkt!

In klinisch onderzoek werd de procedure vergeleken met de stripoperatie. De resultaten spreken voor zich.

Patiënten die de procedure ondergingen:

Twee jaar na de behandeling voelden de patiënten die de procedure ondergingen zich nog steeds duidelijk beter. De procedure is effectief: meer dan 90% van de patiënten is na 2 jaar nog steeds klachtenvrij. De lange termijnresultaten laten zien dat dit effect ook na 5 jaar nog steeds behouden is.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: E32
Laatst bijgewerkt op: 05-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien