Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dietetiek

Energie- en eiwitverrijkt dieet (en risico op ondervoeding)

Energie- en eiwitverrijkt dieet (en risico op ondervoeding)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Ondervoeding in het ziekenhuis is een veel voorkomend probleem. Gemiddeld heeft één op de vier mensen die wordt opgenomen in het ziekenhuis een risico op ondervoeding of is al ondervoed. Het lichaam is in goede conditie wanneer er voldoende voedingsstoffen zoals eiwitten en energie beschikbaar zijn en er voldoende spiermassa is. Hier bespreken we wat ondervoeding is en hoe u gewichtsverlies kunt voorkomen.


Wat is ondervoeding?

Ondervoeding betekent dat het lichaam een tekort aan energie en andere voedingsstoffen heeft. De belangrijkste risicofactor voor ondervoeding is afvallen door ziekte. Daarvoor zijn verschillende redenen, zoals verminderde voedselinname door een slechte eetlust, bijwerkingen van medicijnen zoals misselijkheid, psychische problemen en moeilijkheden met kauwen, slikken, proeven en vertering. Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen. Daarnaast kan als gevolg van ziekte de behoefte aan voedingsstoffen verhoogd zijn, waardoor normale voeding niet meer voldoende is. Er is sprake van ondervoeding als iemand in korte of langere tijd onbedoeld is afgevallen.

Gewichtsverlies

Als u minder eet dan u nodig heeft, valt u af. Gewichtsverlies voor, tijdens en kort na een behandeling en/of operatie is niet goed voor conditie en herstel. Dit komt vooral door afname van de spiermassa.
In het algemeen wordt er gesproken over aan ziekte gerelateerde ondervoeding wanneer er bij ziekte sprake is van onbedoeld gewichtsverlies van :
Een persoon met overgewicht die onbedoeld is afgevallen, maar nog steeds een hoog gewicht heeft kan dus ook ondervoed zijn.

Het lichaamsgewicht is een goede maat om te zien of u voldoende voeding binnenkrijgt. Het is belangrijk uw gewichtsverloop in de gaten te houden door uzelf iedere week te wegen. Het liefst op dezelfde weegschaal en hetzelfde tijdstip. Schommelingen van één à twee kilo zijn normaal en niet verontrustend. Gewichtsafname moet u bespreken met uw diëtist, huisarts of specialist.

Eiwit en energie

Als er sprake is van gewichtsverlies, is het belangrijk verder gewichtsverlies tegen te gaan met behulp van energie- en eiwit verrijkte voeding. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam en calorieën leveren energie.

Eiwit

Eiwit is bij ziekte de belangrijkste voedingsstof voor herstel. Het is nodig voor het in stand houden van onze spieren, organen, bloed en voor het genezen van wonden. Bij ondervoeding en herstel van ziekte is de eiwitbehoefte 50-100% hoger dan normaal. Eiwit is een bouwstof die zorgt voor behoud en herstel van spiermassa en huid. U heeft 1,2-1,5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig.
Het is belangrijk dat de eiwitten goed gespreid over de dag worden gebruikt. Drie maaltijden met 25-30 gram eiwit en drie tussendoor momenten van 10 gram eiwit zou ideaal zijn voor de spiermassa opbouw.

Eiwit zit voornamelijk in :
Zie ook onderstaande websites voor speciale eiwitrijke producten en verkrijgbaarheid daarvan:
De tabel in de bijlage geeft een overzicht hoeveel eiwit er in de meest eiwitrijke producten zitten.

Energie en calorieën

Naast eiwit zijn voor de opbouw en herstel ook calorieën nodig. Calorieën leveren energie en zijn de brandstofleverancier van ons lichaam en is nodig bij alle wat er in het lichaam gebeurt, zoals ademhalen, praten, het kloppen van het hart enz. De hoeveelheid energie die u nodig heeft is afhankelijk van gewicht, lengte, geslacht, leeftijd, lichamelijke activiteit en de ernst van uw ziekte.

Bewegen

Bewegen is goed voor conditie, spijsvertering en lichaamsgewicht én het zorgt voor een betere stemming. Om spierweefsel op te bouwen of op peil te houden, is het belangrijk om dagelijks een half uur aan lichaamsbeweging te doen (op een tempo dat u nog gewoon kunt praten). Het hoeft niet aaneengesloten te zijn, meerdere wandelingen van 5 minuten zijn ook goed. Als u dit niet gewend bent, bouw dan geleidelijk op. Ook bewegen op de stoel of in bed heeft toegevoegde waarde. Vermoeidheid kan u ervan weerhouden om aan beweging te doen. Vroeger werd bij ziekte en vermoeidheid vaak rust voor geschreven. Rust heeft echter als gevolg dat de conditie nog verder achteruitgaat. Probeer daarom tijdens ziekte zoveel als mogelijk in beweging te blijven. Beweging kan ook een positief effect op de vermoeidheid hebben.

Wat heeft u nodig per dag?

Als basis voor een gezonde eiwit- en energieverrijkte voeding worden per dag de volgende voedingsmiddelen aangeraden:
VrouwenMannen
Gram groente250250
Porties fruit22
Bruine of volkoren boterhammen3-54-8
Opscheplepels pasta/rijst/aardappelen 3-54-5
Porties zuivel 2-42-4
Gram kaas40 (2 plakken)40 (2 plakken)
Gram ongezouten noten15-25 (1 handje)15-25 (1 handje)
Gram vetten en oliën4040
Liter vocht1,5-21,5-2


Binnen onderstaande vakken variëren de boodschap. Kies elke week bijvoorbeeld:
Gram vis100
Gram vleesmax 500 per week
Aantal eieren2-3
Aantal opscheplepels peulvruchten2-3

Bron: www.voedingscentrum.nl

Hieronder enkele adviezen voor de brood-en warme maaltijd

Warme maaltijd

Vlees

Groenten


Aardappelen/rijst/pasta

Nagerecht

Brood


Tussendoor

Neem geregeld iets extra tussen de maaltijden in zoals:

Vocht

Drinken is zeer belangrijk om afvalstoffen af te voeren en om uitdroging te voorkomen. Probeer voldoende te drinken, minimaal 1 ½ liter per dag. Dit zijn 8 bekers of 12 kopjes. Kies zoveel mogelijk dranken die ook calorieën en/of eiwitten bevatten:

Adviezen bij eetproblemen

Aan eetlust is bij ziekte een veel voorkomend probleem. Ook al heeft u geen zin in eten, probeer toch verdeeld over de dag steeds een klein beetje te eten of drinken. Soms kunnen eenvoudige aanpassingen deze problemen verhelpen.

Voorbeelden zijn:
  1. www.apetito.nl (ook voor dieet maaltijden),
  2. www.cocuisine.nl,
  3. www.maaltijdservice.nl (ook voor diëten)
  4. www.uitgekookt.nl,
  5. www.versaantafel.nl (ook voor gemalen en natriumarm).

Extra vitamines en mineralen

Extra vitamines en mineralen in de vorm van een vitamine- en mineralenpreparaat kunnen aanvulling zijn wanneer u door ziekte of bijwerkingen van een behandeling niet goed of onvoldoende eet. Deze voedngssupplementen kunnen echter nooit een goede voeding vervangen. Gezonde voedingsmiddelen leveren meer dan stoffen die in supplementen voorkomen. Een Multi vitaminepreparaat tot 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is over het algemeen veilig om te gebruiken. Bespreek met uw diëtist welke vitamines of mineralen u slikt en welke hoeveelheid.

Medische drinkvoeding en dieetpreparaten

De diëtist of huisarts kan medische drinkvoeding of dieetvoeding voor u aanvragen. In de meeste gevallen worden dieetproducten door uw zorgverzekeraar vergoed. Er zijn diverse dieetproducten beschikbaar:

Drinkvoeding

Een flesje drinkvoeding is verkrijgbaar in diverse merken, soorten en smaken. Drinkvoeding is voor aanvulling op uw huidige voeding of voor als het eten (bijna) niet meer gaat ter vervanging van maaltijden.
Eén flesje drinkvoeding bevat tussen de 300 en 400 calorieën en 8-20 gr eiwit.

Dieetvoeding in poedervorm en voedingssuiker

Er zijn verschillende poeders beschikbaar die u kunt gebruiken ter aanvulling op uw dagelijkse voeding. Tevens kunt u een voedingssuiker gebruiken. Dit smaakt niet zoet, maar levert wel calorieën. Verkrijgbaar onder de merknaam Dextrine Maltose en/of Fantomalt. Poeders kunnen door de pap, dranken, soepen en maaltijden verwerkt worden. De bovengenoemde producten kunnen geleverd worden door de apotheek of facilitairbedrijf.

Trombosedienst

Indien u een Cumarinederivaat gebruikt met de werkzame stof Acenocoumarol (Sintrom Mitis®) of Fenprocoumon (Marcoumar®) dient het gebruik van drink- of sondevoeding bekend te zijn bij uw trombosedienst. Indien u stopt met de drink- of sondevoeding dient u dit zelf aan de trombosedienst door te geven. Drink- en sondevoeding bevatten vitamine K en dit kan invloed hebben op de stolling van het bloed.

Deze informatie wordt u aan geboden door de afdeling diëtetiek van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
T 0187 60 72 37
E dietetiek@vanweelbethesda.nl

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.

Bijlage tabel overzicht eiwitrijke producten

U heeft per dag ... gram eiwit nodig Gram eiwit
Broodmaaltijd
1 snee brood (rogge, krenten, bruin, wit, volkoren)3
1 wit/ bruin bolletje of krentenbol (50 gram)5
1 snee koolhydraten brood6-8
1 croissant3
1 ham/ kaas croissant9,5
1 kaasbroodje8
1 tosti ham kaas14
1 knäckebröd/ beschuit 1
1 ontbijtkoek1
1 ei6
1 beleg kaas (20 gr)5
1 beleg smeerkaas/ huttekase (15 gr)2
1 beleg vleeswaren2
1 beleg pindakaas4,5
1 beleg Humus (50 gr)3
1 beleg zoet0
1 Margarine/ halverine/ boter0
Melk en melkproducten (150 ml)
1 glas (karne)melk, chocolademelk, geiten(karne) melk of sojamelk5
1 glas drinkontbijt/ drinkyoghurt 5
1 glas Skyr drink9
1 schaaltje pap6
1 schaaltje vla of yoghurt 5
1 schaaltje (halfvolle) kwark11-15
1 schaaltje vruchtenkwark 8-15
1 schaaltje Skyr16,5
Vlees, vis en vleesvervanging
Portie vlees, vis of kip (100 gram)20
1 ei6
3 opscheplepels peulvruchten12
tahoe, tempeh (100 gram)12
Feta (30 gram)5
Aardappelen, pasta, rijst en groente
2 gekookte aardappelen2
2 opscheplepels aardappelpuree2
2 opscheplepels pasta of rijst 3
2 opscheplepels groente2
Overig
1 portie fruit0
Frisdrank, vruchtensappen, limonade (200 ml)0
Sojadrink (150 ml)4,5
1 blokje kaas (20 gr)5
1 babybell kaasje4,5
1 kaasstengel (21 gr)3
1 eetlepel noten/ pinda's5
1 bifiworstje (25 gr)5
3 stuks knakworst (30 gr)7,5
1 kroket7
3 biterballen3,5
1 frikandel6,5
3 gehaktballetjes (30 gr)4
1 haring (75 gr)13
1 bakje tonijnsalade (50 gr)5,5
poffertjes (100 gr)5,5
Dieetproducten (eiwitgehalte verschilt per merk)
1 flesje eiwitrijke (protien) drinkvoeding16-20
1 flesje drinkvoeding 1,5kcal/ml 11-12
1 flesje drinkvoeding 2kcal/ml 18-20
1 flesje drinkvoeding 2,4kcal/ml 12
1 flesje drinkvoeding op fruitbasis/ smoothie7-9
10 gram eiwitpoeder9
Speciale eiwitrijke producten
Arla Protino (125 ml)13,8
Boermarke dessertvla eiwitverrijkt9
Bouwsteentje8
Breacker high proteïn (200 ml)12
Carezzo fruitdrink (150 ml)10
Carezzo fruitzuivel (150 ml)10
Carezzo ijs (90 ml)10
Carezzo muffin 10
Carezzo soep (150 ml)10
Carezzo krentenbol6
Easy- to- eat8
Melkunie milkshake (200 ml)11
Melkunie protein milkdrink (150 ml)8
Melkunie Protein quark (200 ml)20






Foldernummer: E26
Laatst bijgewerkt op: 15-07-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien