Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Efudix crème (fluoro-uracil)

Efudix crème (fluoro-uracil)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft een huidafwijking bij u geconstateerd die behandeld wordt met Efudix crème. Hier vindt u informatie over deze behandeling.


Wat is Efudix crème en hoe werkt het?

Efudix crème bevat een chemische stof (fluoro-uracil) die snel delende cellen beschadigt en langzaam delende cellen niet. Deze bijzondere eigenschap maakt Efudix crème geschikt voor de lokale behandeling van oppervlakkige vormen van huidkanker. Ook andere huidafwijkingen waarbij de celdeling versneld is of abnormaal verloopt, zoals de huidaandoening actinische keratose (een verhoorningsstoornis), kunnen er mee behandeld worden. Als er een groot huidgebied is met overal kleine gebiedjes met actinische keratose, bijvoorbeeld boven op het hoofd, dan kan het hele gebied worden ingesmeerd. De crème richt vervolgens selectief schade aan in alleen de gebieden met versnelde celdeling. Daar ontstaat schade aan de huid zoals roodheid en wondjes, terwijl de normale huid gespaard blijft.

Efudix crème (5-Fluoro-uracil) is een gefluorideerd pyrimidine en behoort tot de groep van de antimetabolieten. Het is een celgroei remmend middel. Fluoro-uracil remt de aanmaak van thymidine in de cellen. Thymidine is één van de bouwstenen van het DNA, en als daar een tekort aan is dan kunnen cellen zich niet meer goed delen. Hierdoor grijpt fluoro-uracil vooral cellen aan die snel delen, zoals kankercellen en een voorstadia daarvan.

Afleveringsvorm

Efudix crème bevat 5% (50mg/g) 5-fluoro-uracil in een olie- en water-emulsiebasis en is in Nederland verkrijgbaar in tubes van 40 g.

Houdbaarheid

  • Niet bewaren boven 25ºC. Niet in de koelkast of vriezer bewaren.
  • Na opening van de tube 3 maanden houdbaar. Na gebruik tube goed sluiten.
Zoals voor alle geneesmiddelen geldt: gooi restanten Efudix nooit in de gewone vuilnisbak, maar in de speciale afvalbak voor klein chemisch afval of lever het restant in bij uw apotheek.

Wat kan worden behandeld met Efudix?

  • actinische keratosen (andere benamingen: keratosis actinica, solar keratosis, seniele keratosen, ouderdomsvlek, huidhoorn)
  • actinische keratose op de lip (cheilitis actinica)
  • porokeratosis actinica (een door de zon veroorzaakte bijzondere huidafwijking)
  • oppervlakkige vormen van basaalcelcarcinoom (romphuidtype)
  • oppervlakkige vormen van plaveiselcelcarcinoom (morbus Bowen, ziekte van Bowen)
  • genitale wratten (condylomen)
  • gewone wratten (verruca vulgaris) en voetwratten (verruca plantaris)

Gebruiksaanwijzing

  • Breng een laagje Efudix crème aan op de te behandelen plek. Dit mag gewoon met de handen gebeuren. U kunt eventueel ook een wattenstaafje gebruiken. Was wel na het aanbrengen van de crème goed uw handen met water en zeep. Uit hygiënisch oogpunt is het raadzaam ook vóór het aanbrengen van de crème uw handen goed te wassen.
  • Uw arts zal u vertellen hoe vaak en hoe lang u Efudix crème moet aanbrengen. Meestal is het 2 x per dag gedurende 3-4 weken.
  • Efudix mag niet met de slijmvliezen of met de ogen in contact komen. Wees voorzichtig bij het aanbrengen op plekken rond de ogen en de mond. Bij gebruik bij genitale wratten mag het - mits op voorschrift van de arts - wel op slijmvliezen worden aangebracht.
  • Gebruik niet tegelijkertijd andere huidproducten zoals crèmes, lotions, cosmetica of geneesmiddelen. Houdt minimaal 30 minuten aan voordat u andere crèmes gebruikt, tenzij door de behandelend arts geadviseerd. Tijdens de genezingsfase worden soms desinfecterende crèmes voorgeschreven zoals Fucidine crème.
  • Tenzij dit door de arts is voorgeschreven, moeten de behandelde delen niet bedekt worden met verbanden, gaasjes of pleisters.
  • Vermijd zonlicht en ander UV licht (zonnebank). Afhankelijk van de te behandelen locatie is het advies om bijvoorbeeld een pet of kleding met lange mouwen te dragen.


Wat gebeurt er als ik Efudix aanbreng?

In het begin is er niets te zien. Na verloop van tijd raken de gebieden waar snel delende cellen zitten beschadigd. De cellen gaan dood. Eerst is er roodheid te zien, daarna blaasjes, ontvellingen, vervolgens diepere wondjes en zelfs zweren. Daarna, na het stoppen met insmeren, gaat de huid herstellen door ingroei van gezonde huidcellen vanuit de randen en vanuit de diepte. Het wordt dus eerst erger, daarna wordt het weer beter. Binnen 1 tot 2 weken is de huid hersteld.

Wees niet ongerust en schrik niet als de huid kapot begint te gaan. Dit is een teken dat Efudix werkt. De roodheid, de korstvorming en de afschilfering van de huid worden veroorzaakt door het afsterven van de abnormale cellen en is volkomen normaal gedurende de behandeling met Efudix. Stop hierom niet met de therapie. De meeste patiënten vinden dat het eindresultaat het tijdelijke ongemak meer dan waard is.
Wanneer één van deze verschijnselen echter ernstige vormen aanneemt, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk dat ook nog niet aangedane plekken op uw huid rood en vurig worden. Dat is omdat Efudix ook zeer kleine beschadigingen aanpakt die nog niet met het blote oog te zien zijn.

U moet er dus rekening mee houden dat u een aantal weken (2-4 weken) rondloopt vol met rode vlekken en wondjes. Plan dus zorgvuldig wanneer u deze behandeling gaat uitvoeren. Doe het niet in een periode dat u allerlei sociale verplichtingen hebt of op vakantie gaat. Plan het in een rustige periode. Hieronder is te zien hoe erg het er uit kan zien tijdens de behandeling:

Hoe vaak moet ik het aanbrengen en hoe lang moet ik er mee doorgaan?

Dat varieert. Gebruikelijk is om het 1 of 2 keer per dag aan te brengen gedurende 3-4 weken. U hoort van uw dermatoloog hoe vaak en hoe lang u het moet gaan aanbrengen. Het meest effectieve is om het 2 keer per dag aan te brengen gedurende 4 weken. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de crème, dus u mag zelf ook besluiten om wat langer door te gaan als er niets gebeurt of eerder te stoppen als er heftige reacties optreden. Het hangt ook af van de aandoening waar het op aangebracht wordt.

Actinische keratose: 2 keer per dag aanbrengen gedurende 3 weken. Daarna hoort het er uit te zien zoals op de bovenste plaatjes (middelste foto). Zo niet: ga nog een week door, in totaal dus 4 weken. Daarna stoppen en als de huid helemaal hersteld is weer een afspraak maken bij de dermatoloog om het resultaat te beoordelen.

Basaalcelcarcinoom en Morbus Bowen: 2 keer per dag aanbrengen gedurende 4 weken. Soms wordt aanbevolen om er een afsluitende pleister overheen te plakken (occlusief verband) om het beter te laten doordringen, in dat geval hoeft het maar 1 keer per dag te worden aangebracht. Na 4 weken hoort de plek er uit te zien als een flinke schaafwond of zweer. Als dat zo is, dan kunt u stoppen. Als de huid na 4 weken smeren nog niet kapot is, ga dan nog 1 of 2 weken door.

Genitale wratten (condylomen):
Bij uitwendige wratten de crème gedurende twee opeenvolgende dagen per week tweemaal daags aanbrengen.

Voor de behandeling van genitale wratten dient u Efudix minimaal 6 weken te gebruiken, daarna een controleafspraak maken om te beoordelen of de behandeling langer moet worden voortgezet.

Bij inwendige wratten (in de vagina of in de anus): 1 of 2 keer per week (afhankelijk van advies arts) met behulp van een applicator aanbrengen. Het omgevende gezonde slijmvlies kan met vaseline worden beschermd. De applicator wordt u apart voorgeschreven. Overige aandoeningen: afhankelijk van voorschrift arts. Efudix mag alleen onder medische controle worden toegepast.

Hoe groot is het gebied dat ik maximaal kan behandelen?

Per dag mag u niet meer dan 500 vierkante cm huid insmeren. Dat komt overeen met een gebied van ongeveer 23 x 23 cm. Als een groter gebied moet worden behandeld dan moet dat in 2 fasen worden gedaan. Bijvoorbeeld eerst 3 weken de ene helft van de borst en dan 3 weken de andere helft. Een tube Efudix van
40 g is ruim voldoende voor een behandeling van drie weken.

Bijwerkingen

De bijwerkingen treden alleen daar op waar de crème is aangebracht. Bijwerkingen zijn jeuk, een branderig gevoel, pijnlijkheid, gevoeligheid, roodheid, schilfervorming en zwelling van de huid. Als één van deze verschijnselen te ernstig wordt, neem dan contact op met uw arts. Soms treedt een allergische reactie op.

Komt de Efudix ook in mijn lichaam terecht? Nee, als u zich aan de bovengenoemde maximale oppervlakte houdt dan zijn er geen sporen van Efudix terug te vinden in uw bloed of in de weefsels. Dat betekent dat uw lichaam er geen enkele schade van oploopt.

Zwangerschap en borstvoeding

Ondanks dat hierboven gemeld is dat bij lokale behandeling met Efudix geen sporen van de stof kunnen worden gevonden in het bloed, mag u toch geen Efudix gebruiken als u zwanger bent. Bij zwangerschap moet elke blootstelling aan schadelijke stoffen, hoe gering ook, worden voorkomen.

Wanneer mag ik Efudix niet gebruiken?

Bij zwangerschap. En bij overgevoeligheid (allergische reacties) op de crème, veroorzaakt door fluoro-uracil of door de conserveringsmiddelen die in de crème zitten (parabenen).

Kan ik douchen en zwemmen tijdens de behandeling?

Douchen: tijdens de behandeling is douchen en de huid wassen geen probleem. Het is aan te raden om de huid die wordt behandeld niet met zeep te wassen, maar alleen met lauwwarm water. Als het gezicht of schedeldak wordt behandeld met Efudix, is het aan te raden om het haar te wassen met babyshampoo. Babyshampoo is mild en voorkomt meer irritatie van de behandelde huid.

Zwemmen: zwemmen in chloor- en/of buitenwater tijdens de behandeling wordt afgeraden.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden aan de polikliniek dermatologie.
T 0187 60 72 15

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: E22
Laatst bijgewerkt op: 11-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien