Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Excisie: verwijdering van een (huid)afwijking

Excisie: verwijdering van een (huid)afwijking

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u excisie toe te passen. Hier kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt.


Wat is excisie?

Een excisie is een ingreep waarbij een (huid)afwijking wordt weggesneden.

Waar is het voor geschikt?

Als een huidafwijking om medische of cosmetische redenen moet worden verwijderd.

Voorbereiding

  • Als u bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt, zoals Plavix®(Clopidogel), Marcoumar® ((fenprocoumon), acenocoumarol, Ascal® (carbasalaat), Aspirine® (acetylsalicylzuur), etc., dan moet u dit vooraf aan de dermatoloog melden. Stop de bloedverdunnende geneesmiddelen niet op eigen initiatief, maar alleen in overleg met de dermatoloog of met de arts die u deze geneesmiddelen heeft voorgeschreven. Breng uw medicatielijst mee zodat dit nogmaals gecontroleerd kan worden.
  • Geef vooraf aan of u allergisch bent voor o.a. antibiotica, jodium of andere desinfecterende middelen, verbandpleister, verdovingsvloeistof, etc.
  • Laat de excisie niet te kort voor een vakantie doen, in verband met het verwijderen van de hechtingen en (kleine) kans op infectie of andere complicaties.
  • Gebruik voor het bezoek aan de polikliniek dermatologie geen bodycrème, dagcrème of make-up en draag geen sieraden.
  • Wij raden u aan om niet alleen te komen in verband met het eventueel niet lekker worden op de terugreis.
  • Indien behaard gebied, vooraf ruim rondom scheren.
  • Wij vragen u 15 minuten voor uw afspraak aanwezig te zijn.

De behandeling

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Daarna kunt u naar de polikliniek dermatologie en neemt u plaats in de wachtkamer. De doktersassistente komt u halen als u aan de beurt bent.

De plaatselijke verdoving

Nadat u plaats heeft genomen op de behandeltafel, wordt het te behandelen gebied schoongemaakt met chloorhexidine (een desinfecterend middel). De betreffende huidafwijking wordt dan eerst plaatselijk verdoofd met een injectie. Hierbij voelt u eerst een klein prikje van de injectienaald. Vervolgens wordt de verdovingsvloeistof ingespoten; meestal voelt dit branderig aan. Door het inspuiten zal het betreffend gebiedje tijdelijk opzwellen en ook tijdelijk bleek van kleur worden; dit gebiedje is vrijwel meteen verdoofd. Na de verdoving voelt u geen pijn meer, wel voelt u dat de arts bezig is.

De excisie

Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek die u niet mag aanraken. Daarna wordt (meestal) een ovaalvormig gebied rondom de huidafwijking uitgesneden.
40

Wondgenezing per primam

De wondranden worden aan elkaar gehecht. De wond wordt afgeplakt met een pleister die u regelmatig moet vervangen. U kunt na de behandeling gewoon weer naar huis. Een pijnstiller na afloop is meestal niet nodig, maar u mag eventueel wel Paracetamol (500mg) gebruiken. Liefst geen aspirine of ibuprofen.
40

Wondgenezing per secundam

Als de wondranden verder uit elkaar liggen of de wond ernstig is geïnfecteerd dan worden de wondenranden niet aan elkaar gehecht, maar wordt de wond open gelaten. Dit wordt ook wel wondgenezing per secundam genoemd. De wondgenezing vindt plaats doordat er nieuwe cellen worden gevormd op het beschadigde weefsel. Deze cellen delen zich snel en vormen eilandjes van granulatieweefsel. Twee weken na de excisie krijgt u het advies de wond met lauw water te spoelen. Daarnaast adviseren we vaak speciale pleisters of vetten zalf erbij voor onder de pleister. Twee weken na de excisie komt u voor controle naar de polikliniek.

Na de behandeling

Hechtingen verwijderen

Vlak na de ingreep beslist de dermatoloog wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen. Meestal gebeurt dit door de huisarts, soms ook op de polikliniek dermatologie. Dit zal met u worden afgesproken.
Afhankelijk van de plaats waar de hechtingen zich bevinden, blijven deze meestal tussen zeven en veertien dagen zitten. Eventuele hechtstrips die na de ingreep over de hechtingen zijn aangebracht laat u zitten tot de hechtingen worden verwijderd.

Uitslag van het weefselonderzoek

De huidafwijking wordt in principe altijd opgestuurd voor microscopisch onderzoek.

Nacontrole

Na twee à drie weken heeft u een telefonische of poliklinische vervolgafspraak waar u de uitslag van het weefselonderzoek hoort. In het geval van een kwaadaardig huidgezwel, is het de bedoeling dat de behandelde plek en de rest van uw huid regelmatig gecontroleerd wordt. Afhankelijk van de soort huidkanker duurt deze controleperiode vijf jaar. Deze controle gebeurt bij de dermatoloog waar u al onder behandeling bent.

Leefregels na de ingreep

Na 48 uur mag u kort douchen en een nieuwe pleister op de wond plakken. U mag niet in bad of gaan zwemmen tot de hechtingen eruit gaan.

Houd er rekening mee dat, zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn, het litteken nog zwak is en de hechtingen kunnen loslaten. Daarom is het advies bepaalde bezigheden te vermijden of voorzichtig te doen. Wanneer de hechtingen zich bijv. op de rug bevinden dan is het raadzaam voorzichtig te zijn bij het voorover bukken, tillen of aan- en uitkleden. Intensief sporten wordt afgeraden. Omdat de behandelde huid nog dun is kan het gemakkelijk verbranden in de zon. Bovendien kan zonblootstelling ook pigmentverstoringen ter plaatse geven; het litteken kan te donker worden. Gebruik daarom op zonnige dagen een zonnebrandbescherming met een hoge beschermingsfactor (factor 20 of meer) en breng deze om de twee uur aan.

Complicaties

Na de excisie ontstaat er altijd een litteken. Deze littekens vervagen vaak in de loop van de tijd. Of er al dan niet een blijvend litteken ontstaat, hangt vooral af van de persoonlijke aanleg en de plaats waar het litteken zich bevindt.

Als de wond gaat bloeden, deze afdrukken met een schone theedoek gedurende 30 minuten zonder los te laten. Als dit niet helpt contact opnemen met de polikliniek dermatologie. Een snel optredende zwelling, de eerste dagen na de behandeling, kan wijzen op een nabloeding.

Wanneer de wond na een paar dagen pijnlijk aanvoelt en ook rood en gezwollen is, kan dit wijzen op een wondinfectie. Zowel bij plotseling optredende zwelling als bij pijn en roodheid kunt u het beste contact opnemen met de polikliniek dermatologie. Bij een excisie worden er altijd kleine huidzenuwen doorgesneden. Het gevoel kan daardoor (tijdelijk) anders zijn op en rondom het litteken.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 72 15

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: E16
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien