Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een echo-duplex van de halsslagaderen te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt.
Het onderzoek
Een echo-duplex is een onderzoek waarbij met behulp van een echoapparaat de stroming in de slagaderen wordt bekeken. Het onderzoek wordt verricht en beoordeeld door een gespecialiseerd laborant.
Doel van het onderzoek
Het onderzoek geeft de aanvragend arts informatie over de conditie van de bloedvaten in de hals. Eventuele vernauwingen en/of afsluitingen in de grote bloedvaten naar het hoofd kunnen zo worden opgespoord.
Duur van het onderzoek
Normaliter duurt het onderzoek ongeveer 30 minuten.
Voorbereiding
Aan dit onderzoek zijn geen voorbereidingen verbonden.
Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts in blijven nemen.
Kleding
Wij adviseren u gemakkelijke kleding te dragen.
Het onderzoek
Nadat u zich op de afgesproken tijd bij de poli neurologie heeft gemeld, wordt u door één van onze laboranten opgehaald. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Er wordt gel op de huid aangebracht om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen. Vervolgens beweegt de laborant(e) met een tastapparaatje, een soort microfoon, over de hals om de betreffende bloedvaten op te zoeken. De taster zendt ultrageluid uit. De niet hoorbare geluidsgolven weerkaatsen onder andere tegen de rode bloedlichaampjes in het bloed. De weerkaatste golven worden omgezet in beelden die op een tv-scherm verschijnen. Op deze manier worden de bloedvaten zichtbaar gemaakt en kan de stroomsnelheid in het bloed worden gemeten. De teruggekaatste geluidsgolven maken vrij veel lawaai. Daarnaast kunnen met behulp van echobeelden onregelmatigheden of vernauwingen in de vaatwanden worden opgespoord.
Complicaties
Van dit onderzoek zijn geen complicaties of nadelige gevolgen bekend.
Uitslag
De uitkomst van het onderzoek krijgt u later te horen van de arts die voor u het onderzoek heeft aangevraagd. Deze bespreekt ook met u welke gevolgen de uitslagen voor u hebben.
Bericht van verhindering
Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
Uw afspraak
Een eerste afspraak maken
Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.
Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen
U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal;
mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.