Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie

EEG na slaapdeprivatie

EEG na slaapdeprivatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw arts heeft voorgesteld om een EEG na slaapdeprivatie onderzoek te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie ruim van te voren door te lezen.


Wat is een EEG na slaapdeprivatie?

Een EEG na slaapdeprivatie wordt gemaakt op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Een EEG na slaapdeprivatie vindt plaats nadat u een nacht niet geslapen heeft. Slaapdeprivatie betekent letterlijk: onthouden van slaap. Aan het begin van de registratie zal de laborant u vragen een aantal maal de ogen dicht en open te doen en een aantal minuten diep te zuchten. Daarna mag u doezelen en/of gaan slapen.
EEG na partiële slaapdeprivatie (kinderen onder de 12 jaar)
Een EEG na partiële slaapdeprivatie is een Electro Encephalogram (EEG) na een aantal afgesproken uren slaaponthouding. Tijdens het EEG krijgt het kind de gelegenheid om te slapen / doezelen.
Partieel betekent:
  • Om ca. 24.00 naar bed.
  • Om 05.00 uur opstaan, ontbijten, en geen koffie, thee of cola drinken.
  • Om 11.00 uur een warme lunch gebruiken.
  • Om 13.00 uur een EEG laten maken.

Doel van het onderzoek

Het doel van het EEG na slaapdeprivatie is het registreren van de elektrische activiteit van de hersenen terwijl u doezelt of eventueel in slaap valt. Een slaapdeprivatie-EEG wordt gedaan als het gewone EEG niet voldoende gegevens heeft opgeleverd.

Voorbereiding

Haren wassen

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat u de avond voor het onderzoek uw haren wast. Schoon haar bevordert de geleiding. U mag beslist geen haarcrème of andere haarverzorgingsproducten gebruiken. Ook mag u geen crème op gezicht, hals of nek aanbrengen.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt kunt u deze normaal blijven innemen, tenzij de arts anders met u afspreekt.

Overig

Het is niet toegestaan om gedurende de nacht koffie, thee, chocolademelk of cola te drinken. Het opwekkende middel dat in deze dranken zit (cafeïne) kan het onderzoek beïnvloeden. Ook wordt u verzocht om niet, of zo min mogelijk te roken.

Het onderzoek

In de nacht voor het onderzoek moet u wakker blijven. Het is van groot belang dat u echt de hele nacht wakker blijft zodat u tijdens het onderzoek makkelijker in slaap valt. Het is aan te raden zoveel mogelijk taken of werk te plannen in deze nacht, zodat de tijd wat makkelijker door te brengen is.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek haalt de laborant de badmuts met de elektroden van het hoofd en verwijdert zo goed mogelijk de pasta uit het haar. U kunt thuis het beste de haren even wassen.
Ook al voelt u zich uitgerust, wij raden u sterk af zelf een auto te besturen. Uw reactiesnelheid is sterk verminderd omdat u een nacht niet heeft geslapen.

Complicaties

Van dit onderzoek zijn geen complicaties of nadelige gevolgen bekend

Uitslag

De neuroloog beoordeelt het onderzoek. Tijdens het eerstvolgende polikliniek bezoek stelt uw arts u op de hoogte van de resultaten. Daarnaast bespreekt uw arts het eventuele vervolgtraject met u.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op telefoonnummer 0187-607280.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: E12
Laatst bijgewerkt op: 17-01-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien