Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Contrastecho van het hart

Contrastecho van het hart

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een contrastecho van het hart te laten doen. Hier kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt.


Echo van het hart (echocardiografie)

Een echo van het hart is een veilige en onschadelijke manier om uw hart in beeld te brengen. Een echo werkt met geluidsgolven. Een zender, een zogeheten transducer, wordt op de huid geplaatst en verzendt en ontvangt deze geluidsgolven. Vervolgens worden deze gegevens omgezet in een tweedimensionaal zwart/wit beeld. Sommige weefsels en structuren laten meer geluidsgolven door dan andere weefsels. Hierdoor zijn verschillende tinten zwart, wit en grijs op het scherm te zien. Op deze manier worden bewegingspatronen en afmetingen van de hartkleppen, de hartkamerwanden en de hartkamer- of hartboezemtussenschot (septum) in beeld gebracht. Als het hart bij echocardiografie moeilijk zichtbaar is, wordt een contrastmiddel (Sonovue of een ander soort contrastmiddel) ingespoten. Sonovue is een vloeistof, melkwit van kleur, die miljoenen kleine belletjes bevat. Deze kunnen geen kwaad, maar fungeren als een reflector van de ultrasoundgolven en verbeteren daardoor het echobeeld (mogelijk wordt op indicatie een ander soort contrastmiddel gebruikt).

Voorbereiding

Melden

Op de dag van het onderzoek meldt u zich een half uur voor de afspraak bij de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis.

Kleding

Wij adviseren u in verband met aan- en uitkleden gemakkelijk zittende kleding te dragen.

Medicijnen

Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts blijven innemen.
Voor het onderzoek zijn verder geen voorbereidingen nodig. U mag normaal eten en drinken.

Overig

Vanwege de behandeling is het belangrijk dat u geen sieraden en nagellak draagt.

Het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek wordt een infuus ingebracht voor het toedienen van de contrastvloeistof. Dit gebeurt op de afdeling Dagbehandeling op de 2e verdieping. Het is belangrijk dat u zich daar een half uur voor de afspraak van het onderzoek meldt bij de receptie. De cardioloog kan het onderzoek dan op de geplande tijd uitvoeren. Daarna meldt u zich op de poli cardiologie. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 20 tot 30 minuten. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzij en is het licht in de onderzoeksruimte uit om het beeld op de monitor duidelijker te maken. Voor het uitvoeren van het onderzoek is het noodzakelijk dat u uw bovenlichaam ontbloot. U krijgt een aantal plakelektroden op uw borstwand om de hartslag te registreren. De cardioloog gaat met een transducer met daarop wat contactgel over uw borst heen en weer. Als de juiste opnamepositie is verkregen wordt via de infuusnaald contrastvloeistof toegediend en worden er beeldopnames gemaakt.

Na het onderzoek

Na het onderzoek krijgt u een tissue om de contactgel van uw borst te verwijderen. Daarna gaat u terug naar de afdeling dagbehandeling, waar u nog 30 minuten blijft ter observatie en voor het verwijderen van het infuus.

Uitslag

Na het onderzoek zal de cardioloog meteen de echo beoordelen en krijgt u een voorlopige uitslag. Van uw behandelend specialist (oncoloog of cardioloog) verneemt u op de poli de uitslag van het onderzoek en het verdere medische beleid.

Complicaties

Een echo van het hart is een veilige onderzoeksmethode, waar weinig risico’s aan verbonden zijn. Indien het contrastmiddel toch bijwerkingen geeft, is dit meestal hoofdpijn, misselijkheid en een ongewoon gevoel op de plaats van injectie. Als u denkt bijwerkingen van het contrastmiddel te ondervinden, dient u dit aan de arts te melden. Indien u allergisch bent voor eiwitten of eiwitbestanddelen (Sonovue bevat eiwitten), is het verstandig dit vooraf aan de arts mee te delen. Vrouwen die zwanger zijn, dienen dit eveneens vóór het onderzoek aan de arts te melden.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 71 50

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: E09
Laatst bijgewerkt op: 20-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien