Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Cardiologie

Echo van het hart (Echocardiogram)

Echo van het hart (Echocardiogram)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een echocardiogram te laten doen. Hier kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie van tevoren door te lezen.


Echocardiogram

Een echocardiogram is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven om het hart af te beelden en de bloedstroom in het hart te meten.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek geeft de cardioloog informatie over de structuur en de pompfunctie van het hart.

Voorbereiding

Kleding

Wij adviseren u in verband met aan- en uitkleden gemakkelijk zittende kleding te dragen.

Medicijnen

Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts blijven innemen.
Voor het onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig.
Familie of begeleiding kan eventueel in de wachtkamer op u wachten.

Het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dag ticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dag ticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Wij verzoeken u zich vervolgens te melden op de poli cardiologie. De echo-laborant komt u halen als u aan de beurt bent. Zij brengt u naar de onderzoekkamer en voert het onderzoek uit. Het onderzoek vindt plaats in het duister en duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Voor het uitvoeren van het onderzoek is het noodzakelijk dat u uw bovenlichaam ontbloot. In de echokamer gaat u op uw linkerzij op de onderzoekbank liggen. Met een tastknop, een zogenaamde transducer, gaat de functie assistent over uw borst heen en weer. Op de tastknop zit gel. Deze gel dient als een geleidingsmiddel. Op het beeldscherm is uw hart zichtbaar. Van een aantal beelden worden er opnamen gemaakt en er worden metingen verricht.

Na het onderzoek

Na het onderzoek krijgt u een tissue om de gelei van uw borst te verwijderen. Daarna mag u zich gaan aankleden en weer naar huis.

Uitslag

Uw cardioloog beoordeelt op een later tijdstip de beelden van het echocardiogram De uitslag krijgt u dus niet direct, maar tijdens het eerstvolgende polikliniekbezoek. Op dat moment bespreekt de arts ook het eventuele vervolgtraject met u.

Complicaties

Een echocardiogram is een veilige onderzoekmethode, waar geen risico’s aan verbonden zijn.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.
T 0187 60 71 50

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: E07
Laatst bijgewerkt op: 20-02-2024
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien