Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Neurologie
Kindergeneeskunde

EEG bij een kind

EEG bij een kind

(Elektro-Encephalografie)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij uw kind een EEG onderzoek te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie ruim van tevoren door te lezen. Een EEG wordt gemaakt op de afdeling Klinische Neurofysiologie.


Een EEG

Een EEG staat voor Elektro - Encephalo-Gram. Bij dit onderzoek wordt de elektrische activiteit van de hersenen geregistreerd. Met behulp van elektroden worden spanningsverschillen in de hersenen gemeten. Het zeer gevoelige EEG apparaat schrijft het resultaat van spanningsverschillen uit in een aantal golven.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek geeft de neuroloog een beeld van hoe de hersenen functioneren. Aan de hand van de gegevens kan hij eventuele stoornissen van de hersenfunctie vaststellen.

Voorbereiding

Haren wassen

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat u de avond voor het onderzoek de haren van uw zoon of dochter wast. Schoon haar geeft namelijk een betere registratie van de hersenactiviteit. U mag beslist geen haarcrème of andere haarverzorgingsproducten gebruiken.

Medicijnen

Als uw kind medicijnen gebruikt kunt u deze normaal blijven geven, tenzij de arts anders met u afspreekt. Voor dit onderzoek zijn verder geen voorbereidingen noodzakelijk.

Afleiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw kind zo rustig mogelijk is. Wij adviseren u een knuffel, een speeltje en/of een boekje mee te nemen. Uw kind mag eventueel ook naar een filmpje kijken op een tablet of telefoon. Als uw baby het onderzoek moet ondergaan adviseren wij u de flesvoeding tijdens het onderzoek te geven. Een tijdstip van het onderzoek zoveel mogelijk passend bij het voedingsschema kunt u afspreken met de afsprakenbalie.

Het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Hierna neemt u plaats in de wachtkamer.

De laborant(e) komt u en uw kind halen als u aan de beurt bent.
De laborant(e) plaatst een elastische kap, een soort badmuts, op het hoofd. In de badmuts zitten gaatjes waarin de laborant(e) met een stompe naald wat pasta spuit. Met de naald krast zij over de hoofdhuid. Dit kan soms wat gevoelig zijn. (De pasta en het krassen over de hoofdhuid zijn noodzakelijk voor een goede geleiding). Als de elektroden zijn aangesloten mag uw kind gaan liggen op een onderzoeksbank. Als uw kind niet wil gaan liggen dan proberen wij het onderzoek zittend uit te voeren, op schoot bij de begeleider. Het is belangrijk dat uw zoon of dochter zo stil mogelijk blijft liggen. Als uw kind in slaap valt is dat geen probleem, dit komt het onderzoek alleen maar ten goede. Ook krijgt uw kind -indien mogelijk- wat eenvoudige opdrachten uit te voeren. Zoals het openen en sluiten van de ogen, zuchten en in een lamp kijken. Na afloop wordt de badmuts met de elektroden verwijderd. De hoofdhuid wordt zo goed mogelijk schoongemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.

Na het onderzoek

Als u thuis bent kunt u het beste de haren van uw kind wassen.

Complicaties

Van dit onderzoek zijn geen complicaties of nadelige gevolgen bekend.

Uitslag

De neuroloog beoordeelt het EEG. Tijdens het eerstvolgende polikliniek bezoek stelt de behandelend arts u op de hoogte van de resultaten. Daarnaast bespreekt de arts het eventuele vervolgtraject met u.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

DigiD voor kinderen

Inloggen in Mijn Van Weel-Bethesda kan met de DigiD van het kind. Een DigiD kan online aangevraagd worden via digid.nl. Het duurt daarna ongeveer 3 werkdagen voordat deze gebruikt kan worden. Kinderen van 14 jaar of ouder moeten zelf een DigiD aanvragen en gebruiken. U mag als gezagdragende ouder of verzorger het medisch dossier van uw kind inzien, maar op welke manier is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. U leest hier meer over op onze website.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: E04
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien