Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Dorstproef

Dorstproef

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voor u een dorstproef aangevraagd. Deze test is aangevraagd om onderzoek te doen naar de oorzaak van de grote hoeveelheid urine die u dagelijks uit plast.


Wat is een dorstproef?

Bij iemand die veel drinkt en veel plast is de vraag: drinkt deze persoon veel omdat hij veel plast, of plast hij veel omdat hij veel drinkt? Als u veel plast en veel drinkt, bestaat er een kans dat u diabetes insipidus heeft. Om te bepalen of dat inderdaad zo is, wordt een dorstproef gedaan. Tijdens de dorstproef mag u een bepaald aantal uren niet drinken en niet roken. Bij gezonde mensen neemt de urineproductie dan af en wordt de urine ook geconcentreerder. Bij sommige mensen gebeurt dit niet en gaat de urineproductie onverminderd door. Tijdens het onderzoek worden er verschillende stoffen gemeten in bloed en urine. Zo krijgt de arts inzicht in de oorzaak van de overmatige urineproductie en of er sprake is van diabetes insipidus. Verder wordt uitgezocht of de oorzaak in uw nieren of in uw hypofyse ligt.

Wat is diabetes insipidus?

Diabetes insipidus heeft niets te maken met suikerziekte (diabetes mellitus), maar het lijkt er vaak wel op. Er zijn meerdere vormen van diabetes insipidus. Bij alle vormen van diabetes insipidus zijn de kenmerken hetzelfde. De nieren maken te veel urine, waardoor iemand vaak plast en dorst heeft. Zo is er kans op uitdroging. Dit kan leiden tot allerlei klachten zoals een hoge hartslag, een lage bloeddruk en verstopping van de darmen (obstipatie). De urine is licht van kleur, omdat de urine verdund is. Wanneer de nieren niet in staat zijn om de urine geconcentreerder te maken, kan dit komen door een probleem in de nieren of door een probleem in de aanmaak van ADH in de hypofyse. De hypofyse is een klein orgaan onder uw hersenen dat hormonen produceert. Het hormoon dat de vochthuishouding regelt, wordt antidiuretisch hormoon (ADH) genoemd. ADH heeft effect op de urineproductie van de nieren.

Voorbereiding thuis

  • Overleg van tevoren met uw arts welke medicijnen u (tijdelijk) niet mag gebruiken.
  • In de 24 uur voorafgaand aan de dorstproef mag u geen alcohol gebruiken en niet roken. U mag wel gewoon eten en drinken.
  • U hoeft geen andere kleding mee te nemen, tenzij er met u afgesproken is dat er aansluitend een opname plaats zal vinden. Dan is het raadzaam nachtkleding mee te nemen.
  • U mag thuis nog een ontbijt nuttigen, waarbij 1 kop koffie, thee of melk is toegestaan.

Dag van het onderzoek

U meldt zich ‘s morgens met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) op het afgesproken tijdstip bij de receptie aan de hoofdingang. Zij verwijzen u door naar de dagbehandeling waar het onderzoek plaats vindt. Tijdens de dorstproef mag u niet drinken en niet roken. Gedurende de opname wordt er om de twee uur urine opgevangen, bloeddruk en gewicht gemeten en bloed afgenomen via een infuusnaaldje. Dit wordt naar het laboratorium gebracht. In sommige gevallen (bijvoorbeeld als u teveel gewicht verliest of de bloedwaarden te sterk gaan afwijken) kan de arts besluiten de dorstproef eerder af te breken. Als de proef voortijdig wordt gestopt, kan de arts besluiten om eventueel eenmalig medicatie te geven.

Houd er rekening mee dat de proef tot ongeveer 20.00 uur kan duren. Na afloop van de proef mag u in principe direct naar huis, tenzij er een uitgebreide opname met u is afgesproken. U mag als het onderzoek klaar is weer eten en drinken en u kunt naar huis.

De uitslag

Tijdens de eerstvolgende afspraak met uw behandelend arts krijgt u de uitslag van het onderzoek

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: D14
Laatst bijgewerkt op: 30-03-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien