Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

WondExpertiseCentrum

Diabetische voet

Diabetische voet

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier krijgt u informatie over de Diabetische voet. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.


Diabetes Mellitus

Is de officiële naam voor diabetes of suikerziekte. Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte, die iedereen kan overkomen. Sommige mensen hebben wel meer kans om het te krijgen dan anderen. Er zijn meerdere typen diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en type 2. Bij mensen met diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Bij mensen met type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen. Type 2 komt met name voor bij ouderen en bij mensen met overgewicht, onder wie ook steeds vaker jonge kinderen en jongeren
De behandeling van diabetes is er op gericht de bloedsuikerspiegel binnen bepaalde grenzen te reguleren door dieetvoorschriften, al dan niet in combinatie met tabletten of toediening van insuline. Behandeling is nodig om de klachten die horen bij hoge bloedglucose (hyperglykemie) te voorkomen, maar ook om de ernst van de vaatafwijkingen die bij diabetes optreden te verminderen. Een goed geregelde diabetes is daarom van zeer groot belang.

Vaatafwijkingen

Diabetes geeft, afhankelijk van hoe lang het bestaat, afwijkingen aan de bloedvaten. De wanden van de slagaders worden als gevolg van de diabetes langzaam verdikt. Daarnaast versnelt diabetes het proces van aderverkalking (atherosclerose). Dit leidt tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de doorbloeding van weefsels en organen wordt belemmerd. De mate waarin dit klachten geeft, is afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de vernauwing bestaat. Het is dan ook onmogelijk om te voorspellen in welke mate en in welk tempo bij een patiënt diabetische vaatafwijkingen zullen ontstaan. Door alert te zijn op bepaalde symptomen kunnen bepaalde complicaties echter beperkt of voorkomen worden.

Diabetische voetafwijkingen

Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes vaak voor. Vooral patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak (40-50%) voetafwijkingen. Deze voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige problemen leiden. Overigens komen bij kinderen en tieners zelden voetafwijkingen voor.
Omdat, als gevolg van de diabetes, het normale gevoel verminderd is, worden beschadigingen en wondjes aan de voeten (te) laat opgemerkt. Het ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar het kan leiden tot ernstige infecties. Als gevolg van de infectie raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld. Als voetinfecties verwaarloosd worden of onvoldoende behandeld worden, kan dit op langere termijn zelfs tot amputatie leiden! Vroegtijdige intensieve wondbehandeling voorkomt onnodige complicaties! Vraag daarom bij twijfel over een wond aan uw voet zonder uitstel advies aan uw behandelend arts.
Ook andere symptomen vragen om deskundig onderzoek. Als u klachten hebt die kunnen wijzen op verslechtering van de bloedvoorziening in uw been, doet u er goed aan deze klachten zo tijdig mogelijk met uw arts te bespreken.
Voorbeelden van dergelijke klachten zijn:
  • Nachtelijke pijn die verbetert door het been naar beneden te laten hangen.
  • Wit of blauw worden van de tenen.
  • Pijnklachten die wijzen op verslechterde doorbloeding bij inspanning (zogenaamde 'etalagebenen').
Uw arts kan beoordelen in hoeverre het mogelijk is om bij dergelijke klachten complicaties te beperken of te voorkomen door bijvoorbeeld een vaatoperatie.

Oorzaken van voetwonden

De voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes worden hieronder beschreven:
  • Slechte doorbloeding van de voet en tenen door de vaatvernauwing.
  • Het snel ontstaan van huidbeschadigingen, vanwege afwijkingen van de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen) die geleidelijk optreden door verlies van weefsel in de voet. Dit weefselverlies ontstaat enerzijds door een verminderde bloedvoorziening, anderzijds door een zenuwschade door de diabetes (autonome neuropathie).
  • Ook een verminderd gevoel (diabetische neuropathie) leidt tot huidbeschadigingen.
  • Huidbeschadigingen ontstaan voorts door extreme eeltvorming op plaatsen op de voet waar veel druk op staat, zoals de toppen van de tenen, bovenzijde van de teengewrichten, zijkanten van voet, binnenkant en buitenkant van de enkel en de hiel.

Wat kunt u zelf doen?

Een goede voetverzorging is van groot belang. Houd u aan de volgende regels:
  • Was uw voeten elke dag en gebruik hiervoor lauw water.
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen.
  • Houd de huid van uw voet soepel door deze dagelijks in te vetten met olie of babylotion.
  • Knip uw nagels recht af en niet te kort.
  • Als voetverzorging moeilijk is, bv omdat u slechter ziet of minder goed bij uw voeten kan, is het verstandiger dit door een pedicure die een aantekening heeft voor “voetverzorging bij diabetici” of door een podotherapeut te laten doen. Of een pedicure een actuele aantekening heeft kunt u checken bij de branchevereniging van pedicures “Provoet” (www.provoet.nl).
Ter voorkoming van beschadigingen van de huid:
  • Geen pleisters op de huid gebruiken (óók niet als deze van papier zijn gemaakt).
  • Schuur zachtjes mogelijke eelt weg met een eeltvijl of puimsteen. Knip of snijd niet zelf het eelt weg.
  • Vermijd het gebruik van verzorgingsproducten als talkpoeder. De talkpoeder kan korrels vormen en zo drukplekken veroorzaken.
  • Vermijd het gebruik van spraydeodorant omdat deze vaak erg agressief is voor de huid.
  • Het is belangrijk om uw voeten dagelijks te bekijken, te meer daar het gevoel in de voet verminderd kan zijn, zeker bij suikerziekte (Diabetes Mellitus). Let op wondjes, kloven, blaren, eeltvorming, likdoorns en verkleuring.
Ter voorkoming van verweken van de huid:
  • Geen zalven, crèmes of vette gazen op de wond aanbrengen; gebruik ze alleen als uw behandelend arts deze voorschrijft.
  • Gebruik geen noodoplossing voor voetbadjes.

Schoenen

  • Draag stevige lage schoenen met een dikke verende zool en zacht bovenleder. De schoenen moeten voldoende ruimte laten voor uw tenen en uw hiel goed omsluiten. Verder mogen er geen stiksel aan de binnenkant zitten.
  • Draag geen hoge hakken.
  • Controleer de schoenen vóór het aantrekken aan de binnenkant op harde plekken, uitsteeksels of steentjes.
  • Draag altijd goed zittende kousen of sokken in uw schoenen. Zorg er daarbij voor dat er geen stiksels of beschadigingen in uw kousen of sokken zitten. Draag iedere dag schone kousen of sokken.

Als wondjes niet overgaan?

Heeft u toch wondjes die niet overgaan, dan kan het zijn dat u uiteindelijk bij de (vaat)chirurg terecht komt. Die heeft verschillende technieken tot z’n beschikking om voetwonden te behandelen, zoals:

Tips voor het zelf verbinden van behandelde voetwonden

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op de poli chirurgie.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: D10
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien