Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Plastische chirurgie

Dupuytren

Dupuytren

De ziekte van

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft de ziekte van Dupuytren bij u geconstateerd. Hier vind u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden.


Wat is de ziekte van Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren is een afwijking in de hand, die wordt veroorzaakt door zogenaamde verbindweefseling (verharding) van een peesblad in de hand. Door het verschrompelen van dit (zieke) bindweefsel kunnen de vingers krom gaan staan. De afwijking kan in de handpalm en/of in alle vingers voorkomen. De oorzaak is niet duidelijk. Vaak komt het aan beide handen voor. De ziekte van Dupuytren ontstaat meestal bij mensen vanaf ongeveer vijftig jaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Erfelijkheid speelt een rol. De ziekte van Dupuytren is over het algemeen pijnloos en de vergroeiingen kunnen verholpen worden door een of meerdere operaties. De ziekte zelf wordt daarmee overigens niet genezen.

De behandeling

De ziekte van Dupuytren wordt behandeld als vergroeiingen ontstaan. De bindweefselstrengen die de dwangstand van de vingers (vergroeiing) veroorzaken, worden dan operatief verwijderd. De chirurg maakt daarvoor een aantal sneden aan de binnenkant van uw hand en haalt het zieke bindweefsel weg. Afhankelijk van de ernst van de vergroeiing duurt de operatie 3 kwartier tot 2 uur.

Voorafgaand aan de operatie brengt u een bezoek aan de POS poli (het preoperatief spreekuur). U ontvangt daar informatie over de anesthesie en de voorbereiding op de operatie. Al deze informatie staat beschreven in “Preoperatieve Screening en Anesthesie”.

Over het algemeen geldt dat u niet te lang met de ziekte van Dupuytren moet blijven rondlopen als zich eenmaal een vergroeiing heeft ontwikkeld. Het vermeerderen van bindweefsel in strengen gaat namelijk door, waarbij ook de gewrichtjes van de vingers aangetast kunnen raken en krom kunnen gaan staan. Als de ziekte in een zo’n vergevorderd stadium verkeert, is een operatie veel moeilijker. Het is dan niet te garanderen dat de vingers weer volledig recht kunnen worden gemaakt.

Complicaties

Bij elke handoperatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing en infectie. De gevoelszenuwen van de vingers kunnen beschadigd raken waardoor u er gedeeltelijk minder goed mee kunt voelen. Een zeldzame complicatie is dystrofie van de vingers (dystrofie is een ontregeling van het zenuwstelsel, in dit geval van de hand). Als dit optreedt, gaan uw vingers pijn doen, verkleuren ze en worden ze dik en stijf.
Het is mogelijk dat het uiteindelijke resultaat niet helemaal voldoet aan de verwachtingen die u van tevoren had. Dit komt omdat het resultaat afhankelijk is van allerlei factoren, zoals al bestaande verbindweefseling van gewrichtskapsel. Deze factoren zijn pas tijdens de operatie goed te zien en te beoordelen. Of een gewricht weer volledig te strekken is, blijkt dan ook pas tijdens de operatie. In sommige gevallen is verdere behandeling noodzakelijk. Dit wordt bij de controles met u besproken.

Na de behandeling

Wat zijn de vooruitzichten?

Het komt vaak voor dat de ziekte van Dupuytren na enige tijd weer terugkeert. Dan is een nieuwe operatie nodig. Daarnaast kan het gebeuren dat de ziekte na de operatie op een andere plek in de hand ontstaat. Ook dan wordt u opnieuw geopereerd.

Vragen over uw operatie

Heeft u vragen over de planning van uw operatie? Neem dan contact op met de OK planners via 0187 - 607 627 op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de poli chirurgie, te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.30-16.30uur.
T 0187 60 71 10.

In de avonden en weekenden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp
T 0187 60 72 90.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: D09
Laatst bijgewerkt op: 04-06-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien