Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Slijtage aan het duimgewricht

Slijtage aan het duimgewricht

Trapeziectomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie aan het duimgewricht. Hier krijgt u informatie over het duimgewricht, de voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en de nabehandeling.


Wat is slijtage van het duimgewricht?

Het basisgewricht van de duim wordt gevormd door het eerste middenhandsbotje en het trapezium. Het trapezium is een van de handwortelbeentjes. Gewrichtsslijtage komt door de aandoening Artrose. Een gewricht is gevormd door twee of meer botstukken die elkaar ondersteunen. Om het uiteinde van deze botstukken heen ligt het gewrichtskraakbeen. Bij artrose gaat de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen achteruit en kan door de jaren heen zelfs verdwijnen. Dit komt het meest voor in het basisgewricht van de duim.

Behandeling

In overleg met de orthopeed en de ernst van de slijtage wordt er een behandelmethode bepaald. In eerste instantie bestaat de behandeling uit ontstekingsremmende pijnstillers, een spalk of oefentherapie. Heeft dat onvoldoende resultaat dan is een operatie mogelijk.

Voorbereiding op de operatie

Preoperatieve screening (POS-poli)

U krijgt voorafgaand aan de operatie een preoperatief onderzoek op de POS poli. Er wordt gekeken of u fit genoeg bent voor de operatie. De anesthesioloog bespreekt met u of de operatie kan plaatsvinden onder regionale of volledige narcose. Het is belangrijk dat u het informatieboekje “Preoperatieve Screening en Anesthesie” goed doorleest voor uw bezoek aan de POS poli.

Medicatie

Als u medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden (acenocoumarol of fenprocoumon) dan moet u hier ruim voor de ingreep mee stoppen. Overleg dit vooraf met de anesthesioloog en uw behandelend arts.

Voorbereiding thuis

U mag geen sieraden dragen aan de hand waaraan u wordt geopereerd. Ook mag u na de operatie niet fietsen of een auto besturen. Zorg ervoor dat een familielid of bekende u met de auto kan komen ophalen.

De operatie

Tijdens de operatie wordt het trapeziumbotje geheel of gedeeltelijk verwijderd. Het lichaam zal de holte opvullen met bindweefsel. De wond wordt gedicht met oplosbare hechtingen die dus niet verwijderd hoeven te worden. De operatie duurt 45 minuten.

Na de operatie krijgt u een gipsspalk waarbij de duim en de pols stevig worden vastgezet. Uw vingers en de top van de duim worden vrijgelaten, zodat u ze kunt bewegen. De eerste twee weken na de operatie moet u zolang de hand is opgezwollen een mitella dragen. Houd uw schouder soepel door uw arm regelmatig uit de mitella te halen en hem langs uw hoofd te strekken. De eerste vier weken na de operatie blijft u de gipsspalk dragen. Na deze vier weken wordt de wond door de hand-/ergotherapeut gecontroleerd en krijgt u een korte afneembare spalk die uw duim extra ondersteuning geeft. De nieuwe spalk draagt u 24 uur per dag. Het dragen van de spalk wordt zes weken na de operatie afgebouwd. Onder begeleiding van de hand-/ergotherapeut begint u met de eerste oefeningen voor de duim en pols. De revalidatieperiode duurt drie maanden.

Risico’s en complicaties

Alle operaties hebben risico’s en geven ongemakken, die afhankelijk van uw conditie en de ernst van de aandoening in zwaarte wisselen. Een aantal mogelijke
risico’s en complicaties van deze operatie zijn:
Zolang u een spalk draagt mag u geen auto besturen. Fietsen mag in overleg met de ergotherapeut na ongeveer zes weken.

Herstel

De pijnklachten in de duim/hand verminderen meestal pas na drie maanden en zijn na zes maanden verdwenen. De kracht en functie van uw duim en hand kunnen ook na de revalidatieperiode nog verbeteren, maar de kracht van de duim vermindert door de ingreep meestal met ongeveer 20 procent.

Vragen over uw operatie

Heeft u vragen over de planning van uw operatie? Neem dan contact op met de OK planners via 0187 - 607 627 op werkdagen van 7.30 tot 16.30 uur.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de poli orthopedie, te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur-17.00 uur, T 0187 60 71 16 of 0187 60 71 17.

U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.

Bij spoed


Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: D02
Laatst bijgewerkt op: 04-06-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien