U bent of uw naaste is drager van Candida auris, een resistente schimmel. In deze folder geeft het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis u algemene informatie over Candida auris en de maatregelen die genomen worden om verspreiding te voorkomen. Wij adviseren u om deze informatie zorgvuldig te lezen.
Algemeen
Candida auris is resistent voor veel antischimmel medicatie (antimycotica). Candida auris kan op de huid voorkomen maar ook in de darmen. De schimmel heeft als voorkeur warme vochtige plekken zoals de keel, neus, rectum, liezen en oksels. Meestal veroorzaakt de schimmel geen problemen, echter kan de schimmel in sommige gevallen de huid en het lichaam binnendringen. We spreken dan van een infectie.
Hoe ontstaat Candida auris?
De wijze waarop u Candida auris oploopt is moeilijk te achterhalen. U hebt een verhoogde kans op het Candida auris-dragerschap als u de afgelopen drie maanden meer dan 24 uur in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen, een operatie in het buitenland heeft ondergaan, een huisgenoot heeft die drager is van Candida auris, of overgeplaatst bent vanuit een ziekenhuis of verpleeghuis waar een Candida auris uitbraak was. Besmetting van Candida auris vindt meestal plaats via direct lichamelijk contact. Soms vindt besmetting plaats via voorwerpen, dat komt doordat Candida auris in staat is gemakkelijk te overleven op oppervlakten.
Dragerschap
Candida auris komt vaker voor binnen een ziekenhuisomgeving omdat in een ziekenhuis veel antimycotica worden gebruikt. Patiënten kunnen drager worden van een Candida auris. Dragerschap van Candida auris geeft meestal geen ziekteverschijnselen bij gezonde mensen. Zij dragen de schimmel dan bij zich, dit heet dragerschap. Bij gezonde mensen kan de schimmel vanzelf weer verdwijnen. Bij mensen met een verminderde weerstand is de kans groter dat een Candida auris infecties veroorzaakt.
Kweken
Om vast te stellen of u een Candida auris heeft, worden er kweken afgenomen met behulp van kweekstokken. Er worden meestal kweken afgenomen van de neus, keel, rectum, oksels, liezen en eventueel andere huidafwijkingen zoals wonden of plekken die al eerder positief zijn getest voor Candida auris. Een aantal dagen na het inleveren van alle kweekstokken is bekend of u een Candida auris bij u draagt. Als een patiënt Candida auris
verdacht is worden er al maatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen.
Isolatiemaatregelen
Indien bij u een Candida auris is aangetroffen en u wordt in ons ziekenhuis opgenomen voor behandeling of onderzoek, dan worden isolatiemaatregelen genomen. Dit voorkomt de verspreiding van de schimmel naar andere patiënten in het ziekenhuis. Alle onderzoeken en behandelingen die voor u nodig zijn, kunnen wel gewoon plaatsvinden.
Voor zowel patiënten die worden
verdacht van Candia auris als voor patiënten waarbij Candida auris is vastgesteld, gelden dezelfde isolatiemaatregelen op de afdeling.
Tijdens uw opname betekent dit voor u het volgende:
- U wordt apart verpleegd op een eenpersoonskamer.
- Bij de kamerdeur hangt een kaart waarop instructies te lezen zijn voor het personeel en het bezoek.
- U verlaat de kamer alleen voor onderzoek of operatie.
- Ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen en fysiek zorgcontact met u hebben, dragen een schort, handschoenen en mond/neusmasker.
- Als u de kamer of afdeling moet verlaten krijgt u van de verpleging een mondneusmasker dat u tijdens het gehele onderzoek moet dragen.
Registratie en einde isolatiemaatregelen
Als drager van een Candida auris wordt u geregistreerd in het digitale informatiesysteem van het ziekenhuis. Bij ieder bezoek dat u aan het ziekenhuis brengt, is dan duidelijk dat u drager bent van een Candida auris en kunnen tijdig voorzorgsmaatregelen worden getroffen om verspreiding te voorkomen. Een eventuele heropname betekent, dat u opnieuw in isolatie wordt verpleegd.
U blijft in isolatie totdat u eerste screeningskweken negatief zijn of tot u met ontslag gaat. Als de uitslag van de kweken negatief is, worden de maatregelen opgeheven en kunt u weer gewoon van de kamer komen. Het kan zijn dat u dan wordt verplaatst naar een meerpersoonskamer, omdat isolatie niet meer noodzakelijk is. Als de uitslag van de kweken positief is, dan blijven de isolatiemaatregelen van kracht en zult u positieve label krijgen in uw elektronisch patiëntendossier.
Bezoek
Uw familie en vrienden mogen in het ziekenhuis gewoon bij u op bezoek komen. Wel melden bezoekers zich eerst bij de balie op de verpleegafdeling, waar zij instructies krijgen over de te nemen maatregelen. Eventueel andere voorschriften staan aangegeven op de isolatiekaart bij de ingang van de kamer. Bij het verlaten van de kamer wassen of desinfecteren zij de handen met handalcohol. Na het bezoek het ziekenhuis
direct verlaten.
Bezoek polikliniek en functieafdeling bij Candida auris-dragerschap
Bij een bezoek aan de polikliniek of functieafdeling gelden in principe geen extra maatregelen.
Maatregelen thuis
In de thuissituatie vormt een Candida auris geen probleem. Het is voldoende de algemeen geldende hygiënemaatregelen na te leven. Dit betekent regelmatig uw handen wassen met water en zeep, in ieder geval voor het (bereiden van) eten en na ieder toiletbezoek. Voor uw gezin en andere sociale contacten heeft uw Candida auris-dragerschap geen enkele consequentie. U kunt zonder beperkingen uw dagelijkse gang van zaken voortzetten. Zo kunt u bijvoorbeeld gewoon boodschappen doen, visite ontvangen, naar school, werk en naar een verjaardag gaan. Thuis gaat u om met uw huisgenoten zoals u gewend bent. Mocht u na ontslag uit het ziekenhuis gebruik maken van bijvoorbeeld fysiotherapie of thuiszorg of onder behandeling zijn/opgenomen worden in een andere instelling of ziekenhuis, dan is dat geen enkel probleem. Wel is het belangrijk dat u meldt dat u drager bent van een Candida auris. Zij kunnen hier dan rekening mee houden.
Tot slot
De medewerkers van het ziekenhuis realiseren zich, dat bovenstaande maatregelen voor u en uw omgeving ingrijpend kunnen zijn. Deze maatregelen zijn echter bedoeld om medepatiënten, medewerkers en bezoekers te beschermen. Wij rekenen op uw begrip hiervoor.
Voor vragen kunt u te allen tijde terecht bij het verplegend personeel en/of uw behandelend arts. Zij kunnen u ook in contact brengen met de deskundige infectiepreventie voor meer specifieke informatie over dit onderwerp.
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.