Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

CT Scan zonder voorbereiding

CT Scan zonder voorbereiding

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wij informeren u over een CT scan zonder voorbereiding. Wij adviseren u deze informatie ruim van tevoren zorgvuldig door te lezen.


Wat is een CT scan?

De Computer Tomograaf (afgekort CT) is een apparaat dat door middel van röntgenstralen en een computer afbeeldingen maakt van uw organen, botten en weefsels. Zo’n afbeelding heet een scan. Op een scan is een dwarsdoorsnede van het te onderzoeken orgaan, bot of weefsel te zien. Hiervan kan m.b.v. een computer achteraf beelden gemaakt worden in verschillende richtingen.

Het onderzoek

In de onderzoeksruimte komt u op een smalle tafel te liggen. Tijdens het onderzoek schuift deze tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner. Een gedeelte van uw lichaam ligt dus korte tijd in de opening van de scanner. De laborant bedient het toestel vanuit een aangrenzende ruimte en kan u zien en horen via een intercom. Het is van belang dat u tijdens de opname stil ligt, anders mislukt het onderzoek. Bij bepaalde onderzoeken, bijvoorbeeld van de longen en of buik, kan er gevraagd worden om de adem stil te houden. De laborant maakt een aantal opnames, dat ongeveer 5 tot 15 seconden duurt. Tijdens het onderzoek draait in de ring de röntgenapparatuur rond. Het onderzoek is klaar wanneer de computer alle opnames uitgerekend heeft.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek is ongeveer 5 minuten.

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding voor uw onderzoek nodig.

Medicijnen

Medicijnen kunt u volgens voorschrift van uw arts blijven innemen.

Zwanger

Mocht u zwanger zijn of denken het te kunnen zijn, dan kan het onderzoek geen doorgang vinden.

Complicaties

De hoeveelheid röntgenstraling die wordt gebruikt bij het maken van de foto’s wordt tot een minimum beperkt. Ook als u meerdere onderzoeken heeft ondergaan.


De uitslag

Na het onderzoek zal de radioloog de foto’s beoordelen en de uitslag naar uw behandelend arts sturen. U krijgt de uitslag op uw vervolgafspraak bij deze arts. Ook zal deze het eventuele vervolgtraject met u bespreken.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te melden op
T 0187 60 74 99.

Vragen

Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft dan kunt u tussen 8.30-17.00 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie op
T 0187 60 74 99.

U kunt ook vragen stellen via de ‘BeterDichtbij app’. Meer informatie vindt u via onze website onder tabblad ‘ik kom voor een behandeling/beterdichtbij’.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: C47
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien