Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Overlijden door coronavirus

Overlijden door coronavirus

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Het risico dat iemand die besmet is met het coronavirus overlijdt, lijkt ongeveer even groot als bij een “gewone” griep. Maar tegen het coronavirus bestaat nog geen effectieve behandeling en dus is het belangrijk om besmettingen te voorkomen. Als iemand die het coronavirus onder de leden heeft, overlijdt, worden er daarom extra maatregelen genomen.


Risico op besmetting na overlijden

De meeste mensen die overlijden door een besmetting met het coronavirus, overlijden in een ziekenhuis. De overledene draagt het virus nog wel bij zich maar de besmetting is beperkt aangezien het virus wordt overgedragen via hoesten en niezen. Bij de verzorging van de patiënt hebben verplegers zich extra beschermd. Na het overlijden blijft dat zo. Mensen die met de overledene in aanraking komen, zoals overledenenverzorgers, dragen beschermende kleding. Ook in contact met nabestaanden zullen zij voorzichtig zijn en kunnen bijvoorbeeld een mondkapje dragen. Zij zullen u een hand geven met een handschoen om zowel u als zichzelf te beschermen tegen mogelijke besmetting.

Thuis opbaren?

Gelukkig kunt u uw overledene nog steeds thuis opbaren. GGD en RIVM zien geen redenen om dit niet te doen. De overledene kan ook in een uitvaartcentrum opgebaard worden. Als de overledene nog niet is verzorgd in het mortuarium van het ziekenhuis, vindt ook de verzorging in het uitvaartcentrum plaats.

Voorzorgsmaatregelen bij het bespreken van de uitvaart

U als nabestaande heeft nauw contact gehad met de overledene tijdens zijn ziekte en mogelijk ook daarvoor. Bij een besmetting is de GGD direct in actie gekomen en heeft contact-onderzoek gedaan bij de familieleden en overige personen met wie de patiënt/overledene in contact is geweest. De uitvaartverzorger zal u vragen of u inderdaad gecheckt bent alvorens hij met u de uitvaart gaat regelen. Hij moet u deze vraag stellen gezien het besmettingsrisico. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Kan de uitvaartplechtigheid doorgang vinden?

Het RIVM ziet geen reden de uitvaartplechtigheid te verbieden. U kunt samen met uw familieleden, vrienden en kennissen afscheid nemen van uw overledene. Mocht een familielid besmet zijn met het coronavirus en u het van het allergrootste belang vindt dat hij/zij de uitvaartplechtigheid bijwoont, dan kunt u met uw uitvaartverzorger bespreken of uitstel van de uitvaart een optie is. Voor eerstegraads nabestaanden kan eventueel een uitzondering gemaakt worden voor het bijwonen van de plechtigheid indien hun gezondheidstoestand dit toelaat en zij weinig klachten hebben. Dit kan ten tijde van het schrijven van deze informatie alleen onder bepaalde voorwaarden zoals bijvoorbeeld het dragen van een chirurgisch mondneusmasker. Gezien richtlijnen en regels aan verandering onderhevig zijn, is het advies om altijd uw uitvaartverzorger te vragen naar wat wel of niet mogelijk is op het moment zelf. Uitstel vragen van de uitvaart kan - als zwaar worden ervaren.

De uitvaartplechtigheid is namelijk het moment van het echte afscheid waarna het rouwproces op gang komt. U kunt ook overwegen om de uitvaartplechtigheid toch door te laten gaan waarbij het zieke familielid via internet het afscheid kan bijwonen. Vraag uw uitvaartverzorger voor advies.

Hygiëne maatregelen

Hygiëne is essentieel in het bestrijden van de verspreiding van het virus. Regelmatig de handen wassen, is een voorwaarde. Dus elke keer als u de overledene heeft aangeraakt, was uw handen! Een knuffel op het gelaat, etc. raden wij u af. Uit de verkregen informatie van de GGD kan de overledene het virus niet actief meer overdragen omdat de overdracht via hoesten en niezen plaatsvindt. Maar hoelang het virus precies overleeft buiten het lichaam, dat is nog onbekend.

Zoek uw eigen weg

De pandemie is nog niet voorbij; iedereen moet zijn weg vinden in een nieuwe of veranderende situatie. Het is daarom goed om uw zorgen of vragen met de uitvaarverzorger te bespreken, zodat u zich prettig voelt bij de gang van zaken. Het gaat er tenslotte om dat u op een gepaste manier afscheid kunt nemen van de overledene.

Bron

Deze informatie is afkomstig van het RIVM en van de website van BGNU, Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen. Geraadpleegd op 11-03-2022.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: C39
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien