Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Neurologie

Carpaal Tunnel Syndroom CTS injectie

Carpaal Tunnel Syndroom CTS injectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een CTS injectie te verrichten. Hier kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt. Wij adviseren u de informatie ruim van te voren door te lezen.


CTS injectie

CTS staat voor Carpaal Tunnel Syndroom. Dit is een beknelling van de middelste zenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw verloopt via de onderarm naar de handpalm via een soort tunnel die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad aan de handpalmzijde van de pols. De beknelling van de zenuw kan optreden wanneer door zwelling van de weefsels in of rond de tunnel de druk toeneemt.

Doel van de behandeling

Patiënten die een CTS injectie krijgen hebben vaak last van een prikkelend en pijnlijk gevoel of tintelingen in de vingers en in de hand. Patiënten hebben vaak baat bij een injectie op basis van medicatie in de pols. De pijn wordt minder en kan een paar maanden wegblijven. Bij ongeveer 50% van de patiënten worden de klachten minder. Dit gebeurt na ongeveer één week. Er is een grote kans dat de klachten terugkomen na enkele maanden. Dan kunt u eventueel nog een injectie krijgen in overleg met uw neuroloog. Meer dan twee injecties wordt niet aangeraden.

Duur van de behandeling

Het consult bij de neuroloog voor de CTS injectie duurt maximaal 10 minuten.

Voorbereiding

  • Geef ruim van tevoren aan bij uw behandelend arts als u allergisch bent voor depo-medrol/lidocaïne, witte pleisters of alcohol 70%, of als u bloedverdunners (met name acenocoumarol, fenprocoumon of een NOAC) gebruikt.
  • Breng uw actuele medicatielijst mee (ter controle voor de arts).
  • Direct na de behandeling mag u geen autorijden. Zorg ervoor dat er iemand met u meekomt of reis met openbaar vervoer.

De CTS injectie

Uw behandelend arts geeft de CTS injectie op de polikliniek neurologie.
Tijdens de behandeling laat u de pols losjes op de knie rusten, legt u de hand op het bureau of ligt u op een onderzoeksbank. De arts vraagt u vervolgens een vuist te maken en voelt aan de binnenkant van de pols waar de injectie moet komen en zet hier eventueel een markering. Hierna kunt u uw pols weer ontspannen.
De arts ontsmet de gemarkeerde plaats en dient de injectie met depomedrol/licocaïne 1 ml (= 40 mg/10 mg) toe, waarbij de punt van de naald naar de hand wijst. De arts spuit de vloeistof in en vraagt u om daarna de vingers te bewegen. Hierna plakt de arts een pleister op de prikplaats.

Na de CTS injectie

Na de injectie kan er een slapend gevoel optreden in de hand; dit trekt snel weer weg.
Na een aantal weken heeft u een telefonische afspraak met uw behandelend arts om een eventueel vervolgtraject te bespreken.

Complicaties

De behandeling verloopt meestal zonder problemen, maar de injectie kan pijnlijk zijn. Tot enkele dagen na de injectie kunt u iets meer pijn hebben wat in de loop der tijd minder zal worden. Er is een zeer kleine kans dat u een infectie krijgt of een bloeding. Er is ook een kleine kans dat een zenuw of pees wordt beschadigd en dat u uw hand niet meer goed kunt gebruiken. Na de injectie hoeft u geen rust te houden, u kunt uw vingers, hand en arm normaal bewegen. Zijn er complicaties dan adviseren wij u contact op te nemen met de polikliniek neurologie.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: C35
Laatst bijgewerkt op: 19-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien