Na de operatie voor dikke darmkanker heeft u regelmatig een controle. De chirurg of internist-oncoloog en de gespecialiseerd verpleegkundige voeren deze controles samen uit. Als u uit het ziekenhuis met ontslag gaat, krijgt u de afspraken voor controle mee.
Controle na de operatie
De eerste controle bij de chirurg en coloncare verpleegkundige vindt ongeveer één á twee weken na de operatie plaats. Zij informeren hoe het met u gaat, of de operatiewond goed geneest, of u problemen heeft gehad na de operatie en bespreken eventueel uw vragen. Als u de uitslag van het weefsel nog niet heeft gehad, dan bespreekt de chirurg de uitslag hiervan met u. Ook kunt u bespreken wanneer u weer mag werken en/of starten met uw hobby’s.
Herstellen van een darmoperatie duurt meestal zes tot acht weken. Afhankelijk van hoe u zich voelt kunt u uw normale werkzaamheden weer oppakken. Mocht u twijfelen dan kunt u dit bespreken met de chirurg of gespecialiseerd verpleegkundige. Deed u voor de operatie zwaar lichamelijk werk? Dan kan het nodig zijn om met uw werkgever te overleggen of u eventueel aangepast werk kunt krijgen. Het herstel van de operatie kan misschien langer duren dan u verwacht. Dit kan de volgende mogelijke oorzaken hebben:
- u heeft langdurige opname gehad door complicaties;
- de wond is nog niet helemaal genezen;
- u ervaart een zware psychische belasting.
Verder kunt u ook last hebben van langdurige vermoeidheid. Sommige mensen zijn sneller emotioneel of geïrriteerd dan voorheen. Vanuit uw omgeving kunt u soms onbegrip ervaren. Als er niets aan u te zien is, verwacht men dat u weer gewoon mee kunt doen. U kunt echter last hebben van gevolgen die niet direct zichtbaar zijn. Hierover praten met uw naasten, uw huisarts, een andere hulpverlener of een lotgenoot kan u steunen.
Controle bij de casemanager coloncare
Als u een stoma heeft gekregen dan gaat u op controle bij de casemanager coloncare. Het hebben van een stoma kan zeker in de periode direct na de operatie kan veel onzekerheid veroorzaken. Ook als u weer thuis bent, kunt u vragen hebben of moeilijkheden ervaren, zoals: onzekerheid over de verzorging van de stoma, of anderen hem zullen zien of ruiken of welke invloed dit heeft op uw seksuele relatie. Over al deze zaken, kunt u praten met de casemanager coloncare. Normaal gesproken heeft u twee weken na ontslag een controle bij de casemanager coloncare in verband met eerste vragen. Wanneer het stoma permanent is volgt na drie maanden nog een controle. Afhankelijk van hoe het met u gaat worden daarna de controles ingepland. Dit gebeurt in overleg met de casemanager coloncare
Controle bij de chirurg en coloncare verpleegkundige
Op de laatste pagina staat uw nazorgplan. De casemanager coloncare vult samen met u dit schema in.
Vervolgonderzoeken
Wat gebeurt er bij het vervolgonderzoek?
- Opsporen van mogelijke uitzaaiingen in andere organen (op afstand) van de behandelde darmtumor.
- Controle op mogelijke nieuwe darmpoliepen en/of tumoren.
- Het in kaart brengen en behandelen van de gevolgen van de behandeling.
- Het op tijd herkennen van eventuele problemen, bijvoorbeeld met de verwerking van de diagnose en ingreep. Hierbij maken we gebruik van de lastmeter, meer is te vinden in de gelijknamige informatie “Lastmeter”.
Welke onderzoeken krijgt u bij het vervolgonderzoek?
- Bloedprikken: daarbij controleren we het CEA. Dit is een tumormarker voor dikke darm kanker. De bedoeling van CEA-opvolging na de operatie is om uitzaaiingen in een vroeg en mogelijk behandelbaar stadium te ontdekken.
- Echo bovenbuik (controle lever).
- Longfoto (alleen na endeldarmkanker).
- Dikke darm onderzoek (colonoscopie). Het eerste dikke darm onderzoek (colonoscopie) is één jaar na operatie. Tenzij voor de operatie niet u hele darm is bekeken, dan krijgt u dit onderzoek drie maanden na de operatie. Hoe het vervolg er na het eerste jaar, hangt af van de uitslagen van eerdere dikke darm onderzoeken.
Soms kunnen de onderzoeken zo zwaar zijn dat deze niet (meer) opwegen tegen de te verwachten resultaten. Als u twijfelt aan de zin van (verdere) onderzoeken dan kunt u dit altijd met uw arts of de casemanger coloncare bespreken. U kunt er altijd voor kiezen om de vervolg onderzoeken niet meer te doen. De na controles zijn niet verplicht. Dit betekent niet dat we klachten die mogelijk te maken hebben met de verwijderde darmtumor, niet meer behandelen.
Hoe vaak krijgt u controles?
Na de darmoperatie krijgt u minstens vijf jaar lang controles. Hoe vaak deze controles plaats vinden hangt af van veel verschillende factoren. Hierbij kijken we naar:
- Het stadium van de ziekte. Waarbij de grootte van de tumor, de aanwezigheid van uitzaaiingen, de behandelmogelijkheden, enzovoort belangrijk zijn.
- De mogelijkheden om u opnieuw te behandelen als de kanker is teruggekomen.
De controles kunnen u een gevoel van veiligheid geven, maar het kan ook angst oproepen. Vooral in de periode direct na de behandeling, maar soms ook nog lange tijd erna, kunt u bang zijn dat de ziekte terugkomt. Veel mensen hebben de neiging om bij elke lichamelijke klacht een verband met de ziekte te leggen. Als u zich ongerust maakt, kunt u dit met uw specialist, de casemanager coloncare of huisarts bespreken.
Neem in ieder geval contact op met de coloncare polikliniek:
- bij ongewenst gewichtsverlies,
- bij nieuwe pijnklachten,
- bij veranderen ontlastingspatroon,
- op advies van uw huisarts.
Contact
De casemanagers coloncare zijn bereikbaar tijdens het telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 09.30 uur
T 0187 89 15 11
E
colonpoli@vanweelbethesda.nlVoor dringende vragen kunt u contact opnemen met de poli chirurgie op
T 0187 60 71 00
Controle bij de coloncare verpleegkundige
Mocht u in de herstelperiode of daarna klachten hebben op lichamelijk, geestelijk of sociaal gebied, dan kunt u contact opnemen met de coloncare verpleegkundige. Zij kan u ook adviseren en ondersteunen tijdens de re-integratie periode.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de
BeterDichtbij app of telefonisch.
PatiëntenPortaal
Op ons PatiëntenPortaal
mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.
BeterDichtbij app
Met de gratis
BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.
Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?
Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via
digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).
Vergoeding van uw zorgkosten
Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.