Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Infectiepreventie

Clostridium Difficile

Clostridium Difficile

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Onlangs is via uw ontlasting aangetoond dat u een infectie hebt met de clostridiumbacterie. Hier vindt u informatie over deze bacterie, de behandelingsmogelijkheden en de maatregelen die wij treffen om verspreiding van de bacterie binnen Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te voorkomen.


Verstoorde darmflora

Onze darmen zitten vol met verschillende bacteriën die helpen bij de spijsvertering en die weerstand bieden tegen andere bacteriën. Alle gebruikelijke darmbacteriën samen worden darmflora genoemd. Als het evenwicht in de darmflora verstoord is, kunnen ongewone bacteriën uitgroeien en mensen ziek maken. De oorzaak van zo’n verstoorde darmflora is vaak het gebruik van antibiotica. Dat werkt niet alleen tegen de bacteriën waartegen het wordt voorgeschreven, maar ook tegen gebruikelijke bacteriën.

Clostridium difficile

De bacterie Clostridium difficile (CD) komt veel voor. De bacterie zit in de darm en richt daar normaal geen schade aan. Pas als de drager van de CD bacterie bepaalde antibiotica gebruikt en zijn of haar weerstand ernstig afgenomen is, kan deze bacterie uitgroeien en gifstoffen (toxines) produceren waar de drager ziek van wordt. Dat overkomt slechts enkele mensen.

Klachten bij een infectie

De volgende klachten horen bij een infectie met bacterie CD: diarree, eventueel met andere buikklachten (zoals misselijkheid, buikpijn of krampen), soms met koorts.

Behandeling van een infectie

Tijdens de behandeling van een infectie met CD proberen we het evenwicht in de darmflora zo veel mogelijk te herstellen. Als het evenwicht verstoord raakt(e) door antibiotica, proberen we zoveel mogelijk met die antibiotica te stoppen. Sommige antibiotica werken juist goed tegen de CD bacterie. Het kan dus zo zijn dat u alsnog antibiotica krijgt voorgeschreven. De antibiotica tegen de CD bacterie krijgt u in de vorm van pillen of via een infuus. Een CD infectie is lastig te behandelen, en kan soms lang duren.

Clostridium difficile in het ziekenhuis

Een infectie met de CD bacterie komt alleen voor bij mensen die antibiotica gebruiken of verzwakt zijn door ernstige ziektes, medicijngebruik of door zware operaties en ouderdom.
Omdat er in een ziekenhuis relatief veel mensen zijn met deze risicofactoren, komt deze ziekte vaker voor in een ziekenhuis dan daarbuiten.

Maatregelen van het ziekenhuis om besmetting te voorkomen

In elk ziekenhuis wordt goed gelet op het voorkomen van besmetting met de CD bacterie. Hier zijn landelijke richtlijnen voor, bijvoorbeeld over maatregelen die overdracht in het ziekenhuis beperken en over goed antibioticumgebruik. Als u met een CD infectie bent opgenomen in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, dan nemen we de onderstaande maatregelen:
  • Om verspreiding naar andere patiënten te voorkomen, wordt u op een aparte kamer verpleegd.
  • Personeel dat u verzorgt, draagt een schort en handschoenen.
  • Personeel dat u verzorgt, wast de handen goed met water en zeep.
Deze maatregelen worden pas opgeheven als de behandeling is afgerond en u geen last meer hebt van diarree.

Dit kunt u zelf doen

Als u een infectie met CD heeft, dan kunt u de bacterie overdragen aan anderen. Was uw handen met water en zeep om de kans op besmetting te verminderen, zeker na toiletgebruik.

Bezoek

Uw familieleden en vrienden mogen u gewoon bezoeken. Zij hoeven geen schort en handschoenen te dragen.
Er gelden wel andere voorwaarden:
  • Bij het verlaten van uw kamer moeten zij hun handen goed wassen met water en zeep.
  • Na het bezoek aan u mogen zij niet aansluitend op bezoek gaan bij een ander familielid of bekende in het ziekenhuis. Die heeft misschien een verminderde weerstand, en is dan extra gevoelig voor een eventuele besmetting. Laat uw bezoek eerst andere mensen in het ziekenhuis bezoeken, en u als laatste.
Doet iemand de was voor u? Adviseer hem of haar dan op minimaal 60 graden te wassen met een lang programma. Nadat zij het wasgoed in de machine hebben gestopt moeten zij de handen goed wassen met water en zeep.

Ontslag

Tijdens de behandeling kan uw arts besluiten dat u met ontslag mag. Voor thuis gelden de normale hygiënemaatregelen voor u en uw huisgenoten: de handen goed wassen met zeep na toiletgang en voor het bereiden van maaltijden. De CD bacterie is erg hardnekkig, er is een grote kans dat de ziekte nog een keer terugkeert of dat het lang duurt voor het over gaat.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: C22
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien