Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Interne geneeskunde

Contrast Nefropathie Poli (CNP)

Contrast Nefropathie Poli (CNP)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort bezoekt u de CNP poli. Hier leggen wij u de gang van zaken rondom het polikliniekbezoek, het inspuiten van het contrastmiddel en het CT-onderzoek uit.


De CNP poli

Op de dag dat uw dokter een CT onderzoek aanvraagt wordt er bloed afgenomen op de bloedafname van het laboratorium te Dirksland, Brielle of Hellevoetsluis. Als uit het bloedonderzoek blijkt dat de filtratiesnelheid in uw bloed te laag is (<60) krijgt u een afspraak op de CNP poli. Het doel van de CNP poli is vast te stellen welke patiënten een verhoogd risico hebben op contrastnefropathie. Vervolgens kan de internist voorzorgsmaatregelen treffen zodat nierfunctieverlies en complicaties ten gevolge van de contrasttoediening worden voorkomen.
Na het bezoek aan de CNP poli maakt u een afspraak voor de CT scan op een andere dag.

Wat is contrastnefropathie?

Uw behandelend arts heeft een CT-onderzoek (scan) voor u aangevraagd waarbij u per infuus contrastvloeistof toegediend krijgt. Contrastvloeistof is een soort kleurstof die nodig is voor het maken van een goede afbeelding. Door dit contrastmiddel bestaat een kleine kans op contrastnefropathie. Dit betekent dat de nieren tijdelijk minder goed kunnen gaan functioneren. Hier wordt meestal niets van gemerkt en de nierfunctie herstelt binnen een paar dagen tot enkele weken. Patiënten met een reeds verminderde nierfunctie hebben echter een iets verhoogd risico op contrastnefropathie. Daardoor hebben zij iets meer kans op nierfunctieverlies op de langere termijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om de nierfunctie te beschermen.

Voorbereiding

Voor uw bezoek aan de CNP poli is het van belang dat u een lijst met al uw medicijnen meeneemt. Sommige geneesmiddelen moeten namelijk gestopt of in dosering aangepast worden voorafgaande aan het contrastonderzoek.

Het bezoek

De verpleegkundig specialist kijkt of uw nierfunctie (bloeduitslagen) en het bestaan van eventuele andere aandoeningen een verhoogd risico geven op het ontstaan van contrastnefropathie. Een verpleegkundige specialist interne- en longgeneeskunde, is een verpleegkundige die onder supervisie van de internist werkt.

Afhankelijk van dit risico wordt besloten of u een voorbereidende behandeling nodig heeft voordat u het contrastmiddel toegediend krijgt. Dit kan variëren van
het stoppen van bepaalde medicijnen tot een opname waarbij u enkele uren vóór en enkele uren na het contrastonderzoek een zoutinfuus toegediend krijgt om de nierfunctie te beschermen.

Waar bevindt zich de CNP poli?

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. U vindt de CNP poli op de polikliniek Interne Geneeskunde.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de afdeling Interne Geneeskunde op T 0187 60 71 35.

Uw afspraak

Afspraken kunt u zelf maken of wijzigen in uw patiëntenportaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt dit niet of wilt u liever een medewerker spreken, bel dan op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur met het afsprakenbureau op 0187 60 23 55. Voor bloedprikken bij het laboratorium hoeft u geen afspraak te maken.

Annuleren

Wilt u uw afspraak annuleren, doe dit dan minimaal 24 uur van tevoren.

Digitaal voorbereiden op uw afspraak

In uw patiëntenportaal vindt u alle informatie om u voor te bereiden op uw afspraak. Lees vóór u naar het ziekenhuis komt deze informatie door en vul vragenlijsten in wanneer deze voor u klaar staan.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of vraag het aan uw zorgverlener.

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: C20
Laatst bijgewerkt op: 24-06-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien