Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Na een chirurgische ingreep

Na een chirurgische ingreep

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier vindt u informatie over een aantal zaken die voor u van belang zijn als u na een operatie met ontslag gaat.


Lichamelijke inspanning

Na een operatie kunt u rustig aan uw dagelijkse activiteiten hervatten. Een evenwicht tussen goede eetgewoonten, leefgewoonten en rust zal het herstel na de operatie ten goede komen. Het is belangrijk dat u niets forceert. Luister daarbij naar uw lichaam.
Het is wel goed om voldoende te bewegen. U kunt beginnen met fietsen of wandelen. Voor zwemmen en saunabezoek is het van belang dat de wond volledig gesloten is.
Krachtsporten en andere sporten waarbij er veel druk op de wond wordt uitgeoefend kunt u het beste de eerste 6 weken na de operatie vermijden.

Voeding

Wanneer u weer thuis bent zal uw eetlust misschien nog niet helemaal terug zijn. U mag in principe wel alles eten en drinken, tenzij de diëtiste andere afspraken met u heeft gemaakt. Probeer te zorgen voor variatie in de voeding en verspreid de voeding naar meerdere porties per dag. Uw eetlust zal na verloop van tijd weer toenemen. Roken heeft een negatief effect op de wondgenezing, dit raden wij u daarom af.

De wond

Wanneer de wond volledig gesloten is zal deze binnen 10 dagen genezen zijn, maar vormt nog wel een zwakke plek. Wanneer de genezing zonder complicaties verloopt, is de wond na 6 weken volledig genezen.

Dicht

Wanneer de wond dicht is als u met ontslag gaat hoeft u de wond niet meer te bedekken. U kunt gewoon douchen of in bad gaan. Houd er dan wel rekening mee dat u niet te lang in het water blijft in verband met verweking van de wondranden.

Open

Wanneer de wond nog open is wanneer u met ontslag gaat zal deze specifieke zorg nodig hebben. Hiervoor krijgt u instructies mee van de afdeling/ wondverpleegkundige. In sommige gevallen wordt de thuiszorg ingeschakeld voor de wondverzorging.
Met een open wond mag u douchen. Vermijd contact van zeep of shampoo met de wond.

Hechtingen

Meestal zijn de hechtingen van de wond tijdens de opname al verwijderd. Als dit niet het geval is, zal dit gebeuren tijdens het polikliniekbezoek of bij de huisarts.

Wondontsteking

De wond kan ontstoken raken. Tekenen van ontsteking zijn:
  • de huid rondom de wond is rood, warm en/of opgezwollen
  • toenemende pijn
  • de hoeveelheid bloed/geel vocht uit de wond neemt toe
  • u hebt koorts (temperatuur meer dan 38°C)
In dit geval is het aan te raden telefonisch contact op te nemen.

Medicatie

Bij het ontslag krijgt u zo nodig een medicatieoverzicht mee. Hiermee kunt u bij uw eigen apotheek of dienstdoende apotheek de medicijnen ophalen.
Bij pijn kunt u paracetamol tabletten innemen. Hiervoor krijgt u geen recept mee, ze zijn te koop bij de drogist. U mag maximaal 4 x 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen verspreid over de dag.
Als blijkt dat paracetamol niet voldoende is, neem dan contact op met uw huisarts. Ook wanneer u nog vragen hebt of twijfelt over bepaalde medicatie kunt u contact opnemen met uw huisarts. Ook kunt u dit bespreken met de specialist tijdens uw bezoek op de polikliniek.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: C13
Laatst bijgewerkt op: 24-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien