Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Beenmergpunctie

Beenmergpunctie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een cristaboring te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie van tevoren door te lezen.


Cristaboring

Bij een cristaboring wordt met behulp van een cristaboor (een soort appelboortje), bot en beenmerg verkregen voor onderzoek. Tevens wordt bij u bloed afgenomen.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is verkrijgen van bot en beenmerg.

Voorbereiding

Medicijnen

Wanneer u bloed verdunnende medicijnen gebruikt zal de arts die het onderzoek voor u aanvraagt met u bespreken of u wel of niet dient te stoppen met deze medicatie.

Autorijden

Na de punctie mag u niet zelf naar huis rijden en is het belangrijk dat iemand u begeleidt bij het naar huis gaan.

Het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak (of opname) vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Vervolgens kunt u plaats nemen in de wachtkamer van de scopieafdeling. De verpleegkundige van de scopieafdeling haalt u daar op.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Voor het onderzoek is het noodzakelijk dat u uw onderkleding uit doet, uw ondergoed mag u aan aanhouden. Vervolgens zal u gevraagd worden op uw linkerzij te gaan liggen op de onderzoektafel. De arts geeft u een plaatselijke verdoving tot op het heupbot, dit kan pijnlijk zijn. Met een mesje wordt een klein sneetje in de huid gemaakt. Daarna wordt er geboord met een holle naald tot er een stukje bot en beenmerg verkregen is. Hierna rolt u terug op uw rug op een opgerolde handdoek om het wondje nog even af te drukken. Het sneetje in de huid wordt met hechtpleisters en een plastic verband afgeplakt. Dit mag vijf dagen blijven zitten, u kunt hier ook mee douchen. Tijdens de botboring wordt er nog wat bloed bij u afgenomen.
Als pijnstiller kunt u eventueel een paracetamol 500mg nemen.

Uitslag

Het duurt minimaal twee weken voor de uitslag er is. Wanneer u nog geen afspraak heeft, moet u een afspraak bij uw de behandelend arts maken om de uitslag te bespreken.

Complicaties

Het wondje zou nog wat kunnen nabloeden, dit is niet gevaarlijk. Wanneer het bloed niet te stelpen is neemt u contact op met de scopieafdeling.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo spoedig mogelijk te melden.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.Foldernummer: C10
Laatst bijgewerkt op: 14-12-2022
Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien