Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever
Interne geneeskunde

Beenmergpunctie

Beenmergpunctie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een beenmergpunctie te laten doen. Hier kunt u nalezen wat het onderzoek inhoudt. Wij adviseren u de informatie van tevoren door te lezen.


Beenmergpunctie

Bij een beenmergpunctie wordt met behulp van een speciale naald (een soort appelboortje), beenmerg en bot verkregen voor onderzoek. Tevens wordt bij u bloed afgenomen.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is verkrijgen van bot, beenmerg en bloed. Dit wordt naar het Erasmus MC gestuurd en onderzocht.

Voorbereiding


Medicijnen

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt zal de arts die het onderzoek voor u aanvraagt met u bespreken of u vooraf wel of niet dient te stoppen met deze medicatie.

Autorijden

Na de punctie adviseren wij u voor de veiligheid niet zelf naar huis te rijden en te zorgen dat iemand u hierbij begeleidt.

Het onderzoek

Bij ieder bezoek haalt u eerst uw dagticket bij de aanmeldzuil bij een van de ingangen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Vervolgens kunt u plaats nemen in de wachtkamer van de Interne Geneeskunde (route E01-40). Een verpleegkundige haalt u daar op.

Het onderzoek zelf duurt ongeveer 10-15 minuten. U neemt plaats op een onderzoeksbed. Uw schoenen en onderkleding doet u uit, uw ondergoed mag u aanhouden. Vervolgens zal u gevraagd worden op uw linkerzij te gaan liggen. De arts geeft u een plaatselijke verdoving tot op het heupbot, dit kan wat gevoelig zijn. Wanneer de verdoving is ingewerkt wordt met een mesje een klein sneetje in de huid gemaakt. Daarna wordt de speciale naald ingebracht in het bot, dit geeft een wat drukkend gevoel. Op de juiste plaats aanbeland, wordt het beenmerg opgetrokken. Dit kan wat gevoelig zijn, de verpleegkundige die naast u zit zal u hierbij begeleiden. Wanneer het beenmerg is verkregen, wordt de naald nog iets verder in het bot geduwd, waarna het stukje bot wordt afgenomen. Hierna wordt de naald verwijderd en rolt u terug op uw rug op een opgerolde handdoek om het wondje nog even af te drukken. Tot slot wordt er nog bloed bij u afgenomen.

U blijft nog een klein half uurtje liggen op de opgerolde handdoek, waarna het wondje met hechtpleisters en een plastic verband wordt afgeplakt. Dit moet ongeveer vijf dagen blijven zitten. U mag hier mee douchen vanaf de dag ná het onderzoek. Wanneer de verdoving is uitgewerkt kan de plaats van het wondje wat beurs aanvoelen, u mag indien gewenst paracetamol innemen. Wij adviseren u de eerste dagen na het onderzoek rustig aan te doen. Wanneer u veel bukt en/of zwaar tilt, komt er druk op het wondje te staan waardoor de kans op nabloeden groter is.

Uitslag

Het duurt ongeveer twee weken voor de uitslag er is. Heeft u nog geen vervolgafspraak om de uitslag te bespreken? Geef dit dan even aan, dan zorgen we dat deze alsnog ingepland wordt.

Complicaties

Het wondje kan nog wat nabloeden, dit is niet direct gevaarlijk. Wanneer het verband helemaal doorbloed is, zou u thuis opnieuw het wondje af kunnen drukken met een opgerolde handdoek. Wanneer het bloeden niet te stelpen is neemt u tijdens kantooruren contact op met de endoscopieafdeling. Indien dit in de avond/nacht of het weekend is, neem dan contact op met de Huisartsenpost bij u in de buurt of de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van 9:00-12:00. Indien uw (spoed)vraag niet kan wachten tot de volgende morgen, kan uw spoedvraag worden doorverbonden.
T: 0187-607138

Bij spoed buiten kantooruren

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, mag u contact opnemen met de Spoedeinde Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: C10
Laatst bijgewerkt op: 26-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien