Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Plastische chirurgie

Carpale tunnelsyndroom

Carpale tunnelsyndroom

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Hier krijgt u informatie over de klachten en de oorzaak van het carpale tunnelsyndroom en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.


Het carpale tunnelsyndroom

Het carpale tunnelsyndroom is een beknelling van de middelste zenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw verloopt via de onderarm naar de handpalm via een soort tunnel die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad (de dwarse polsband) aan de handpalmzijde van de pols. Door die tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers. De beknelling van de zenuw kan optreden wanneer door zwelling van de weefsels in of rond de tunnel de druk in de tunnel toeneemt.

Klachten

De klachten die hiervan het gevolg zijn kunnen nogal uiteenlopen. U kunt last hebben van:
Heel vaak komen deze klachten in de loop van de nacht voor waardoor men wakker wordt. Hoewel de klachten meestal aan één hand voorkomen, kan het ook gebeuren dat men ook last krijgt van de andere hand. De klachten komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Merkwaardig is dat de klachten nogal eens tijdens een zwangerschap of aan het begin van de overgang optreden.

Diagnose en onderzoek

Op grond van het klachtenpatroon kan de diagnose vaak worden vermoed. Indien bij lokale druk op de zenuw de klachten toenemen of zich voordoen, wordt het al waarschijnlijker. Om zeker te weten of er sprake is van het carpale tunnelsyndroom, is een spieronderzoek nodig. Dit onderzoek noemt men een EMG (ElectroMyoGrafie).

De operatie

De klachten kunnen zo ernstig of hinderlijk zijn, dat u een operatie wordt voorgesteld. De operatie is er op gericht de druk op de zenuw weg te nemen.
Hierbij wordt een snee gemaakt in de pols aan de handpalmzijde. De dwarse polsband wordt doorgesneden. Hierdoor wordt de tunnel verwijd. De operatie wordt verricht onder lokale verdoving, waarbij alleen de hand of het wondgebied gevoelloos is.

Instructies voor een poliklinische ingreep

Na de operatie

Het is verstandig dat u de eerste dag(en) de arm omhoog houdt; de hand ter hoogte van uw hart. U kunt hiervoor een draagdoek gebruiken als u dit prettig vindt. Het drukverband dat na de operatie is aangelegd kan na twee dagen worden verwijderd. Een verband is daarna niet meer nodig. Ook kunt u al snel beginnen met oefeningen van de vingers. In het begin gaat dit wat moeizaam maar na enkele dagen gaat dat al veel beter. Dagelijks oefenen, knijpen en strekken van uw hand boven uw schouder, is wenselijk. Afhankelijk van de pijn mag u de hand na één dag al weer gebruiken voor lichte werkzaamheden.
U mag de handen wassen. Douchen is ook toegestaan. In bad mag pas na 14 dagen, omdat de wond anders verweekt. Mochten uw vingers de dag van de operatie of de dag erna blauw en koud worden, of krijgt u veel meer pijn, dan neemt u contact op met de poli chirurgie.

Vervolgafspraak

Er zal een telefonische afspraak gemaakt worden. Indien er hechtingen verwijderd moeten worden krijgt u een afspraak bij de assistente op de poli chirurgie of ze kunnen verwijderd worden bij uw eigen huisarts.

Nadere informatie

Het litteken aan de pols blijft vaak langer gevoelig, met name bij plaatselijke druk, zoals steunen op de pols. De klachten die u van te voren had, zijn na de operatie vaak meteen verdwenen. Het dove gevoel kan nog een tijdje aanhouden. U moet er op rekenen dat u lange tijd veel minder kracht in uw duim zult hebben. Dit komt omdat de spieren van de duimmuis aan één kant min of meer los zijn komen zitten, omdat de dwarse polsband is gekliefd.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Bloedingen en wondinfecties zijn de belangrijkste complicaties. Deze komen echter zelden voor.

Heeft u nog nog vragen?

Neem dan contact op met de poli chirurgie, te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.30uur-16.30uur op
T 0187 607100.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.






Foldernummer: C04
Laatst bijgewerkt op: 19-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien