Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
Klik op deze knop om uit de preview mode te gaan.Verlaat preview

PiMS folder informatie logo

Maag, Darm, Lever

Coloscopie

Coloscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Binnenkort krijgt u een darmonderzoek, een coloscopie. Uw arts heeft u verteld wat het onderzoek inhoudt. Via deze weg kunt u de informatie nog eens nalezen.


Wat is een coloscopie?

Tijdens een coloscopie wordt met behulp van een scoop de binnenzijde van uw dikke darm geïnspecteerd. Een scoop is een dunne flexibele slang die een camera bevat. Hiermee kunnen afwijkingen aan uw dikke darm, zoals ontstekingen, divertikels (uitstulpingen), poliepen of gezwellen worden opgespoord. Tijdens de coloscopie is het mogelijk om ingrepen uit te voeren, zoals het nemen van biopten of het verwijderen van een poliep. Het onderzoek vindt plaats onder een roesje (sedatie).

Doel van het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen, die mogelijk de oorzaak zijn van uw klachten.

Voorbereiding

Laxeren

Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat de darm goed schoon is. Resten van ontlasting kunnen namelijk het beeld vertroebelen en de scoop beschadigen. Om die reden krijgt u een dieetadvies en een laxeervoorschrift. Hoe het laxeren in zijn werk gaat staat hier beschreven. Na de toiletgang kunt u het beste babylotion doekjes gebruiken (deppen), dit voorkomt een schraal en branderig gevoel. Gebruikt u alstublieft geen vaseline of zalf, dit beschadigt de camera van de scoop. Het is belangrijk dat u tijdens het laxeren veel blijft bewegen, dit houdt de darmperistaltiek op gang.

Medicijngebruik

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u gebruikt. Dit geldt vooral voor het gebruik van bloedverdunnende middelen en diabetes medicatie. De endoscopie verpleegkundige zal telefonisch doorgeven wat u met deze medicatie moet doen voorafgaand aan de coloscopie. Wanneer u staaltabletten gebruikt dient u deze tabletten 14 dagen van tevoren te staken, omdat deze een zwarte aanslag op de darmwand achterlaten.

Nuchter

Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat u nuchter bent. Lees de voorbereiding met het laxeermiddel hier door. U dient zich hieraan te houden. Drie dagen voordat u begint met de voorbereiding met het laxeermiddel houdt u zich aan het dieet waarop wij u attent maken.

Op de dag van het onderzoek mag u geen alcoholhoudende dranken gebruiken. Dit in verband met verhoogde kans op een nabloeding. Daarnaast valt dit niet goed in combinatie met de medicatie die u krijgt tijdens het onderzoek.

Kleding

Tijdens het onderzoek vragen wij u:

Vervoer

Vanwege het roesje mag u na het onderzoek zelf niet aan het verkeer deelnemen (auto/fietsen/wandelen) of belangrijke beslissingen nemen. Als u na deze behandeling zelf in de auto stapt en een ongeluk veroorzaakt, bent u niet verzekerd. Wij vragen u om vooraf vervoer en begeleiding voor uw thuisreis te regelen. Als u géén vervoer en begeleiding kunt regelen kunnen wij u helaas géén roesje geven.

Zwanger

Als u zwanger bent, kan het onderzoek alleen plaatsvinden in overleg met de internist of Maag- Darm- Leverarts. Meld dit tijdig aan uw behandelend arts.

Wat is sedatie?

Het doel van de sedatie, of met andere woorden; het roesje, is dat u wat slaperig wordt. Deze slaperigheid treedt direct na toediening op. Hoe slaperig u bent is niet te voorspellen, ook als u niet slaapt zult u het onderzoek meer ontspannen ondergaan. Een roesje is dus geen narcose en is geen garantie dat u diep in slaap bent. De meeste mensen kunnen zich nadien echter weinig tot niets meer herinneren van het onderzoek. Bij een coloscopie wordt standaard een roesje gegeven. Meestal wordt bij het roesje meteen een pijnstiller toegediend, soms alleen indien noodzakelijk.

Voorafgaand aan het onderzoek sluiten wij u aan op de monitor, zodat we uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in de gaten kunnen houden. Het kan zijn dat u wat minder gevoelig bent voor het slaapmiddel. Regelmatig gebruik van slaapmedicatie, drugs of alcoholische dranken kan de werking van het medicijn verminderen. Verder reageren sommige mensen wat ontremd door de toediening van het medicijn.

In sommige gevallen, zoals bij een slechte hart- en/of longfunctie, kan de arts die het onderzoek uitvoert besluiten af te zien van de toediening van sedatie vanwege het risico op complicaties.

Pre-sedatie spreekuur

Er wordt in principe altijd telefonisch contact met u opgenomen om een intake te doen. De endoscopie verpleegkundige zal dan een vragenlijst met u doornemen en nog wat uitleg en tips geven met betrekking tot het onderzoek.

Mocht u een afspraak hebben om persoonlijk de verpleegkundige te spreken, dan vragen wij u zich bijtijds te melden bij één van de aanmeldzuilen. Gebruik hierbij een geldig legitimatiebewijs. U ontvangt een dagticket met daarop per afspraak vermeld hoe laat en waar u wordt verwacht. Kijk op de borden voor de juiste route. Vervolgens kunt u plaatsnemen in de aangegeven wachtkamer. De endoscopie verpleegkundige haalt u daar op.

De dag van het onderzoek

Voorbereiding op het onderzoek

Nadat u zich 30 minuten voorafgaand aan het onderzoek heeft aangemeld bij een van de aanmeldzuilen, kunt u plaats nemen in de wachtkamer van de Interne Geneeskunde (route E01-40). De endoscopie verpleegkundige haalt u daar op. Is uw partner/familie/kennis die u naar huis rijdt met u meegekomen naar de wachtkamer, dan wordt meteen afgesproken waar diegene mag wachten. De endoscopie verpleegkundige neemt u mee naar onze afdeling en geeft aan waar u zich om mag kleden, waarna u plaats neemt op het onderzoeksbed. Er worden u wat voorbereidende vragen gesteld en er wordt een infuusnaald geprikt waarover het roesje gegeven kan worden.

Het onderzoek

U wordt naar de scopiekamer gebracht, hier wordt het onderzoek uitgevoerd. U wordt aangesloten aan de bewakingsmonitor om zo uw bloeddruk, hartslag en saturatie (zuurstofwaarde in het bloed) in de gaten te houden. De arts die de scopie uitvoert wordt geassisteerd door twee gespecialiseerde endoscopieverpleegkundigen. Tijdens het onderzoek ligt u op de linkerzijde, met de knieën iets opgetrokken. U krijgt het roesje toegediend en er wordt wat koude gel tussen de billen en aan de scoop aangebracht, waardoor het inbrengen van de scoop soepel zal verlopen. De scoop wordt via de anus ingebracht en door de dikke darm opgeschoven, dit kan soms wat krampen in de buik geven. Door het roesje is dit over het algemeen goed te verdragen. Tijdens het terugtrekken van de scoop bekijkt de arts het slijmvlies nauwkeurig op afwijkingen. Aanwezige poliepen worden indien mogelijk verwijderd en van afwijkend weefsel worden biopten genomen. Dit weefsel wordt voor nader onderzoek naar het laboratorium opgestuurd. Het onderzoek neemt, inclusief de voorbereiding, ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag.

De uitslag

Na afloop van het onderzoek worden de bevindingen aan u doorgegeven. Vanwege het roesje dat u heeft gehad is de kans groot dat u dit (grotendeels) weer vergeet. Wij schrijven het daarom voor u op een ‘nazorgformulier’, dat u mee naar huis krijgt. De bevindingen worden ook doorgegeven aan de afdeling Dagbehandeling, waar wij u na het onderzoek brengen. Wanneer u daar toestemming voor geeft lichten wij ook degene in die u naar huis begeleidt. Het resultaat van eventueel weefselonderzoek moet worden afgewacht, dit duurt ongeveer 7 tot 10 dagen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de afdeling Dagbehandeling gebracht. Wij zijn verplicht u na het toedienen van het roesje één uur ter controle in het ziekenhuis te houden. Het kan dus zijn dat u vrij snel naar huis mag vanaf de Dagbehandeling. Houdt u hier a.u.b. rekening mee i.v.m. eventuele reistijd van degene die u naar huis brengt. Wanneer u goed wakker bent en wat gegeten en gedronken heeft, mag u naar huis (mits u daarbij begeleid wordt en u niet zelf naar huis rijdt).

Belangrijk om te weten:

Complicaties

Ernstige complicaties zijn zeldzaam bij dit onderzoek. Complicaties die zouden kunnen optreden:

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie, te bereiken op werkdagen van 9:00-12:00. Indien uw (spoed)vraag niet kan wachten tot de volgende morgen, kan uw spoedvraag worden doorverbonden.
T 0187 60 71 38

Bij spoed buiten kantooruren:

Binnen 30 dagen na ontslag uit het ziekenhuis, mag u contact opnemen met de Spoedeinde Hulp. Buiten kantooruren kan het mogelijk zijn dat u via dit nummer wordt doorverwezen naar het Maasstad Ziekenhuis.
T 0187 60 72 90

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.


Foldernummer: C03
Laatst bijgewerkt op: 26-06-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien