Logo Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Cystoscopie

Cystoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemene informatie over het onderzoek aan uw blaas. Wij adviseren u deze informatie goed te lezen. Aanvullingen op deze informatie worden door uw behandelend arts aan u verteld.


Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een flexibele cystoscoop; een dunne flexibele slang gevuld met glasvezels. Soms wordt bij vrouwen met bekkenbodem problematiek een starre cystoscoop gebruikt; een dun stalen buisje. De apparatuur is aangesloten op een lichtbron en steriele wateraanvoer. De cystoscoop is verbonden met een monitor. Hierop kan uw arts de blaas bekijken.

Doel van het onderzoek

Een cystoscopie wordt uitgevoerd wanneer afwijkingen worden vermoed in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas, bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via de urine of controle bij blaastumoren.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en wordt uitgevoerd door uw behandelend arts in het bijzijn van een verpleegkundige. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam uit kunt doen. Uw bovenkleding kunt u aanhouden.

Het onderzoek

Voor het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoektafel, soms met uw benen in speciaal hiertoe ontwikkelde beensteunen. De schede of penis wordt gereinigd met water. In de plasbuis wordt vervolgens wat gelei gespoten. Deze gelei dient als glijmiddel. Het is belangrijk dat u zo goed mogelijk ontspant, zodat het inbrengen van de cystoscoop met zo min mogelijk ongemak kan plaatsvinden. Uw behandelend arts brengt de cystoscoop via de opening van de plasbuis in de blaas. Via een slangetje dat verbonden is aan de cystoscoop en voorzien is van een zak spoelvloeistof, wordt steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich en kunt u aandrang tot plassen krijgen. Dit gebeurt echter pas op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken. Uw behandelend arts inspecteert de plasbuis en de blaas. Het hele onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. U stapt met een gevulde blaas van de onderzoektafel. Voor u naar huis gaat dient u eerst goed uit te plassen.

Na het onderzoek

Uw behandelend arts vertelt u de uitslag direct na het onderzoek. Na afloop kunt u meestal meteen naar huis. Gebruik van eigen vervoer of openbaar vervoer is geen enkel probleem.

Bijwerkingen

Na het onderzoek kan het eerste uur een branderig gevoel bij het plassen optreden of een versterkte plasdrang. Soms duurt dit enkele dagen. Er kan ook wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend of gevaarlijk. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en de urinewegen worden dan schoongespoeld.

Wanneer neemt u contact op?

Als u na het onderzoek langdurig klachten heeft, zoals veel pijn, meer dan 38,5 graden koorts of u kunt aanmerkelijk moeilijker plassen, neemt u dan contact op met de polikliniek urologie.

Bericht van verhindering

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden op de poli urologie.

Uw afspraak

Een eerste afspraak maken

Voor een eerste afspraak heeft u een verwijzing van de huisarts of andere medisch specialist nodig. Voor bloedprikken hoeft u geen afspraak te maken. Veel afspraken zijn ook online te maken via het
PatiëntenPortaal.

Een vervolgafspraak maken of een afspraak wijzigen

U kunt ook uw vervolgafspraak gemakkelijk zelf plannen of een afspraak wijzigen via uw persoonlijk PatiëntenPortaal; mijn.vanweelbethesda.nl. Lukt het niet om uw afspraak digitaal te plannen en wilt u liever één van onze medewerkers spreken? Neem dan telefonisch contact op met het betreffende specialisme via het Afsprakenbureau op 0187 60 23 55. De poliklinieken zijn op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.30-16.30 uur bereikbaar.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Kijk dan in uw persoonlijk PatiëntenPortaal, op onze website of vraag het aan uw zorgverlener via de BeterDichtbij app of telefonisch.

PatiëntenPortaal

Op ons PatiëntenPortaal mijn.vanweelbethesda.nl kunt u terecht voor veilige toegang tot uw medisch dossier, persoonlijke gegevens, het maken en inzien van afspraken en voorlichting over uw aandoening en/of behandeling. Het portaal is toegankelijk met behulp van uw DigiD.

BeterDichtbij app

Met de gratis BeterDichtbij app heeft u eenvoudig en veilig contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Wanneer uw e-mailadres en uw mobiele telefoonnummer correct geregistreerd zijn in ons systeem, ontvangt u na het maken van uw eerste afspraak een uitnodiging voor deze app.

Hulp nodig bij het PatiëntenPortaal of BeterDichtbij?

Neem contact op met de Digihulp van CuraMare via digihulp@curamare.nl of 0187 89 10 10 (tijdens kantooruren).

Vergoeding van uw zorgkosten

Niet alle zorg in het ziekenhuis wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. U betaalt ook altijd de hoogte van uw eigen risico. Vraag vooraf bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling in ons ziekenhuis vergoed wordt.



Foldernummer: C02
Laatst bijgewerkt op: 23-04-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien